• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Неизвестен проблем с Атман 3338

Започната от FaLLen`, 19.04.2010 02:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FaLLen`

Някой има ли ръководство за филтъра ?! Изобщо има ли ги в кутийте или в някой сайт , защото аз нищо не открих !


Насоки , ще са полезни :)

}|{opukc

Нямат ръководство!
Питай каквото те интересува...

a__andreew

Здравей на самата кутия има  обяснения и снимки , на англиски :(

FaLLen`

Главно ме интересуваше скачването !

С каква вода да напълня филтъра , предполагам с такава отлежала вода с която сменям моята в аквата :)

Интересува ме точно стъпките преди да пусна филтъра ! Виждам ги , на кутията писаниците , разбирам английски , но все пак искам да разбера от човек който го е използвал , дали има някакви тактики .. и т.н :)

Също така ... искам да знам , дали ще е прекалено силен за 120 л аквариум ?

П.С : Предполагам не е задължително да слагам активен въглен! Дойде ми бонус към канистъра , към 1 кг ( малки и средни цилиндични гранули с черен цвят ) !

И също така ... искам да знам , дали мога да продължа да използвам пълнежите които бяха в касетките ( лава , сипоракс и сипоракс мини )

}|{opukc

19.04.2010 11:17 #4 Last Edit: 19.04.2010 16:12 by }|{opukc
1. Мотнираш всички маркучи и тръби и ги слагаш в аквариума там, където ти е удобно на теб. Засукваш вода през крановете докато потече и ги затваряш.
2. Пълниш кошниците с филтърните материали, както прецениш, че ще филтрират на-добре или по стандартния начин/има много теми във форума по този въпрос/ и ги монтираш във филтъра, като внимаваш упрътвенията да паснат добре във всяка една от дупките на кошниците. Наместването става много лесно - бъркаш с пръст в дупката... :-D и наместваш.
3. Пълниш филтъра  до горе с аквариумна вода или от чешмата и монтираш главата на филтъра, като предварително си подложил хавлия под филтъра, защото ще излезе вода. Затваряш главата.
4. Завиваш крановете върху филтъра и ги отваряш.
5. Включваш филтъра в контакта.
6. Разклащаш филтъра леко наляво-надясно докато се обезвъздуши.

barabata

Ще ти опиша аз как го правя поне от опит стигнах до там.

Филтъра се приготвя за първо ползване или след миене се затваря празен като много се внимава да се подредят дупките една над друга (тъпоте е че кошниците и капака на тези филтри са симетрични и може да се обърка при сглобяването - поне моя 3336 е така и 1-2 пъти в началото от недоглеждане съм бъркал).
Капака също се закопчава така че тръбата на входящата вода да съвпадне с дупките на кошниците.
Затваря се празен и се свързват тръбите като се оставя края на тръбата по която се връща водата в аквариума свободен при първоначалното пускане за всмукване. Като си готов всмукваш (при затворено капаче на капака на филтъра отгоре) и той започва да се пълни. Отваряш капачето отгоре за да излиза въздуха от там и да не бълбука в аквариума въздуха.
С кранчето на входящия във филтъра воден поток спираш водата малко преди да излизе през капачето на капака на филтъра и полека отпускаш докато се напълни с вода във фунийката. Леко разклащаш филтъра да излезе въздух от вътре при което нивото на водата във фунийката спада. Пак с кранчето пускаш малко вода да се напълни и така докато при разклащане спре да излиза въздух от филтъра. Затваряш капачето отгоре на фитъра и отваряш кранчето да се напълни и маркуча по който водата се връща в аквариума. После включваш филтъра и пак леко накланяш филтъра ако има още въздух да го засмуче и да го изкара заедно с водата в аквариума.

Когато се мие филтъра тръбите си остават пълни с вода и не се налага засмукване. Просто отваряш капачето отгоре на филтъра и отваряш кранчето само на входящата вода за да се напълни. Когато е вече пълен отваряш и кранчето на изходящата.

Не пълня вода във филтъра , а добавям водата направо във аквариума понеже не държа отлежала вода, а сипвам направо от чешмата. Едно е да напълниш филтъра с изцяло прясна хлорирана вода и да правиш поразии и друго е да изипеш тази вода в аквариума и тя да е смесена с другата преди да премине през филтъра. Ако имаш отлежала вода нищо не пречи да си напълниш фитъра предварително като така само си спестяваш доливането в аквариума, но не и обезвъздушаването ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

FaLLen`

Благодаря много за отговорите :)

А относно това което питах : Силен ли е за моя аквариумен обем ?

}|{opukc

19.04.2010 13:57 #7 Last Edit: 19.04.2010 16:10 by }|{opukc
Цитат на: FaLLen` - 19.04.2010 12:17
Благодаря много за отговорите :)
А относно това което питах : Силен ли е за моя аквариумен обем ?
Принципно е малко силен, въпреки, че дебита, който е обявен от производителя не е много реален, но принципно може да го регулираш с частично затваряне на крановете.

FaLLen`

Пуснах го в действие . Леко шумен е , но се търпи :) Струва ми се само , че филтърните субстрати са за смяна , но като за начало са добре ... за сега помътня малко , но ще се оправи ... :)

}|{opukc

Цитат на: FaLLen` - 19.04.2010 20:02
Пуснах го в действие . Леко шумен е , но се търпи :) Струва ми се само , че филтърните субстрати са за смяна , но като за начало са добре ... за сега помътня малко , но ще се оправи ... :)
Ако е добре обезвъздушен трябва да работи сравнително тихо... иначе се чува едно "жужене"...

FaLLen`

Ами следвах вашите указания , но точно това жужене го има :)

iek

Не е нормално да се чува какъвто и да е шум на повече от 20см от канистъра, защо не се консултираш с продавача. Ако сега бръмчи, какво ще стане след 1 година?!

FaLLen`

Канистърът е закупен втора употреба ... и да говоря ... :)

}|{opukc

Според мен в роторната кухина има много финни въздушни балончета, които предизвикват "газиран ефект"...като ги изхвърли ротора от главата ще спре да жужи.

FaLLen`

20.04.2010 11:19 #14 Last Edit: 21.04.2010 12:59 by FaLLen`
Освен от балончета ... има ли вероятност да е от нещо друго ?
И как да премахна проблема с балончетата ...


П.С : Другото , което си мислех ... е за активния въглен ! Дали да не сложа 200 гр ? Може и да махне мътилката ... или да не слагам :) ?

Similar topics (5)

43472

Започната от binaz


Публикации: 4
Прегледи: 1958

5890

Започната от totko


Публикации: 11
Прегледи: 4436

38506

Започната от Rage


Публикации: 15
Прегледи: 7854

2332

Публикации: 12
Прегледи: 5729

923

Публикации: 11
Прегледи: 6030