Българска Аквариумна Енциклопедия

АКВАРИУМИ И ОБОРУДВАНЕ => Оборудване => Темата е започната от: dido - 06.07.2007 12:06

Заглавие: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 06.07.2007 12:06
Здравейте. Дойде време да публикувам описанието на един вариант на растителен аквариум със съмп, който работи при мен вече повече от една година. Схемата на цялата система можете да видите по-долу, под нея е описанието:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdido.bajhui.org%2Fpics_aquarium%2FPlant_Aquarium_with_sump_s.jpg&hash=8130c7d5334ca35fd488517df9b8e308c809d9f5

Описание

Идеята е следната. На едната малка страница на аквариума 1 е пробит отвор с диаметър 30-32 мм, възможно най-близо до горния ръб на аквариума. Пред отвора има поставена предпазна мрежа с достатъчно едри дупки, в моя случай трябва да пази скариди Ред чери. Изрязал съм парче дебелостенна стъклена тръба 2, която е залепена със силикон в отвора. Външният диаметър на стъклената тръба е примерно 30-31 мм.

Тръбата 2 се свързва с изходната тръба 3 - студено PVC NIBCO 3/4 цола посредством гъвкава връзка - парче маркуч с голям диаметър. Двете тръби 2 и 3 са прихванати към маркуча с няколко свински опашки - там няма налягане или големи усилия.

Тръба 3 отвежда водата в съмпа 4, поставен на около един метър под аквариума. Самият съмп е със съвсем опростена схема, разделен на три отделения. Отделения 5 и 6 са за филтриращ пълнеж - вата, чакъл, пясък, керамика и прочее. Отделение 7 е за техниката - подкачваща помпа, нагреватели, pH сонда, проточна потопяема UV лампа, проточен CO2 реактор, температурен датчик и прочее уреди, които би трябвало да стоят в аквариума ако го нямаше съмпа.

На схемата с 8 е обозначена подкачващата помпа. Тя източва водата от съмпа обратно към аквариума през тръба 9, отново студено PVC NIBCO, но с малък диаметър - 1/2 цола. С 10 е обозначена стъклена тръбичка със S образна форма, свързана е с тръбата 9 отново с гъвкава връзка. Тръбичката 10 е потопена в аквариума, на нея има пробита малка дупка 11 с около 3-5 мм диаметър, служи за засмукване на въздух ако спре тока.

Толкова с описанието на системата.

Действие

Действието е следното - водата се излива през отвора при тръба 2 и през тръба 3 влиза в съмпа. Преминава през отделенията 5-6-7 и се връща обратно в аквариума през тръбите 9-10.

Системата е в равновесие по време на работа, нивото водата в аквариума е постоянно, нивото в секциите на съмпа също. Ако предпазната решетка се задръсти леко от боклуци, нивото в аквариума се повишава слабо, налягането при отвора също, вдига се дебита и нивото отново спада стигайки равновесното положение.

При спиране на помпата/тока, водата от аквариума се оттича в съмпа до нивото на отвора, т.е. - няколко литра. Свободните обеми в съмпа трябва да бъдат изчислени така, че да могат да поемат тази допълнителна вода при спиране на тока.

Предимства и недостатъци

С няколко думи ще опиша предимствата и недостатъците на тази система, като със сигурност изпускам доста от предимствата:

Предимства:
--------------
-- евтина, не харчите пари за канистър
-- естетична - в аквариума е потопена единствено стъклената тръбичка за връщане на водата, всички уреди са скрити долу в съмпа
-- има много голям филтриращ обем - при мен е около 20-30 литра
-- лесно се обслужва за разлика от канистъра
-- нивото в акварума е винаги постоянно, изпаряваната вода от системата става за сметка на буферния обем в секцията при помпата
-- смяната на вода става лесно - през съмпа
-- можете да си избирате различни помпи ако не ви допадне дебита/циркулацията в аквариума, помпа 2500 л/час струва 35-40 лева.

Недостатъци:
----------------
-- има неголям шанс да се запуши отвора за оттичане/предпазната мрежа. тогава аквариума ще прелее, но не много - буферния обем в съмпа - 10-15 литра - ще се излее навън и помпата ще работи на сухо докато евентуално изгори. При мен никога не се е случвало въпреки сравнително ситната предпазна мрежичка.
-- съмпа изисква някакво свободно място под аквариума. Предвид това, че повечето аквариуми са сложени на специален шкаф, проблемът не е съществен.

