• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Растителен аквариум със съмп

Започната от dido, 06.07.2007 12:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Здравейте. Дойде време да публикувам описанието на един вариант на растителен аквариум със съмп, който работи при мен вече повече от една година. Схемата на цялата система можете да видите по-долу, под нея е описанието:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdido.bajhui.org%2Fpics_aquarium%2FPlant_Aquarium_with_sump_s.jpg&hash=8130c7d5334ca35fd488517df9b8e308c809d9f5

Описание

Идеята е следната. На едната малка страница на аквариума 1 е пробит отвор с диаметър 30-32 мм, възможно най-близо до горния ръб на аквариума. Пред отвора има поставена предпазна мрежа с достатъчно едри дупки, в моя случай трябва да пази скариди Ред чери. Изрязал съм парче дебелостенна стъклена тръба 2, която е залепена със силикон в отвора. Външният диаметър на стъклената тръба е примерно 30-31 мм.

Тръбата 2 се свързва с изходната тръба 3 - студено PVC NIBCO 3/4 цола посредством гъвкава връзка - парче маркуч с голям диаметър. Двете тръби 2 и 3 са прихванати към маркуча с няколко свински опашки - там няма налягане или големи усилия.

Тръба 3 отвежда водата в съмпа 4, поставен на около един метър под аквариума. Самият съмп е със съвсем опростена схема, разделен на три отделения. Отделения 5 и 6 са за филтриращ пълнеж - вата, чакъл, пясък, керамика и прочее. Отделение 7 е за техниката - подкачваща помпа, нагреватели, pH сонда, проточна потопяема UV лампа, проточен CO2 реактор, температурен датчик и прочее уреди, които би трябвало да стоят в аквариума ако го нямаше съмпа.

На схемата с 8 е обозначена подкачващата помпа. Тя източва водата от съмпа обратно към аквариума през тръба 9, отново студено PVC NIBCO, но с малък диаметър - 1/2 цола. С 10 е обозначена стъклена тръбичка със S образна форма, свързана е с тръбата 9 отново с гъвкава връзка. Тръбичката 10 е потопена в аквариума, на нея има пробита малка дупка 11 с около 3-5 мм диаметър, служи за засмукване на въздух ако спре тока.

Толкова с описанието на системата.

Действие

Действието е следното - водата се излива през отвора при тръба 2 и през тръба 3 влиза в съмпа. Преминава през отделенията 5-6-7 и се връща обратно в аквариума през тръбите 9-10.

Системата е в равновесие по време на работа, нивото водата в аквариума е постоянно, нивото в секциите на съмпа също. Ако предпазната решетка се задръсти леко от боклуци, нивото в аквариума се повишава слабо, налягането при отвора също, вдига се дебита и нивото отново спада стигайки равновесното положение.

При спиране на помпата/тока, водата от аквариума се оттича в съмпа до нивото на отвора, т.е. - няколко литра. Свободните обеми в съмпа трябва да бъдат изчислени така, че да могат да поемат тази допълнителна вода при спиране на тока.

Предимства и недостатъци

С няколко думи ще опиша предимствата и недостатъците на тази система, като със сигурност изпускам доста от предимствата:

Предимства:
--------------
-- евтина, не харчите пари за канистър
-- естетична - в аквариума е потопена единствено стъклената тръбичка за връщане на водата, всички уреди са скрити долу в съмпа
-- има много голям филтриращ обем - при мен е около 20-30 литра
-- лесно се обслужва за разлика от канистъра
-- нивото в акварума е винаги постоянно, изпаряваната вода от системата става за сметка на буферния обем в секцията при помпата
-- смяната на вода става лесно - през съмпа
-- можете да си избирате различни помпи ако не ви допадне дебита/циркулацията в аквариума, помпа 2500 л/час струва 35-40 лева.

Недостатъци:
----------------
-- има неголям шанс да се запуши отвора за оттичане/предпазната мрежа. тогава аквариума ще прелее, но не много - буферния обем в съмпа - 10-15 литра - ще се излее навън и помпата ще работи на сухо докато евентуално изгори. При мен никога не се е случвало въпреки сравнително ситната предпазна мрежичка.
-- съмпа изисква някакво свободно място под аквариума. Предвид това, че повечето аквариуми са сложени на специален шкаф, проблемът не е съществен.

Ами това е.  Поздрави.

