• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моля за малко помощ при избор на външен филтър

Започната от nk12, 03.04.2008 17:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nk12

Цитат на: ceco - 07.04.2008 16:23
Въпроса опира на 1 място до бюджет.Виж все пак и JBL кристал профи 500.Той е може би компромис между цена и качество.
Бюджета е достатъчен за всеки един от 3-те модела, като най-скъп е естествено на Ехайм. За мен е най-важно да е удобен за работа, примерно: да разполага с дръжка за носене, аква-стоп система, лесно разглобяване, лесно достигане на филтърната медия която ще се почиства при съответното отваряне на канистъра. Примерно този Флувал (405) ми прави силно впечатление, че има отделно отделение за гъбата която обира най-напред едрите нечистотии - може да се извади и мие само тя, без въобще да се разбутват дори останалите компоненти. Няма обаче дръжка за носене и също така не ми харесва факта, че няма т/нар. флейта при връщане на водата в аквариума..
Ехайма ми се струва по друден за нареждане вътре на медията и капацитета на помпата е по-малък, въпреки че това може и нищо не значи в крайна сметка.
Ето тези на пръв поглед дребни неща, които ще ме облекчат максимално при работата с филтъра ме вълнуват най-много и биха ме насочили (дали превес) при крайния избор.

Stas

А най-доволен съм от новите канистри на Ферпласт.
Уникално добре са измислени и изключително лесни за обслужване.
Но явно не сте чували за тях.

nidkolio

Вече и аз мога да споделя първи впечатления за Ехеим филтър...
Преди 2 дена си купих 2228, който е същия като 2028 но няма помпа за обезвъздушаване и датчика за водния поток. Цената му е 300 лв. и е пълен с филтърен матерял. Много лесно се пълни и обслужва. Не е шумен и има силен поток на водата. Много добре е направена циркулацията на водата във филтъра. Проблема с обезвъздушаването не е никакъв... Става супер лесно дори и без помпа! По съсщия начин му се откачат маркучите... има си кранчета за спиране на входния и изходния поток.
Та не съм сигурен дали си струва да дадеш 120лв повече за помпа и датчик.. още повече 2028 набсякъде се продава без пълнеж, което ще ти вдигне цената още, все пак филтърния му обем е над 7 литра...
За за мен минус се оказа големия размер, но това не е проблем ако си погледнал размерите преди това и си премерил мястото кадето ще го сложиш.. при мен се оказа че мястото е точно 21Х21 см (колкото е филтъра по описание) но като се пробвах да го сложа там... е филтъра сигурно е 22Х22 см... Но това не е проблем на филтъра а мой... Ще помисля още малко дали да го продам и да си взема по малък.. или да си прекроя секцията около аквариума.. но второто ще е доста занимавка..
Та единствения му проблем е че не си направих сметката както трябва.. (по лесно ми е да препиша този проблем на филтъра:-P) всичко останало му е перфектно!
Дано да съм ти дал полезна информация
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

nk12

Цитат на: Stas - 11.04.2008 04:04
А най-доволен съм от новите канистри на Ферпласт.
Уникално добре са измислени и изключително лесни за обслужване.
Но явно не сте чували за тях.
Напротив чували сме :-) Предполагам говориш за серията BluExtreme: Blumodular 700 1100  1500 (където цифрите показват Q Max  в l/h на Pump/а (демек теоритичния макс.);–)

Тук във Варна ги продават малко скъпичко (или на мен така ми се струва) с 2 год гаранция: цените са съответно 230.80 лв., 268.00 лв., и 341.00 лв. с ДДС от местния търговец (Варна). Това което ми прави впечатление при модела 1500 е сравнително (сравнено с всички останали марки) голямата комсумация на помпата- 32 W/h
- какво ще кажеш по въпроса.


Би ли споделил моделът който използваш и конфигурацията ти (аквариум, обитатели, др.филтри? и пр.). Добра ли е силата на водния поток при твоя модел?

Моля те, отбележи кое ти харесва - слушам и чета с голям интерес. Може да се наклонят везните в полза на Италианците..

Прави ми впечатление че идват (или поне на картинка) с доста гъби и по-малко място за билогична филтрационна медия (според спецификацията) - моделите 700 и 1100 - пише 1 л ?, а моделът 1500 - дават го 2,5 л. Ясно е, че гъбите могат да се заменят директно с керамика, но явно замисълът на производителя е друг. Все пак Ферпласт са голяма фирма с опит и традиции (макар и Италианска).

Напиши моля те имат ли дръжка за носене и ако да (на картинките сякаш се вижда нещо подобно) удобна ли е за носене на целия филтър (затворен, с водата, до банята)?