Ами това е.  Поздрави.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: MethodMan - 06.07.2007 14:32
Мисля да си правя нещо подобно самоче в капака над аквариума
обема му ще е по-малък но би трябвало да върши същата работа нали ?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: sloncho - 06.07.2007 14:35
Ако е в капака, помпата трябва да тегли от аквариума, за да получиш естествено течение от съмпа към аквариума.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: Vlado - 06.07.2007 14:35
Дидо, а защо се налага входящата тръбичка да е потопена?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 06.07.2007 14:45
Е, не се налага разбира се. На мен ми е по-удобно да е потопена защото не пръска и не шуми. Освен това с показаната форма създава течение по дължината на аквариума. Ако я оставиш отгоре няма нужда да се  дупчи тръбата.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: biol - 06.07.2007 15:01
върти ми се една идея но не знам прав ли съм.... :-| :-| :-| :-|
която при стъмпа може да се реализира
малко ми е трудна формулировката но става дума че:
при биологичното пречистване за бактериите е необходимо кислород
те са аеробни бактерии и колкото повече кислород има толкова повече амоняк могат да окислят до нитрати NH3 > NO2> NO3
При био колелото бактериите при въртенето имат достъп до кислорода от въздуха и там ефективността е висока.
Виждал съм инсталация за биологично пречистване на отпадни води (там има много повече и различни замърсители) която общо взето представлява колона пълна с едра баластра (евтин субстрат в/ у който се развиват бактериите) като през дъното чрез компресор се вкарва много въздух, който излиза от горе, а от горе чрез душ се пуска водата и тя слиза надолу..

Та след всичкото това писане  идеята е да се сложи камъче за въздух на дъното на секцията с керамиката и да се подава въздух (кислород ), и по този начин да се увеличи коефициента на пречистване

Другото което веднага се сещам е че не е необходима пореста керамика , защото от кислорода ще се развие много голямо количество бактерии и ще блокират порите .. (което може да се ползва по евтин пълнеж, че тоя сиопоракс не си знае цената)

Ако някои има стъмп нека пробва необходимо е само помпа за въздух
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 06.07.2007 15:28
Добре ти се върти идеята :-). Входната тръба на съмпа не е потопена, ами се излива отгоре и прави яко мехури и водовъртежи -> няма нужда от камъче за обогатяване, това си е естествен wet-dry филтър ако го напълниш почти догоре с керамика.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: biol - 06.07.2007 15:37
при повечето съмпове водата влиза в 1 секция където е дунапрен - механична филтрация

Идеята е да се вкарва допълнително кислород в секцията с биологична филтация в излишък
ето една схема на пречиствателна станция
и часта с биологично пречистване http://www.koroza-karat.com/bg/variocompk.html (http://www.koroza-karat.com/bg/variocompk.html)
става въпрос за секция В
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: islander - 06.07.2007 15:42
biol, на мен ми стана ясно какво искаш да направиш и не виждам причини да не може да се осъществи. Естествено при такава схема е невъзможно с едно камъче да аерираш 2 секции или навсякъде. А и не е нужно. Може и да стане така на принципа на пречиствателните станции, но най-добре ще разбереш ако го експериментираш.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 06.07.2007 15:48
Цитат на: biol - 06.07.2007 15:37
при повечето съмпове водата влиза в 1 секция където е дунапрен - механична филтрация

Идеята е да се вкарва допълнително кислород в секцията с биологична филтация в излишък


Нищо не ти пречи да сипеш няколко литра керамика върху дунапрена на входа.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: torsade - 06.07.2007 16:07
Дунапрена също има много пори и голяма площ, така че е един от добрите материали за биологична филтрация.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: igenov - 06.07.2007 21:31
dido, а има ли някакво оптимално съотношение (или може би минимално) между обема на съмпа и обема на аквариума?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 08.07.2007 22:38
Не мисля. Трябва да изчислиш обема на водата, която би паднала в съмпа при спиране на тока. Съответно трябва да оставиш толкова свободно буферно пространство в самия съмп. Аналогично трябва да предвидиш и една височина на първите филтрационни отделения минимум 30-на см. В последното отделение, там, където е помпата, трябва да има минимум 15 см вода, колкото да я покрие - нея и останалите уреди ако е нужно.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: WOLF - 08.07.2007 23:36
Поздравления за статията,
мен ме интересува следното. При конструирането си мисля, че ще има един, момент в който ще трябва да се изчислява дебита на помпата, спрямо този на водата идваща от аквариума, за да не се получава, така че тя да работи на "сухо" (макар и за малко) или обратното съмпът да се препълва а отворът през който идва водата от аквариума да остава над нивото и. А сащо и дали има някакъв начи буферният обем вода да е такъв, че да може да се побере и от филтъра и от аквариума, без да има преливане. Вярвам, че това може да се пресметне, но ми се струва, че ще стане с тестване и смяна на тръби и помпи, а не само с математически изчисления.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 09.07.2007 10:07
Поради спецификата на цялата система няма нужда от това смятане и пробване, каквато и помп да сложиш, тя ще стане, стига изходната тръба 2 да може да поеме дебита на помпата. При мен е 2500 л/ч при диаметър 30 мм, минава спокойно.

