• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СЪМП или Канистър за аквариум над 200л

Започната от DMitar, 22.06.2010 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

Здравейте,

Някой може ли да ми каже поне 1-2 плюса, за това да предпочете човек канистър пред това да си поръча съмп за аквариум нан 200л?

До 200л може да се намери нещо на прилична цена / качество и да върши работа. От 200л нагоре в цената има огромна разлика, в екстрите като филтърен пълнеж, обев, подредба, поддръжка, мяста за нагревател, и т.н. са само в полза на съмпа. При проблем смяна само на помпа - 30-60лв, въобще от където и да го погледне човек е по-добре съмп. При по-голям аквариум се предполага, че има предостатъчно място под масата на аквариума. Даже сигурността е по-голяма при съмпа при спиране на ток / повреда на канистър. Нямаш поддръжки, резервни части, ПВЦ тръби спрямо гумени маркучии т.н.  :popcorn:

Lucio

 Аз също съм в процес на проектиране на аквариум над 300л и също мисля по въпроса. Не съм имал съмп до сега , но до колкото съм запознат е по-шумен и ми се струва , че ще е по-неудобен за обслужване. Незнам дали защото и аз се навивам за съмп не откривам други недостатъци. Нека колегите които имат да споделят опита си . 

hanuman

Абе не е съвсем така както го казваш. Канистъра е много по-безшумен, заема много по-малко място. Колкото и да е голям аквариума не винаги има място за съмп, а какъв е проблема на канистъра при спиране на тока не можах да разбера. Да съмпа е по-евтиния вариант, но не задължително по-добрия. Тука говоря за сладководен аквариум!  ;-)

dafil


DMitar

Братушките добре са го казали. Не знам много руски, но го разбрах. Единствения значим недостатък (ако имаш място, аз не виждам кой няма място под 200 литров и нагоре аквариум - сервизите за чай или юргана се държат там  *ROFL*) е нуждата от по-мощна помпа. А помпите са евтини (даже и по-мощните) и харчат по-малко или равно (при Ехейм) с канистрите.

Това за шума, нека споделят малко инфо хора, които имат опит със съмпове моля :coffee:

BOJO

Привет,

DMitar: откъде си ? Т.е имаш ли възможност да разгледаш на живо и да прецениш?

Аз лично съм за канистър.

Lucio


BOJO

Цитат на: Lucio в 23.06.2010 12:12
Божо аргументирай се де  :-D .


Любо съвсем съм аргументиран бре :)

Виж какво написах по горе. Да разгледа ... по точно е да помирише. Вземи се разходи до магазин Дискус - там има съмпове колкото щеш. Мирише на тиня и блатце. Ми то си е това. При това там са много качествени съмповете.  Представи си ако е калпаво направен и не е добре изчислен.

Всяко нещо си има и положителна страна разбира се, но за 200 + л според мен не си заслужава хамалогията.


DMitar

Божо,

Аз съм от София. Виждал съм 2-3 СЪМП-а на живо, под аквариума и няколко зад аквариум. Имам канистър Флувал. Изчетох над 20-30 теми за канистри, пълнежи, съмпове и т.н. Разбира се, съвсем друго е личния опит  8-).

До колкото виждам и чета, 1 от проблемите при канистър (даже и при Ехейм) е това, че все някъде, все нещо ще се развали. Не малко теми и потребители са изписали - виж само - канистър проблем или маркучи за канистър в търсачката. Докато при съмп-а в най-лошия случай сменяш помпа.

п.с. Въпреки горенаписаното, за мен е по-добре с канистър от колкото без нищо, така че не съм краен в отношението си към канистрите, просто отбелязвам плюсове и минуси.
: 23.06.2010г 12:12ч
Точно забравих да питам - защо никъде не прочетох съмповете да се покриват със стъклен капак и стъклени отвори, подобно на аквариумите? Така определено би се спестило от миризма, шум и изпарение на вода.

Lucio

 Наистина силен аргумент. Замислям се, как като са затворени и като има постоянно движение в тях как успяват да замиришат на блато?

BOJO

Добре , хайде да структурираме

Канистър
+ безшумен
+ не мирише
+ заема по малко място
+ по-лесно се почиства
- възможност да се развали
- по-скъп (относително за мен)
Съмп
+ евтин (пак относително) - ако 100 л аквариум е 80 лв + пълнежи 50 лв + глава 30 лв= 160 лв
+ голям обем пълнежи
+ по добра филтрация
- мирише
- заема място и обем

...
давайте други + и -
....
Аз съшо нямам опит със съмп. Наблюденията са ми субективни.  В 450л съм с един Флувал ФХ5 и е ок.


NikolaV

DMitar, единственото, което би подтикнало някой да не ползва канистър а съмп е нуждата от съмп - демек повече филтърен материал. Ако напълниш един съмп с качествена керамика цената му ще излезе много повече от канистър. Това за парите.
За шума. Може и да се направи доста безшумен. Говоря от личен опит. Прочети за herbie overflow. Все пак макар и с малко, но е по-шумен от един хубав канистър.
Леснота на поддръжка. Качественият канистър ако не е грубо пренаселен аквариума го отваряш и миеш 1-2 пъти годишно. Аз го правя един път на година. Някой препоръчват въобще да не се прави. Ако някой канистри имат нужда да се чистят всеки месец, то или са за изхвърляне или само собственикът им си мисли така.
За развалянето - да, всичко се разваля. Ехейм по-малко.
За миризмата. Да, ще мирише. Може да му измислиш капак. Това ще намали миризмата и ще ти усложни живота допълнително.

Накратко - за сладководен аквариум - канистър. Съмпът в случая е изхвърляне и мазохизъм.

zambo

+ За съмпа  - побира цялата техника , която по принцип дразни с присъствието си в аквариума .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

DMitar

Единият минус може да го махнеш от съмпа и да го сложиш към канистъра. По-лесно се почиства Съмп-а. Само махащ гъбите, слагаш ги в леген, миеш ги и ги връщаш. Няма нужда да изплакваш биологичната филтрация (каквато и да е тя - сипоракс, биотопки и т.н.) Имах повече място за филтърни гъби с различни размери и до биологичната филтрация не стигат боклуци и така и запазваш по-голям живот.

}|{opukc

Цялата сложнотия на съмпа идва от това, че трябва да правиш два съда, но като вариант е по-добре от канистър. За мен най-удачен вариан е вътрешен лабиринтов филтър. Вярно, отнема от обема на аквариума до известна степен, но ако се предвиди предварително това няма да е проблем..а и като вариант излиза най-евтино.

Ето за това говоря....това са 1500л, като филтъра е в дясно и е с обем около 70л.
Филтъра е в дясно - добре прикрит.