С ръчката отпред регулира ли се силата на водния поток и ако да безопасно ли е за помпата да бъде константно редуциран (питам защото виждам, че повечето модели просто затварят леко някакъв клапан през който минава водния поток вместо паралелно да регулират оборотите на ротора на помпата и се чудя, така както си работи помпата и в същото време среща по-голяма съпротивление, дали не се износва в пъти по-бързо от нормалното) ?

Лесно ли се обезвъждушава при 1-вото пускане и последващи отваряния за почистване.

Какво ще кажеш за качеството на материалите и изработката (виждам че имаш голям опит - навярно си използвал доста филтри на др.производители).

Станаха май много въпросите, ако е необходимо ще ги преместя на ЛС, но ми се струва, че е добре да останат в публичното пространство за справка (макар и субективна) и за др. колеги във форума.
: 11.04.2008г 09:09ч
Между другото филтърът прозрачен ли е както го дават на картинка в спецификацията: http://www.star-aquarium.it/pdf/STAR_EXTERNAL_FILTERS.pdf ?

nk12

Също така не ми стана ясно как се закрепват входната и изходните тръби към самия аквариум - с коляно, с лепки или по някакъв др.начин

Stas

Направо ме закопа с толкова въпроси! ;)

Ами честно казано недостатъци засега не съм открил.
Нека почна с това, че ползвам Serafil 900, Sacem Maraton 1100 и последния BluExtreme 1500.
Аквариума ми е 247 литра, но след като главата на единия от двата Маратона ми изгоря се наложи да вкарам в експлоатация филтъра на Ферпласт, въпреки, че е за 500 л аквариум.

Да започна с инсталацията:
Изключително лесно се ориентира човек по картинките в упътването. Има си всякакви колена на лулите за смукателната тръба, флейта, маркучи и т.н. Маркучите се вкарват в една отделяща се част от главата, която се захваща с нещо като дръжка. При горно положение дръжката отделя частта с маркучите и спира водния поток. При затворено заключва маркучите за главата и отваря потока. Отделно има и дръжка на главата за носене на филтъра.

В моя случай беше изключително важно да намаля дебита, т.к. аквариума ми е наполовина от препоръчвания за този филтър. Това е предвидено фабрично (не с някакви кранчета), като има едно лостче, с което плавно се регулира водния поток.

По отношение на пълнежите.
Гъбата е един чудесен филтърен материал - за сравнение гъбите с камъче за въздух работят перфектно, изключвайки факта, че са ужасно грозни. Освен порестите пълнежи, в комплекта влиза и керамика. Така че като филтърни материали всичко е ОК. Много ценен елемент в цялата конструкция е водния поток. Пълнежите не се слагат в кошници, а посредством едни дръжки за вадене се слагат директно в канисъра, като уплътняват пространството около тях напълно. По този начин не може да се случи да преминава воден поток покрай пълнежите, без да мине през тях. Много голямо предимство спрямо другите ми канистри.

По повод обезвъздушаването: има на смукателната тръба една капачка на винт, която се отвива и през нея се пълни входящия във филтъра маркуч с вода. Много просто и ефикасно средство. Няма и как да стане грешка или пък да се повреди.

Качеството на материалите си личи, че е изключително високо. Може би заради това е и толкова скъп. Във всеки случай бих го предпочел пред всеки друг филтър. Моделът е съвсем нов и явно са го мислили много, преди да го пуснат.

Еми в общи линии какво повече!
А, има още един интересен елемент. Когато филтъра се замърси и започне да се задръства, издава един особен звук, което веднага може да те подсети, че е време да го почистиш! Адски предвидливо, нали! Иначе с другите процедирам на принципа на визуалния контрол, което е времеемко и досадно. Иначе си работи много безшумно.

Сега е време да отида да си прибера хонорара от Ферпласт! ;)

nk12

Цитат на: Stas - 11.04.2008 22:14
Сега е време да отида да си прибера хонорара от Ферпласт! ;)

Чудесна интродукция на филтъра. Благодаря !

nk12

В крайна сметка взех един Блу-екстриим 1500 на Ферпласт. Взех го преди доста време, но така и не ми останаха 30 мин да го инсталирам.. като го инстална ще напиша първоначални впечатления и ще постна снимки.

Similar topics (5)

54824

Започната от djordje


Публикации: 13
Прегледи: 6927

12992

Публикации: 13
Прегледи: 5349

49534

Започната от vanko77777


Публикации: 7
Прегледи: 2809

51485

Публикации: 1
Прегледи: 1732

5526

Започната от doncamillo


Публикации: 24
Прегледи: 8817