• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Поток на водата през външния филтър

Започната от kraltchev, 27.10.2005 01:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Преди няколко дни сложих специална филтърна материя в един от външните ми филтри.  Тук продават парчета материя която има отвори с размер 100 микрона или 50 микрона.  След грубата механична филтрация (гъбичка), по-финната механична (изкуствен памук) аз сложих 3 слоя от 100 микронния материал и след тях 3 слоя от 50 микронния.

Идеята беше да филтрирам водата супер финно като при това 100 и 50 микронните материали да не се запушват всеки 2-3 дена.

След като сложих всичко във филтъра (Флувал 204) яко разбълниках водата в аквариума за да се вдигне цялата мръсотия и да могат да я смукнат Флувала и диатомния филтър така че да почна на чисто.

Открих нещо адски тъпо - Флувала никога не намали дебита си.  Което означава само едно - щом филтърните материали се запушат водата във филтъра намира заобиколен начин да се движи към изхода.  

Повечето модели външни филтри са много подобни на Флувала - водата определено може да намери начин да заобикаля филтърната материя.  В определен момент филтъра става само една проста външна помпа.  Само старите модели Ехейм (тия дето са общо взето цилиндър пълен с филтърни слоеве)изглежда да е имунизиран срещу заобикаляне.  Но от опит мога да кажа че това всъщност не е 100% така.

Не съм виждал филтър който да има уплътнения между различните слоеве, така че дори само един да се запуши дебита да намалява защото водата няма как да заобикаля.  Само филтрите с патрони са такива но те нямат голямо приложение за ежедневна филтрация.

Като превенция срещу заобикалянето на филтърните слоеве човек може да си чисти филтъра всяка седмица.  Но това означава че ще има флуктуации в пречистването на водата и още по-важно - флуктуации в това колко вода минава през биофилтърния слой.

От това което съм видял в добри стабилни аквариуми филтъра всъщност е много чист - няма запушване на филтъра, а само дребна тиня която не запушва много.

От всичко това е възможно човек да заключи че ако не си чисти филтъра редовно то филтрацията се поддържа главно от бактерийте в аквариума намиращи се по декорациите, в субстрата и по растенията.  

Ок, достатъчно съм говорил аз, сега някой друг!

--Николай

Longanlon

Абе ако забелязваш, повечето ти мения са завършени и пълни като статии и повечето хора нямат какво да добавят към тях, така че да се получи дискусия  :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

tishovsx

Не знам за Флувала, как работи и колко е ефективен, но мога да кажа за моя Ехеим - 2213, не ползвам кофата а направо тъпча материала и съм забелязал, че след месец дебита пада на 50%, след което чистя кафява тиня- от къде се взима един господ знае :roll:  :shock:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

dido

И аз съм махнал кофата на моя. С нея действително имаше алтернативен път на водата и непречистена се връщаше в аквариума.

Longanlon

шси кажете вие....смоделци такива  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Аз съм с 2215. Няма си отделени чекмеджета или както и да се водят там и всичко е изсипано вътре. Разделил съм ги в мрежички за картофи (услужливо предоставени ми от мургав търговец на картофи на подуенския пазар :lol: ) и торбики на Sera. Чистя умерено количество тиня веднъж на 3-4 месеца. Флейтата ми е под вода и е обърната към стъклото и леко нагоре. По "фонтанчето", което се получава преди и след чистенето съдя, че намаляване на дебита няма.
В интерес на истината след пускането на акварима дебита падна почти на нула. Почистих филтъра (беше слабо замърсен) и ефект никакъв. Тогава видях, че маркучите са обрасли с някаква бяла слузеста гнус. След почистване се оправи и от тогава дебита не му е падал.

niky

Цитат на: "tishovsx"след което чистя кафява тиня- от къде се взима един господ знае :roll:  :shock:

По цвета не е е ли ясно откъде  shit

Stas

Бялата слизеста гнус са колониите от полезни бактерии. :) Хубаво си ги почистил!

Longanlon

дали са полезни - един господ знае. ама едва ли за равновесието в аквариума са особено необходими точно тия в маркуча  :D  не мен също ми се получаваха такива по маркуча за СО2 и си мислех, че са от маята нещо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Stas

Във всеки случай не са вредни.
Тъй като точно сега пускам един нов аквариум се получава точно това.
Получи се на следващия ден след като сложих Sera Aquatan + Sera Nitrivec (след 1 час). Т.е. предполагам, че тези бактерии се развиват като резултат от нитривека.

1. Анциструсите почистват тази слуз.
2. Може да се чисти и механично.
3. След време сама си изчезва.

Similar topics (5)

36446

Публикации: 1
Прегледи: 3841

10836

Публикации: 3
Прегледи: 3147

8967

Публикации: 11
Прегледи: 5318

29195

Публикации: 6
Прегледи: 6543

52825

Публикации: 3
Прегледи: 2376