• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 23:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Природни зеолити!

Започната от visokovisoko, 11.05.2005 18:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

visokovisoko

:?  :shock:
Природни зеолити?!!?!
ПРИРОДНИ ЗЕОЛИТИ :idea:
Ползвал ли е някой котешка тоалетна като филтър?

Изключително полезни продукти, чието приложение е основно в екологичен аспект. Зеолитите притежават особено порьозна структура.
Имат свойството да задържат в себе си вещества с определена големина на молекулите, а да пропускат други.
Ето защо често наричат зеолитите "молекулно сито". Тази особеност е в основата на редица техни уникални свойства, а именно:

висок катионообмен с калций, магнезий, натрий и калий ;
сорбционни свойства към амоний и редица органични съединения ;
сорбционни свойства спрямо някои радиоактивни елементи ;
цезий 134, цезий 137, стронций 90 ;
адсорбция към тежки метали - олово, цинк, хром и др.;
притежават способност да разделят смеси от газове на принципа на молекулното сито ;
изсушава газове, поемайки излишната влага.

Благодарение на тези свойства, зеолитите успешно се използват за пречистване на питейни води, при обработка на металургични ядрени отпадъци, за обезмирисяване на животновъдни ферми, при хидропонното отглеждане на цветя и зеленчуци и др.



dido

Такова няма да си слагам в аквариума. На мен си ми харесва да ми светят рибите нощем.

abaro

За visokovisoko: Ти сигурен ли си че котешките тоалетни са чист зеолит? Щото четох че имало и с разни ароматизатори, които сигурно ще избият рибата. Даже наскоро видях една която представляваше някакви сини гранули. Ако знаеш някоя марка която е сигурна сподели я.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Георги

abaro нали точно и той това пита - дали някой е използвал?:)

jocker

Аз ползвам зеолит от доста време.Виж темата за механичната филтрация във форума, където зачекнах тази тема.

visokovisoko

Наскоро се сдобих с 140 литров аквариум и в момента се опитвам да го  "обзаведа". Интересен аспект ми се стори проблема с филтрацията на съда. Иначе съм абсолютно начинаещ  в отглеждането на аквариумни рибки. Темата за зеолитите я започнах, понеже преди време имах курс по минерални сорбенти в Софийски университет и се присетих, че някои свойства на тези минерали биха могли да бъдат полезни.
Ето още малко обща теория с риск да стана досаден;
Сорбция-присъединяването на йони или молекули към твърди(мн.рядко течни) вещества БЕЗ да възникват нови хим. съединения.
Йонно-обменните процеси са обратими и  се използват в редица случаи: най-общо-> извличане на катиони  и аниони от разтвори.
(CaNa2K2)3Аl6Si30 21H2O - клиноптиолит
алкалните и алкалоземни елементи както и водата са подвижните, само алумосиликатния скелет остава постоянен при дадена йонно-обменна реакция.
Най-общо зеолите биват различни типове според различни признаци, но като цяло всеки минерален сорбент има определен капацитет(кол-то сорбат,което при дадени условия за 1 тегло може да се сорбира) и селективност(св-во х-що доколко от единица смес сорбента може да сорбира търсеното вещество).Показатели, от които зависи правилния подбор на обменник. В нашия случай в аквариума се отделя "гадничкия" амоний(NH4) при гниене/фекалии, който доколкото знам не е вреден за рибките, но при повишаване на пеха става на амоняк, който пък е вреден.
В този ред на мисли исках да попитам опитни и запознати акваристи, дали са ползвали или са запознати с въпросните минерали, понеже са евтини (а се намрат и синтетични такива) и има големи находища в България {ввв. geopraktika.hit.bg/5.html }
Колкото до котешките тоалетни си е жива варварска работа употребата основно на бентонита познат като смес от[глинести минерали(смектити)]  за такива цели. Не е изключено наистина да има ароматизатори, хубаво предположение, ще се опитам да разбера някак.
Малко интересни примери:
-в природните процеси- процеси протичащи в утайките при стайна температура, в хидротермални и метаморфни усл-я. Глобална роля имат в изчезването на К(калий) в океана, а Na=К приблизително по кларково число, но глините и зеолитите извличат К от водата. Някои глини са селективни към Zn, Cd,Co и играят +роля в отчистването на басейните.
Чувал съм, че има винарски бентонит(пречистена глина), с който опитните винари отстраняват белтъците от виното или остатъчната захар, при добавка на този бентонит протича  флокулация,колоидната утайка се събира(сорбира) около глината и процес на утаяване, който трае месеци протича за един ден и виното "узрява". Аналогично може да се сетим за мътилката в нашия аквариум.
Пречистени глини се използват за лекуване на летни разтройства.
В "белите" страни ломонтита(вид зеолит) се използва за отчистване на маслени петна по морави и тротоари. Някой си Джак от Калифорния троши пари като продава същия минерал - ситно смлян и в красива опаковка на градинари, с чието насипване около лехите им решава проблема чисто физически с голите охлюви, които загиват. Лекува се и остеропороза. Сравнително модерен метод е омекотяването на водата,чрез йонен обмен, при което двувалентните метали се заместват с едновалентни.