MethodMan

Мисля да си правя нещо подобно самоче в капака над аквариума
обема му ще е по-малък но би трябвало да върши същата работа нали ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages21.snimka.bg%2F004337306-big.jpg&hash=bcb12ac1a8ea9bc05ece7ad754acac2c391d86b7 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages23.snimka.bg%2F005081977-big.jpg&hash=5525a7023a028aa2be5941dbb7f945fe4ef405fc

sloncho

Ако е в капака, помпата трябва да тегли от аквариума, за да получиш естествено течение от съмпа към аквариума.
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

Vlado

Дидо, а защо се налага входящата тръбичка да е потопена?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

dido

Е, не се налага разбира се. На мен ми е по-удобно да е потопена защото не пръска и не шуми. Освен това с показаната форма създава течение по дължината на аквариума. Ако я оставиш отгоре няма нужда да се  дупчи тръбата.

biol

върти ми се една идея но не знам прав ли съм.... :-| :-| :-| :-|
която при стъмпа може да се реализира
малко ми е трудна формулировката но става дума че:
при биологичното пречистване за бактериите е необходимо кислород
те са аеробни бактерии и колкото повече кислород има толкова повече амоняк могат да окислят до нитрати NH3 > NO2> NO3
При био колелото бактериите при въртенето имат достъп до кислорода от въздуха и там ефективността е висока.
Виждал съм инсталация за биологично пречистване на отпадни води (там има много повече и различни замърсители) която общо взето представлява колона пълна с едра баластра (евтин субстрат в/ у който се развиват бактериите) като през дъното чрез компресор се вкарва много въздух, който излиза от горе, а от горе чрез душ се пуска водата и тя слиза надолу..

Та след всичкото това писане  идеята е да се сложи камъче за въздух на дъното на секцията с керамиката и да се подава въздух (кислород ), и по този начин да се увеличи коефициента на пречистване

Другото което веднага се сещам е че не е необходима пореста керамика , защото от кислорода ще се развие много голямо количество бактерии и ще блокират порите .. (което може да се ползва по евтин пълнеж, че тоя сиопоракс не си знае цената)

Ако някои има стъмп нека пробва необходимо е само помпа за въздух

dido

Добре ти се върти идеята :-). Входната тръба на съмпа не е потопена, ами се излива отгоре и прави яко мехури и водовъртежи -> няма нужда от камъче за обогатяване, това си е естествен wet-dry филтър ако го напълниш почти догоре с керамика.

biol

при повечето съмпове водата влиза в 1 секция където е дунапрен - механична филтрация

Идеята е да се вкарва допълнително кислород в секцията с биологична филтация в излишък
ето една схема на пречиствателна станция
и часта с биологично пречистване http://www.koroza-karat.com/bg/variocompk.html
става въпрос за секция В

islander

biol, на мен ми стана ясно какво искаш да направиш и не виждам причини да не може да се осъществи. Естествено при такава схема е невъзможно с едно камъче да аерираш 2 секции или навсякъде. А и не е нужно. Може и да стане така на принципа на пречиствателните станции, но най-добре ще разбереш ако го експериментираш.

dido

Цитат на: biol - 06.07.2007 15:37
при повечето съмпове водата влиза в 1 секция където е дунапрен - механична филтрация

Идеята е да се вкарва допълнително кислород в секцията с биологична филтация в излишък


Нищо не ти пречи да сипеш няколко литра керамика върху дунапрена на входа.

torsade

Дунапрена също има много пори и голяма площ, така че е един от добрите материали за биологична филтрация.
Охлювът не ни е враг!

igenov

dido, а има ли някакво оптимално съотношение (или може би минимално) между обема на съмпа и обема на аквариума?

dido

Не мисля. Трябва да изчислиш обема на водата, която би паднала в съмпа при спиране на тока. Съответно трябва да оставиш толкова свободно буферно пространство в самия съмп. Аналогично трябва да предвидиш и една височина на първите филтрационни отделения минимум 30-на см. В последното отделение, там, където е помпата, трябва да има минимум 15 см вода, колкото да я покрие - нея и останалите уреди ако е нужно.

WOLF

Поздравления за статията,
мен ме интересува следното. При конструирането си мисля, че ще има един, момент в който ще трябва да се изчислява дебита на помпата, спрямо този на водата идваща от аквариума, за да не се получава, така че тя да работи на "сухо" (макар и за малко) или обратното съмпът да се препълва а отворът през който идва водата от аквариума да остава над нивото и. А сащо и дали има някакъв начи буферният обем вода да е такъв, че да може да се побере и от филтъра и от аквариума, без да има преливане. Вярвам, че това може да се пресметне, но ми се струва, че ще стане с тестване и смяна на тръби и помпи, а не само с математически изчисления.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

dido

Поради спецификата на цялата система няма нужда от това смятане и пробване, каквато и помп да сложиш, тя ще стане, стига изходната тръба 2 да може да поеме дебита на помпата. При мен е 2500 л/ч при диаметър 30 мм, минава спокойно.

Нещо като обяснение - колкото е по-голям дебита на помпата, толкова скоростта на преливане през въпросния отвор 2 е по-голяма и обратно. Като резултат имаш дадени стабилни равновесни нива в аквариума и в съмпа, те практически не се променят особено в зависимост от дебита на помпата.

Всъщност - една от интересните особености на цялата система е, че естествено изпарената вода е за сметка на обема в съмпа, а не на обема горе в авакриума. Демек - имаш аквариум с едно постоянно ниво на водата, независимо колко се изпарява.

Similar topics (5)

57790

Публикации: 0
Прегледи: 1342

26374

Започната от heda


Публикации: 11
Прегледи: 5481

17550

Публикации: 34
Прегледи: 14298

42874

Публикации: 8
Прегледи: 7039