• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

препоръки за 200 литров аквариум

Започната от stefan9, 28.10.2020 09:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan9

Да и аз за лудвигията четох и на него се спрях :) ще се пробва !

Мога да го насоча към средата на предното стъкло , но това с какво ще ми помогне ?

Сега съм го насочил в предния десен ъгъл, а смукателната тръба е в задния ляв ъгъл. Леко успях да дигна на горе струята , и сега май е по-добре. Малко раздвижва повърхноста.

didak

Не е хубаво струята да е успоредна на късата страна, както и да "гледа" към засмукващата тръба, затова варианта към средата на челното е работещ - течението ще се завърти по целия периметър, а и в средата отпред обикновено няма високи растения. Ако нямаш скимер или "помпичка", добре раздвижената повърхност е средството за обогатяване с кислород на водата /в разумни граници, защото изкарва СО2-то/ и може да се каже, че е задължително при добре зарибен аквариум.

stefan9

Добре , ще пробвам. Да видим какво течение ще докара така .. мерси !

stefan9

Ако купя растения от колега който слага тор и подава ЦО2. аз не подавам цо2 и не торя. Проблем ли ще е ? Или ще се стресират растенията и няма да потръгнат ?

didak

Факторите за развитие на растенията са много. По принцип са и взаимно свързани. Ако се подава СО2, за да има баланс системата, се подават и торове, светлината е по-силна, ПХ-то вероятно е по-ниско, субстрата има активни съставки,... , много по-вероятно е при теб да не се развиват добре тези растения, но пък не е и задължително.
Това съвсем не значи, че за да имаш растения в аквата трябва да подаваш СО2. Има немалко и бавно и бързорастящи видове, които се развиват добре в "лоу тех" акви.

Smelly fish


https://i.postimg.cc/Cz6xmjcC/IMG-20201117-165918.jpg


Най- накрая се престраших да кача снимка на буренясалия си аквариум. Време му е за преаранжиране, но идеята е, че може да направиш "блато" 😁 и без всичките екстри откъм торове, СО2 и т.н.

didak

Е, супер е!
С вътрешен и външен филтър ли си?
По-красиво е когато нивото на водата да не слиза под нивото на капака - няма я тази светеща ивица и натрупания варовик остава над видимата линия.
Прилично залесен е, което е добре за рибите и борбата с водораслите. Не оставяй валиснерия отпред. Това, което е отзад в ляво, зад филтъра /гигантска валиснерия може би/, по-добре да бъде пак нормална валиснерия. Сега аквариума ти изглежда че е по-малък от 200л. Избирай растения с възможно най-малки листа в по-големи групи, за да изглежда по-голям. Създай някаква линия - висока в средата, ниска в средата, разчупи, почети, поразгледай.
Важното е, че изглежда "здрав" :)

Smelly fish

Дидак, аквариумът ми е 140л. Стефан е с 200 литровия и многото въпроси! Заради вашия разговор за торовете и СО2 просто си постнах моя за да видите, че нещата могат да се случват без допълнителни екстри. Валиснерията отпред просто си избуя последните месеци. Гигантската отзад ми е подарък от колега (беше един корен с три изгнили листа и на практика си се разви само от корена). Това нещо го търкалям на 5 обикновени 9 ватови крушки от тия ЛЕДовете които са на прИмоция по левче в Практикер.

didak

Сори за объркването :-[

Излиза, че наистина е по-малък :-) , факт, както и че изглежда "здрав"!

Smelly fish

Мерси за оценката, Дидак. А бе не е от най-здравите аквариуми ама ... 😁 бива, след първоначалните мъки когато го пусках (отдавна беше).

stefan9

Без въпроси не става смийли :) а без куража от теб нямаше да тръгна се занимавам :D благодаря на всички, че отговаряте :) колкото и тъпи да са въпросите ..

Скоро ще кача и аз снимка на аквата. Да чуя критики :) да оправя каквото не е "ОК"

wire

Цитат на: didak - 16.11.2020 13:38Не е хубаво струята да е успоредна на късата страна, както и да "гледа" към засмукващата тръба, затова варианта към средата на челното е работещ - течението ще се завърти по целия периметър, а и в средата отпред обикновено няма високи растения. Ако нямаш скимер или "помпичка", добре раздвижената повърхност е средството за обогатяване с кислород на водата /в разумни граници, защото изкарва СО2-то/ и може да се каже, че е задължително при добре зарибен аквариум.
С повечето не съм съгласен. Повечето растителни аквариуми са със струя насочена надлъжно на аквариума. Другото е, че рибите са с форма за плуване по и срещу течението. Съгласен, че входът и изходът трябва да са от една страна аквариума.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

didak

Цитат на: wire - 18.11.2020 18:11С повечето не съм съгласен. Повечето растителни аквариуми са със струя насочена надлъжно на аквариума. Другото е, че рибите са с форма за плуване по и срещу течението. Съгласен, че входът и изходът трябва да са от една страна аквариума.

Мисля, че правилно съм обяснил - не е хубаво струята да е успоредна на късата страна, т.е. хубаво е да успоредно на дългата...

stefan9

https://i.postimg.cc/VN9hbY9f/AE7-B26-B6-A2-E1-4-C34-AB6-A-47-F874395926.jpg

Дали ще се отвори ? Скромно, но ще се доразвие още :)

didak

"Цитирай" мнението със снимката на Smelly fish и виж как изглежда тага.

Similar topics (5)

57790

Публикации: 0
Прегледи: 1342

24399

Публикации: 8
Прегледи: 4788

52328

Публикации: 0
Прегледи: 1717

15460

Публикации: 15
Прегледи: 10664

42777

Започната от vonn


Публикации: 1
Прегледи: 2453