visokovisoko

Jocker: А можеш ли да ми кажеш какъв зеолит точно ползваш? Биват около 50 природни и 250 синтезирани като бройка. По-известни са аналцим, клиноптилолит, хабазит, морденит, ерионит и др.

jocker

Клиноптиолит.

Живко

Цитат на: "jocker"Клиноптиолит.

силно съм заинтересуван от тези зеолити.
би ли казал откъде го взимаш и някакви подробности за него.

и една молба към visokovisoko.
може ли на прост български или на "акваристичен" език да обясниш описаните от теб свойства на този материал.
ще обира ли микроелементите от водата.ако ги обира ще ги отдава ли на корените(ако е сложен в грунда.
абе същия въпрос важи и за всички останали химии в аквариума.
ще съм Благодарен и двама ви ако отговорите.
Никой не се е родил научен.

Живко

е не мога да се сдържа да не пусна този цитат.

"    За исхемичния зеолит и палпитацията му при астеоридалните ефлогии
    Пламен Станков Глогов (sarcomadroll)
    Раздел: Хумористична проза    
    
   

Исхемичния зеолит се емалгира от обстрикуларното тампориране на бриарните лавели. Под семикулацията на техните обстридни полиентриди, мастигмарната базела аблемира в исхемата; нейното мезенилно инвро се гратилира над некридната тила и от него ондулгират две зеоли. Едната облитерира, другата перминално стинее до крайна деглотинация, сетне палпира астеоридално. Палпите са антеминирани с ефлогиална дроза, която уредира постинвистиларно. Оолиралите от нея ефлогии (астеоридални) семперират (първи етап:1-2 години), граминеят (втори етап: 7-8месеца) в опистума и на края темпорират бриарните лавели. Цикълът се затваря. Благодаря!
P.S: Исхемичния зеолит, причиняващ флакуленция(пърдене(мед.)) на всеки втори жител на планетата Юпитер е заболяване с глобални за цялата Слънчева система последици. При масовата му проява възниква т.нар. Юпитериански смрадлив протуберанс, който е в състояние да обезлюди галактиката.
Прогнозата е лоша.
Изходът е летален
Освен ако
се забрани консумацията на Faseolus Jupiteriansis."

    
:lol:  :lol:  :lol:  punk  rofl
Никой не се е родил научен.

tishovsx

rofl  rofl  rofl  w00t заболяма корема от смях :drunk
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Boby_

spike  :bg  :beer  :bash  rofl  shit  poke  pop
Не е истина просто. Май някой наскоро е чел внимателно пътеводителя!  :lol:

FLEXX


llello

Просто си представете един кух атомен пръстен (обрач) с определен радиус. Който атом пасне вътре той се адсорбира от зеолита. Амония подобно пасва, но не точно вътре а координира (азотният му атом) с другите........ (после ще довърша че излизам)

cihlidi_fan

:roll:  :roll:  :roll: -------------------------------------------------------?!?!?!?
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786