• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 05:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Подготовка за стартиране на аквариум !

Започната от midnighter, 25.04.2012 13:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

midnighter

Здравейте колеги акваристи! Мина доста време от както се каня да напиша този пост но или все не остава време, или се колебая за какво точно да питам. С две думи ще кажа, че рибки гледам до доста време (10-тина години), но откакто чета форума разбрах, че това не е гледане а мъчене на любимците ми! По този случай реших да си направя нов аквариум и много ми допадна акваскейпинга... но за сега сигурно ще се въздържа.Така ето и същината на темата ми.Сдобих се вече с един 300 литров аквариум с размери в/ш/д 70/42/100. Вече съм избрал мястото му и тая седмица ще му направя и шкафа. Той ще представлява цял шкаф от долу до горе, т.е. целия аквариум ще бъде "облечен" с изключение на челното стъкло. Изчел съм много статии за филтри, нагреватели, осветление, СО2, торове и т.н. От всичко това вече тотално се обърках и ще помоля за отзивчиви предложения от ваша страна относно някои мои въпроси.
Първо да се извиня ако съм объркал раздела в който поствам темата си .
Ще започна с инвентара който съм приготвил.Ако има нещо което трябва да се промени, ще съм благодарен за мненията ви.
Външен филтър ТетраТек ЕХ 1200, нагревател JBL 300 вата, направил съм си СО2 система с бутилка, компресорче за въздух мисля да ползвам старото, мисля че беше океан ако не се лъжа.На ход идва осветлението. Мисля да гледам по-претенциозни растения растения включително мъхове. Тук ще моля за съвет какво да бъде осветлението! Спрял съм се на ЛЕД осветление но не знам колко лумена на литър да избера, както и какъв спектър. Дали да са диодни ленти или самостоятелни диоди, или диодни прожектори също се чудя. Общо взето искам да направя аквариума с много растителност, някой друг корен, камъни, пещери , а относно рибите мисля да неони и дребни рибки. Като количество мислех да са около 30-40. Ще си оставя от стария аквариум анциструсите, калихтите, и 2 пангасиуса.Благодаря за отделеното внимание и с удоволствие ще чета мненията ви . :) Поздрави !

Mirobg

След като ще наблягаш на по-претенциозни растения,забрави за калихатите,пегасите и дори анциструсите. И трите вида стават големи и няма да ти е лесно да подържаш градинката:). Към Харацидите добре си се насочил.
Успех
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

midnighter

Благодаря за информацията, но докато стигна до рибите има много вода да изтече ;) . Първо да направя осветлението, което ми е наи-големия проблем. Все още се колебая между лед и пури но клоня към лед понеже е по-икономично. Чудя се колко лумена на литър да го правя или колко вата на литър? Другото което се чудя е колко и какъв грунд да слагам? Най-отгоре мисля да е кварцов пясък... Другото което исках да питам е има ли нужда от вътрешен филтър освен външния Тетратек ЕХ 1200? Понеже аквариума ще е облицован целия как ви се струва да го облека със стеропор по страните,гърба и дъното за термоизолация ?
: 25.04.2012г 16:04ч
Забравих също да питам има ли смисъл да си правя някакъв дифузор за СО2 или да си купя готов ?

Caxapa

В отговор на питането ще се постарая да отговоря и аз. Значи за подложка  за растителни аквариуми се използват различни методи и това ще откриеш в сайта ни от обясненията на колегите  какви подложки ползват. Колкото до дифузьора може и купешки а може и правен да бъде. Чупя вече трети такъв  стъклен и се примирих с метода  филтър в тръбичката. Върши същата работа и не струва  нищо сокато другите са оле мале от към цени.

Similar topics (5)

32274

Публикации: 12
Прегледи: 8105

57550

Публикации: 41
Прегледи: 9457

23076

Публикации: 2
Прегледи: 2792

52031

Започната от thumper


Публикации: 14
Прегледи: 5605

14741

Публикации: 64
Прегледи: 33197