Нещо като обяснение - колкото е по-голям дебита на помпата, толкова скоростта на преливане през въпросния отвор 2 е по-голяма и обратно. Като резултат имаш дадени стабилни равновесни нива в аквариума и в съмпа, те практически не се променят особено в зависимост от дебита на помпата.

Всъщност - една от интересните особености на цялата система е, че естествено изпарената вода е за сметка на обема в съмпа, а не на обема горе в авакриума. Демек - имаш аквариум с едно постоянно ниво на водата, независимо колко се изпарява.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: mistar_ti - 09.07.2007 10:31
ако отворите бъдат пробити в задното лицево стъкло дали няма да прави някакво завъртане на водата идеята е да не се виждат тръбите които отиват и се връщат към съмпа ?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 09.07.2007 11:32
Може да се пробият там, но самият отвор ще е съвсем видим. Освен това ще се отслаби дългата страница, а тя е по-натоварена от страничната. Отворът на страничната страница практически не се забелязва на снимка да речем или като гледаш аквариума фронтално.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: mistar_ti - 09.07.2007 11:58
явно ще трябва да го обмислям. аквариума ще ми е в кухнята и ще се вижда от 3-те страни
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: HanibalKing - 12.07.2007 23:03
Може да се направи автоматичен стоп ключ на помпичката с поплавък.Когато нивото на водата спадне поплавъка да слиза надолу не прави контакт и да изключва помпичката.Така тя никога няма да изгори.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 12.07.2007 23:18
Всичко може ама датчиците са проблем в случая.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: miTko - 13.07.2007 15:55
Живачна ампула, ако се намери де.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: penchod - 27.07.2007 00:05
 Добре де Дидо, а при тая схема, как се засмукват говната, те нали падат ниско долу?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: chandler - 27.07.2007 08:53
Цитат на: penchod - 27.07.2007 00:05
Добре де Дидо, а при тая схема, как се засмукват говната, те нали падат ниско долу?
то затова пише растителен аквариум със съмп, т.е. трябва да има много растения, при чието наличие акитата на рибите ще служат за естествен тор и няма да има нужда от премахването им.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: oooo - 12.11.2007 16:01
много ми хареса идея
а как мога да направя такава дупка в стъклото (2) 30 мм на вече готов аквариум
притеснява ме че при мен стъклото е едва 6 мм а аквариума е ~200 литра
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 12.11.2007 18:36
Дупката е близо до горния ръб, там няма особени усилия. Дупчи се в стъкларски цех, не го мисли как става. 6 мм генерално е малко за 200 кила аквариум, особено ако е висок. Какви са размерите на аквариума ти?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: oooo - 13.11.2007 12:22
да, не е много 6 мм, но аквариума е усилен отвсякъде :) така го взех де, за сега се държи, старая се да не го удрям с остри тежки предмети :)
висок е 60 см
50 х 60 х 70
стъкларите де нас ми предложиха "бургия" с диамантен връх 6 мм (с която правят дупки за огледала например)
обясниха ми да дупча бавно, две дупки, от двете страни на стъклото, които да се срешнат, да използвам вода за охлаждане и т.н.
всико е чудесно, но на мен очевидно ми трябва около 25- 30 мм дупка, затова питам - как?
кой го прави? и мога лида го закарам до нас? или мога си да взема инструмент? или "бургия"?
технически как да я направя тази дупка !?
или ако е възможно да разлепя стъклото и да залепя друго с вече направена дупка в него !?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 13.11.2007 13:35
Прекалено висок ти е аквариума.

Дупката я правих преди да се монтират стъклата. На готов аквариум мисля е доста рисковано.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: ata_nas - 13.11.2007 14:27
Относно пробиване на дупка в стъкло ето нещо полезно:
http://www.tropica.ru/modules/ss/item.php?itemid=109&keywords=дырки+стекле (http://www.tropica.ru/modules/ss/item.php?itemid=109&keywords=дырки+стекле)
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: oooo - 13.11.2007 16:06
супер :)
а къде мога да намеря такова свредло
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: zambo - 13.11.2007 16:55
Всяка по-голяма и уважаваща себе си фирма за обработка на стъкло /направа на стъклопакети и ролетни щори / трябва да го има . При твойта височина не те съветвам  да пробиваш при пълен аквариум .
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: ata_nas - 13.11.2007 18:48
Свредло не мога да посоча точно къде да намериш, но забележи в какво положение беше стъклото, което пробиваха-на плота. Ти ще можеш ли да осигуриш такава опора при свредловането?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: N.Nobs - 13.11.2007 19:11
За пробиването не е необходима чак такава опора.Дупчил съм 6 мм. стъкло на готов аквариум без проблем.Цялата процедура отнема 15 минути.

