• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 03:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Re: издуване на панорамно стъкло-дискусия

Започната от Cabral, 25.06.2015 21:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zariio

Ясно,значи физиката не е това което е :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Cabral

Физиката е ясна, налягането се определя от височината на водния стълб. При аквариумите обаче, освен налягането, имат значение и физическите характеристики на стъклото и най-вече огъването, което се увеличава с дължината на страната. Вероятно при голяма дължина стъклото ще се огъне до степен на пукане, но пукането ще е в горният край, където налягането е най-малко, а не в долния, където е най-голямо и ще е следствие на огъването.
В случая имаме много малко отклонение, което идва от дължината, а не от налягането. Под влияние на темата днес изпробвах вратата на един затворен магазин. Тя се държи на две панти и ключа, който е в долния край, т.е. фиксирана е на три места. Натиснах я в горния свободен край и тя поддаде поне два см., без да й давам зор. Казано с други думи на два метра стъклото даде 2 см. отклонение без да разбере какво става. На 1.20 отклонение от 2-3 мм. е статистическа грешка.

Caxapa

Разделих публикациите, че се изметна темата в друга посока. Дискусията е интересна и можете да продължите тук да отстоявате мнения и позиции.

raiko

Колкото и да се напъват някои хора не могат да измислят нови закони на физиката. Налягането зависи единствено от височината на водния стълб (напора). В горния ръб на аквариума(водното ниво) налягането е нула и е максимално в долния ръб (дъното).За да се изчисли силата с която водата натоварва екрана трябва да се умножи квадратурата на стъклото по средната стойност на налягането. Ето защо силата на натоварване е по-голяма при по-дългите аквариуми (при равна височина). Когато разглеждаме дължината на екрана - тогава вече фактор е деформацията на стъклото. Всеки един материал притежава гранични стойности на деформация които може да понесе. Именно в това е ролята на разпънките. Те ограничават деформацията на екрана.


Публикациите са слети: 27.06.2015г 22:10ч

Цитат на: discusfen - 27.06.2015 16:22
....Райко на теб какво ти стана бе човек.Сутринта си казахме здравей на пазара а си тръгнал с мен да се заяждаш.Човека сам е писал ,че ще слага спънки и пита как.Не е задал въпроса да слагам ли спънки или да не слага.
Любо (discusfеn), това че не споделям твоето мнение не е причина да не те поздравявам. Все пак това е форум и всеки свободно може да изрази своето мнение. Човекът се интересува от нашето мнение по въпроса и аз понеже имам много повече опит от него мисля че няма нищо лошо в това да го споделя. Притежавам над 100 работещи аквариума и съм лично залепил доста повече. Повечето от тях са без разпънки и съм наясно с деформациите които се получават и от какви дебелини на стъклото могат да се поемат. Не съм имал никакво желание да се заяждам с теб, затова и след коментара ми съм сложил емотикон с усмивка (разчитайки на чувството ти за хумор).... Но и аз трябваше да приема с чуство за хумор коментара ти че се налага използването на дебело стъкло и разпънки защото можело да се наложи някой падащ човек да се хване за средата на стъклото !!!

discusfen

Райко и аз не искам да споря с теб.Ще ти кажа една поговорка..Не питай старило а питай патило.Те белите стават без да искаш,но са с фатален край.На никого не пожелавам това да се случва.Нека сме живи здрави и да правим повече аквариуми здрави и с най различни причудливи форми и красиви обитатели в тях.

Similar topics (1)

54452

Публикации: 6
Прегледи: 3893