• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 16:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Може ли да се прекали с UV стерилизацията?

Започната от VeL, 31.10.2010 19:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VeL

Здравейте,
Предстои ми закупуване на УВ система и се питам дали може да прекали със силата й. Мисълта ми е да закупя доста по мощна лампа, тъй-като няма много голяма разлика в цената. Под прекаляване разбирайте убиване на хубавите бактерии. Четох, че "добрите" бактерии са thigmotrophic (не можах да намеря точния превод на този термин), това означава, че те се закрепват здраво за различни повърхности - камъни, стъкла, растения, керамиката във филтъра.По този начин те реално няма как да бъдат въведени в ув системата. За разлика от тях патогените - бактерии, вируси, паразити, и алги са свободно пребиваващи във водния поток и биват премахнати от ув стерилизатора.
Четох в една доста интересна статия, че действието на ув системата зависи от няколко фактора - обем на аквариума, дебит на помпата/филтъра, мощност на ув лампата, време за излагане на ув лъчението. Като в зависимост от сбора от тези фактори варира и резултата - 1) Премахване на алги 2) Премахване на "по-слаби" патогени 3) Премахване на "по-издържливи" патогени и паразити. Като третото и най-силни ниво на стерилизация се използва предимно за скъпи морски аквариуми и басейни, като предполагам нищо не пречи да се използват и в по-скромни аквариуми. В крайна сметка оставам с впечатлението, че няма как да се прекали с ув светлината, единствено може да се постигне една още по-здравословна среда за обитателите в аквариума, а също така и подобрение в имунната система на рибките (което е обяснено в статията в предоставения линк). Това разбрах от изчетеното, ако греша поправете ме.

Полезната статия:
http://www.americanaquariumproducts.com/AquariumUVSterilization.html
Като ми остане време ще я преведа на български, тъй като е доста обемна.

tomatomov197

   Не съм чел , (а преди аз да си взема ув лампа четох доста) някой да е пострадал от ув лампа.  Но за сметка на това точно обратно на написаното в търговски сайтове , имунната система всъщност се влошава.  Което е по-логично, защото ако ув-то се ползва постоянно , рибките живеят в почти стерилна среда.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

VeL

Тук не мога да се съглася и ще приведа една много битова съпоставка. Да речем, че искаш да стерилизираш тоалетната, колкото и да върти водата, самото биде остава набито с бактерии.Малко грубо сравнение, но в аквариума е същото - колонии от полезни бактерии има върху всички повърхности и върху самите рибки. Рално УВ лъченито облъчва единствено водата. Ето и още малко информация:

http://aquariumuvsterilizer.blogspot.com/2008/01/fish-immune-and-uv-sterilizers.html


tomatomov197

   Помислих , че искаш мнение а не натрапваш своето.  И двата сайта са търговски. Влез в акваристичен форум и прочети там .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

VeL

Разбрал си ме погрешно, благодаря за коментара, все пак истината е някъде посредата. Просто не мисля, че аквариума става стерилен. Откъм патогени - донякъде да.

Alexfield

Като ползваш UV стерилизираща лампа, убиваш микроорганизмите, които плуват във водата. По този начин на рибите ти не им се налага да се борят с тези микроорганизми, а от там: Имунната им система отслабва.
Един пример: Вараните, крокодилите и акулите са съществата на тази планета с най-силна имунна система. Вараните се хапят един друг в битки, а устите им са бактериологична бомба. Крокодилите живеят в блата и раните им заздравяват без да се инфектират.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Similar topics (5)

58431

Публикации: 3
Прегледи: 2660

4914

Публикации: 21
Прегледи: 8217

30703

Публикации: 6
Прегледи: 3221

54946

Публикации: 5
Прегледи: 3063

94

Започната от веско


Публикации: 3
Прегледи: 3188