• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Правилното разположение на флейтата ?

Започната от chicholyubo, 23.02.2017 09:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

chicholyubo

Здравейте. Предстои ми стартиране на нов аквариум с размер 106/38/55. Взех канистър на Aqua EL Unimax 500. Оказа се, че е с по два изхода и два входа. Правилно ли съм разположил флейтите ?


evgeni200

Флейтите се разполагат от към страната от която тегли канистъра и струята към срещуположната  страна на аквариума.

a__andreew

Здравейте, може да преместите единия смукател да е от дясно и едната изходяща да е в ляво, като флейтите да са и двете на дългата страна. друг вариант е да сложите на късата страна и двете флейти и двата смукателя един над друг. Вижте и производителя какво дава за оптимално разположение.

chicholyubo

Цитат на: a__andreew - 23.02.2017 12:59
Вижте и производителя какво дава за оптимално разположение.
В книжката на производителя препоръчват свързването така както съм го направил.  Но четох тук, че така не било добре заради "U"-образното въртене на водата. И се пообърках та за това реших да питам.

evgeni200


_Kirilov

Aз бих ти препоръчал да махнеш флейтите - освен налягане, друго не правят.
Можеш да разположиш от двете страни по един смукател и един изход на водата като пак ги завъртиш така ,че да стане U образно течение.

За по-ясно : примерно левия изход го правиш да "духа" по продължение на задното стъкло , а десния или по диагонал на аквариума(спрямо предел ляв ъгъл) или директно към челното стъкло.

Ако нещо те обърква обяснението ми - пиши и ще ти пратя чертежче направо :)

Поздрави и успех  *DRINK*

bustama

Добре би било да се започне от дебита на филтъра. По книжка му дават 1500л/ч. За обема на аквариума да не дойде силен. Ако махнете флейтата вероятността да стане силна струята е голяма. Прочетох в профила ви, че се стягате за растителен аквариум- хубаво е водата в аквариума да се движи навсякъде в него. Това ще ви даде добра дистрибуция на со2 и хранителните в-ва. Но, не мисля, че прекалено силното течение / то тук силно за всеки е различно/ ще е благоприятно за растенията. Така че, ще трябва, като засадите растенията да наблюдавате силата на течението, което ще създаде дебита на филтъра ви. Според мен, силата на струята я настройвате така, че растенията да се поклащат леко и с една идея увеличавате дебита/ако има нстройка или чрез махане на флеята, насочване към някое от стъклата/. Като у-образното движение най-добре ще може да го наблюдавате, като започнете подаване на со2. Така ще разберете и неговата дистрибуция.
Дано съм бил от помощ, че стана много дълго. :-)

_Kirilov

Колега може много да спориме за това как е по-силно теченито - с флейта или без!Както съм написал и няма да споря - течението С флейта е в пъти по-силно.
  Но не мисля ,че това е темата на разговор в момента.

Поздрави !

Similar topics (3)

50480

Публикации: 2
Прегледи: 1585

8279

Публикации: 4
Прегледи: 5145

58056

Публикации: 2
Прегледи: 1590