• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов аквариум juwel rio 180

Започната от odinra, 14.08.2017 23:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

odinra

Здравейте, предстои ми закопуване на аквариум насочил съм се към juwel rio 180, искам да попитам, някой дали има опит с този аквариум, филтъра ми се вижда недостатъчен и можеби ще добавя и канисър.
Искам също да попитам колегите с по-големи аквариуми 200+ Литра как правят частичната смяна на вода, струва ми се нереално да държим бидони с престояла вода за смяната, има ли други начини , допустимо ли е наливането директно от чешмата. Във велико търново съм и нямам представа какво е качеството на чешмяната вода тук :).
Благодаря предварително за отговорите !

Tony_JB

За конкретен модел нямам наблюдения,но при повечето готови сетове важи правилото орязан аквариум с цел по ниска цена. Под орязан разбирах че е сложено по слабо осветление, филтър и т.н.
Прецени какво мислиш да гледаш в него и тогава наблегни на важните за теб параметри.
Аз гледам Дискуси в 700 литра и се подразбира че сменям вода директно от крана.
Пак казвам да прецениш какво ще гледаш в аквата,за да знаеш дали не е по добре да си направиш твои вариант на аквариум с оборудване подходящо за нуждите ти,а не после да почнеш да наливаш кинти и променяш готовия защото в крайна сметка ще се набиеш повече.
Ако искаш опиши плана и ще коментираме преди да си цопнал в локвата.
Успех

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

odinra

Главния ми проблем е че съпругата ми твърдо държи шкафа да е от точно определено пдч на егер и сега чертае шкафа да търсим къде ще ни го направят :). И ми се иска да не търся и да майсторя капаци а незнам мебелна фирма дали ще се хване да прави капак :) и основно затова съм се насочил към фирмен аквариум.
Като риби които ще слагаме със сигурност 2-3 боции и в средната част да плуват по-дребни стадни риби, но не съм избрал още точно какви.
Главното ми притеснение за juwel-а е че филтъра няма да се справя и ще тряба да го сменя с канистър или да добавя канистър.

karadaliev

Аз съм с подобен готов сет и за бърз "скок" в хобито е ОК, защото поне започваш с всичката стандартна техника накуп и можеш да стартираш ако не друго.

Но всички подобни сетове са с минималното възможно осветление и със стандартният капак (без модификации) дори средно светлолюбиви растения няма как да се гледат. Реално осветлението ще стигне за най-непретенциозните растения и колкото да си виждаш рибките вътре.

Същото положене е с всички останали включени неща - нагревателя е съвсем базов, филтъра е относително слаб и т.н. Аз с времето всичко смених на моя сет, дори капака, така че се оказа, че съм го купил колкото да започна отнякъде и сега от него се ползва само стъклото, което можех да купя на тройно по-ниска цена :).

odinra

За осветлението 2х45w за 180л аквариум  (0.5w/l) не е ли добре?

niki_o

За дребни стадни рибки филтъра ти е повече от достатъчен,е може и канистър да добавиш след време ,но си е презастраховане само.Осветлението никак не е недостатъчно(особенно като му вземеш рефлектори),но в средната част-в краищата просто непретенциозни китки и това е.А за смяната на водата-в Търново водата е отлична за смяна от крана....само да не е веднага след някой ремонт на водопровода :whistle:

Tony_JB

Шкафа ти е най малкия проблем според мен!
Аз сам си сглобих моя и съм много горд с което,не мисля че човек с минимум капацитет в горната глава не би се справил.
Следва да помислиш дали да се метнеш с малко повече ресурси в началото и да имаш система от добро качество,или да пробваш с готовия сет.
Направи си една проста сметка колко и какво може да вземеш за подобен бюджет.
За капака има доста варианти също за да изглежда добре,а за да свети и е подходящ за всичко ще определиш също бюджет.
Помисли обаче друго,сега меташ 600 лева и продължил да наливаш е преработки,а жената мрън мрън.
Определи си място което може да отделиш за аква и сметни колко ще излезне ако си събираш ти компоненти.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

karadaliev

Цитат на: odinra - 15.08.2017 09:56
За осветлението 2х45w за 180л аквариум  (0.5w/l) не е ли добре?

Зависи за какви растения говорим - както съм споменал с подобни лампи (дори с добавени рефлектори) средно и много светлолюбиви растения няма да можеш нормално да гледаш. Логично ще можеш да гледаш ниско светлолюбиви, като анубиасите да речем без никакъв проблем.

По същият повод този стандартният филтър ще върши някаква работа и дори ще се справя ако държиш аквариума не особено пълен с рибки (или сложиш по-дребни такива).

Както виждаш всичко е възможно - но изисква във всеки фактор някакви сериозни компромиси. Вече ти само можеш да решиш дали шкафа и капака си заслужават тези компромиси или не.

Similar topics (5)

20240

Публикации: 3
Прегледи: 2666

49792

Публикации: 8
Прегледи: 4670

58422

Публикации: 12
Прегледи: 5729

8518

Публикации: 43
Прегледи: 41882

39820

Започната от petar99


Публикации: 14
Прегледи: 5021