• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 02:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Плавен температурен регулатор за вентилатори

Започната от subsa, 19.09.2011 22:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

subsa

Здравейте,
Разгледах доста теми и не видях регулиране на въздушния поток ПЛАВНО, или:
при 26С вентилатора е почти спрял ако температурата пада,
при 26,2С се върти с около 100 оборота
при 27С по-силно ок.-50%
при 28С да стига максимума си
Идеята е от 26-28С линейна характеристика, но надали.
Първоначално си мислех за PWM изход, и използването на импулсна схема, проблемът е че ще тръгва на 26 и на 26,1 ще стига максимума, не се сетих как да направя обратната връзка. Ще помисля, говоря за UC3842 или тл494.
За това пък се сетих как да я направя с линейни елементи (транзистори), а именно с резистор в емитера на драйверния транзистор (и хоп, обратна връзка). С този резистор ще се регулира при каква промяна на температурата, как да реагира вентилатора(като темпове за нарастване на оборотите).
Планирам 2 транзистора NPN i PNP като Н управлява П. Схема ще постна утре(ако я бива), утре ще тествам и дали работи.
Вентилатори планирам 150мм или 120мм от комп. захранвания. Термисторния елемент пак от комп. захр. 10ком NTC на работа имаме доста да се разхождат безцелно.
Ако някой се сеща за готова схема, моля да сподели.
Морските ми обитатели имат спешна нужда от охлаждане, но не и измръзване (както става в момента с вентилатор на 3 Волта).
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

NO CARRIER

Здравей!

Направи с два транзистора един тригер на Шмит и не се занимавай със сложни схеми.  *dontknow*

П.п. Или преправи някой регулатор за напрежение, като на мястото на ценера сложиш термистора.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

subsa

Искам да избегна 2 неща основно
1. цъкане на реле (с други схеми)
2. фучене и спиране на вентилатора

По т.2 може максимално да захранвам с 6V и няма да фучи с Шмит, но няма да имам голям поток ако се наложи.

Иначе го правя точно като на Шмит, която преминава плааааавно от 0 в 1 и обратно по същата крива (и вече не е Шмит :)

ПП ОООО даде ми страхотна идея, ще опитам да преправя обратната връзка на някое импулсно 12В с транзистор и терм. при оптрона, Мерси
Няма да стане само с термистора, трябва да се усили сигнала за да се стесни хистерезиса, но се спестяват линейните елементи, от където КПД ->
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

Rainbow sid

http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

subsa

Имаме работещ вариант.
Ето накратко:
Това което направих е температурно управляем импулсен адаптер.След количество опити :duvar: с адаптер с интегрална схема, управляваща транзистор, се отказах от този вид адаптери  иси намерих адаптер работещ на автогенерации. Приблема на този със схемата беше, че под 8Волта изходно спираше, това се дължи на самозахранването на схемата от същия трансформатор, който прави изходното напрежение. При понижаване на изходното, захранващото на схемата и то се понижава и под 9В на схемата 8В изходно, адаптера спира и започва да премигва. След неиспешни модификаций на самозахранващата част си намерих адаптер само с транзистор, който работи с променлива честота и запълване според товара. При оптрона имаше само един ценер диод. Паралелно на него поставих транзистор, който управлявах с NTC 10k. Изникнаха количество проблеми (няма да разказвам, ще ви пощадя :), за решаването на които  *HELP*едно рамо удари и колегата и след 30мин работа имахме работещ прототип.

На снимката (правена с професионален телефон) се вижда как вентилатора обдухва датчика с различни обороти в зависимост от това дали от засмукващата страна съм си сложил 35С-вата ръка или не.
Оказа се, че за много малки промени в температурата 28-28,5С (разликата е на око и доказана по късно в аквариума), вентилатора изменя от 3,5В до 12В. Мислех, че трябва да правя накакъв вид отрицателна връзка но го оставих така, вземайки впредвид, че водата в аквариума не се изменя толкова рязко че да форсира вентилатора.
Резултатите:

След центровка на ОКО и измерване с пръст, става ясно, че след 3 часа работа на устройството, температурата на водата се покачи с 3 градуса и стана 25С. Нашата схема още не беше ключила. Наложи се да взема мерки.
Сложих нагревателя.
изчаках водата да стане 26,5С и нагласих с потенциометъра вентилатора на 3Волта, но оставих нагревателя да работи.
Напрежението продължи да се покачва до 6В, там нагревателя спря, напрежението падна до 5,6-5,7 непомня точно. Нагревателя пак включи, имах малко работа, връщам се и записвам 26,8-26,9С - 10,8Волта.
Извадих нагревателя.
Тук имах разговор по скайп, помня 26,4-26,5 - 5В.
Данни отпреди малко - точно 26С  -  2,82Волта
Още по последни данни- вентилатора не се върти, температура 25,8С или 25,9С, все пак съм с течен термометър. Напрежение 2,2В
Схемата има известен недостатък, трябва да работи по възможност с маркови вентилатори, или такива нетръгващи на 3,5В, тъй като това е минимума който успях да направя (трябва напрежение за самозахранване все пак). На работа тествах с разни лагерни СУНОН, Макел или нещо такова, а унас се оказа че съм с Конрадските XINDA (1,7лв), който кучето му китайско върти ли върти и на 3,5В и се наложи да слагам 2 диода последователно, за да спре. Сега работи с диодите слиза до 2,2В
Върши ви работа всяко импулсно захранване с оптрон в обратната връзка и без интегрална схема. Препоръчително е с ценер при оптрона, но не задължително.
Ще постна схемата скоро, като потествам и доизясня допълнителните елементи.
Много съм доволен от резултата, радвам се че няма форсирания, стабилизацията изглежда прецизна към момента, няма релета, и няма линейни елементи правещи излишни загуби на ценната енергия от 1-2Вата хехе... :-D
Ето го и професионалният температурен сензор на СУБСА ИНСТЪМЕНТС.
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Също поздравления! Все пак вентилатор да се върти със 100 оборота,при положение, че е проектиран поне за 2500 и нагоре, не върши никаква работа. Пускай го на 1000 като за минимум, няма да има осезаем шум при пускане.
Разни мои АКВАРИУМИ 

subsa

Не знам дали стига 100оборота, той в един момент спира, не сваля много оборотите. На минимално захранващо успява да движи леко въздуха, не с продуктивността на 800-1000об, но раздвижва. Проблема е, че схемата се усложнява ако въведа долна граница на тръгване. Реално вентилатора спира на около 2,5В, но тръгва на около 3,7В и тръгва с по-високи обороти, той си има някакъв хистерезис. Нямам оборотомер, иначе е интересно на колко оборота спират.
Днес забелязах още един недостатък. Транзистора не е от особенно температурно стабилните елементи и като обдухам на схемата, забелязвам че покачва изходното напрежение с до 1,5В , Тоест със сваляне на стайната температура ще сваля малко температурата която ще стабилизира в аквариума и обратно. С колко времето ще покаже. Днес ще помисля над вариант с температурно стабилни елементи TL431 или друг да управлявам оптрона.
http://forum.zahranvane.com/ - електроника

Similar topics (3)

19820

Публикации: 19
Прегледи: 8974

56589

Публикации: 5
Прегледи: 2474

26134

Публикации: 35
Прегледи: 12748