А за сврелото - имаше една карловска фирма, ако не се лъжа, която ги внася, но цената е около 65-70 лв. *privet*
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: ata_nas - 13.11.2007 21:12
Руснаците продават подобни изделия. Търси на Руски сайтове, там има всичко!
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: penchod - 14.11.2007 13:54
 Не знам дали си струва, като проверявах преди 2-3 месеца излизаше 20-25 мах да дойдат стъклари във вас да ти я пробият дупката.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: oooo - 15.11.2007 10:44
penchod, моля те да ми дадеш някакви координати на тези които биха дошли да пробият дупка
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: oooo - 15.11.2007 15:46
то пишело, ама няма кой да чете
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,5090.0.html
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: penchod - 15.11.2007 16:12
 Виж в магазини, едната фирма има оферта, 24лв е пробиване на дупка за вентилатор на адрес, толкова да е макс и това, което те интересува. Доколкото знам една диамантена глава, за да си свършиш сам работа струва над 70 лв., а едва ли ще я ползваш много.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: RazorJack - 15.12.2007 18:14
абе понеже това ме заинтригува я да попитам водата шуми ли като пада така от високо долу? и няма ли ефективността на помпата да се повиши ако и съмпа е на същото ниво като аквариума, само да е по нисък и водата просто да си прелива в него?

хм и друго ми се върти в главата - нали африканските аквариуми по принцип нямат растения, дали няма да е добра идея в една от преградите на такъв съмп да се засади промишлено количество водна чума и да му се свети с гролукс? нещо като растителен филтър? :)
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: dido - 16.12.2007 00:30
Водата шуми ама слабо, да не казвам, че ромоли като поточе :-). За помпата - не е фактор. При мене примерно дебита дойде твърде голям и съм предприел разни мерки да го сваля щото ме мързи да купувам нова помпа. За растенията долу - това все едно е рефюджиум в морските - дето садят каулерпа. Може, разбира се, варианти има 1000 при тая конструкция.
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: donboiko - 06.03.2015 17:05
ЗДРАВЕЙТЕ,
ВИЖДАМ, ЧЕ ТЕМАТА Е ДОСТА СТАРА, НО ВСЕ ПАК МОЖЕ ПЪК НЯКОЙ ДА МИ ОТГОВОРИ.

СЪВСЕМ СКОРО СЕ СДОБИХ С ПОДОБНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА АКВАРИУМ И СЪМП.
САМО, ЧЕ НЯМА ДУПКА НА СТЪКЛОТО, А ВОДАТА ПАДА ПРЕЗ МАРКУЧ, МИНАВАЩ НАД СТЪКЛОТО (СЛЕДОВАТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАСМУЧЕ, ЗА ДА МОЖЕ ВОДАТА ДА СЕ ИЗКАЧИ НАД ЛИНИЯТА НА АКВАРИУМА).
КАК ПРИ ТАКОВА ИЗПЪЛНЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ КОНТРОЛИРА НИВОТО НА ВОДАТА?
ИМАМ КРАНЧЕТА И НА СЛИЗАЩАТА ВОДА И НА ИЗКАЧВАЩАТА ОТ ПОМПАТА, НО ТРУДНО СЕ УЦЕЛВА ДЕБИТА НА ПОМПАТА И СЛИЗАЩАТА ВОДА ДА Е ЕДНАКВО.С ДУПКА НА СТЪКЛОТО ТОЗИ ПРОБЛЕМ ГО НЯМА, НО ПРИ МЕН Е НАЛИЦЕ, АКО НЯКОЙ ИМА ИДЕИ ДА СПОДЕЛЯ.
ПРИ СПИРАНЕ НА ТОКА И ПРИ ПОСЛЕДВАНЕТО ИДВАНЕ ВОДАТА НЯМА КАК ДА ПОЧНЕ ДА СЕ ОТТИЧА И ПОМПАТА ЩЕ ПРЕПЪЛНИ АКВАТА.    ИДЕИ?????
ДУПКАТА 11 ПО ТАЗИ СХЕМА КАКВА ФУНКЦИЯ ИЗПЪЛНЯВА????
*thanks
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА СЪВЕТИТЕ
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: launcher - 18.06.2015 19:58
Отговорът е без да се пробива стъклото ... https://www.youtube.com/watch?v=65yVr7DiDls (https://www.youtube.com/watch?v=65yVr7DiDls)
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: i2240 - 01.02.2018 16:23
Някой може ли да обясни това на видеото на български? Какво е това на маркучето?
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: Amev - 01.02.2018 17:40
Възвратен клапан , който пропуска само в едната посока , в случая въздух. Слага се за да не върне вода от там. Близко е до акъла
Заглавие: Re: Растителен аквариум със съмп
Публикувано от: i2240 - 01.02.2018 17:52
Благодаря, колега!  *thanks