• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 08:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моля за малко помощ при избор на външен филтър

Започната от nk12, 03.04.2008 17:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nk12

Обща информация: Аквариумът е с вместимост ~230-240 литра (SunSun HR1000), от които поне 200 л са вода: останалото са грунд, камънаци (от по малки до големички), мангрови дървета и достатъчно количество (само) изкуствени разстения. Рибите са 5 (парчета) златни рибки, на възраст от 2 год. до 1 год. Аквариумът е пуснат Юли 2006 г, като един път вече сменях жилището (барабар с аквариума) - Юли 2007 г.  Пускам само една лампа (30 W) за: а) допреди 2 месеца: 8 часа; б) вече за по 6 часа на денонощие. От време на време поставям естествени растения, които обаче за съжаление не оцеляват дълго (биват изяждани), включително тези с по-твърди и обемни листа. Дълго време имах саксийки с луковици на водна лилия, които постоянно пускаха нови и нови стебла с листенца, някой дори ставаха по големички (листата) преди да бъдат изядени, но от известно време и те спряха (след нон-стоп изяждане на новите листа). Имам и 300 ватов нагревател, който така и никога не използвах, т.к водата дори през зимните месеци на последните 2 зими е в приемливи за рибките граници, поради затоплянето на помещението в което е разположен аквариумът (особено последната зима: имам малко бебе  ;-)).

Съществуваща филтрация: До момента използвам филтърът който се предлага със самият аквариум: представлява дълга вана (помещаваща се в капака, извън водата, с приблизителни размери 10 см x 10 см x 85 см), като в единия край се вкарва вода (IN-а) посредством потопена глава (помпа) с дебит 900 л/час (по спецификация на производителя (пак SunSun), модела е HQJ-900G), а в другият се вкарва обратно в аквариума (OUT-а). Ваничката е разделена на 3 части: едната заема 1/2 от обема (веднага след помпата), а другите 2 по 1/4 (останалото място) - разделянето е осъществено посредством пластмасови приставки с които може да се регулира и дали движението на водата да е ниско във (на дъното на) ваната или в по горната част (средната и до повърхноста). До моментът със сменял един път главата т.к. първата изгоря доста бързо (за 2-3 месеца) - втората обаче и до момента си работи безотказно (и приемливо (без?)шумно), като държа в наличност и една резервна глава при отказ на текущата. Материалите за филтрация които ползвам са (били винаги до момента) на Prodac: изкуствена пяна (синтетични влакна) за задържане на нечистотии в началото (веднага след главата) - Clarolan, керамика (Clarocil беше мисля), активен въглен и зеолит (Carbo-Zeo) в този ред в посока на движение на водата към изхода (като карбозео/то са в общи чорапчета). От известно време насам (2-3 месеца може би) усещам неприятна миризма (на блато, канал) на повърхноста на аквариума (осбено като отворя задния капак директно под който се намира въпросният филтър), която миризма не е имало до момента (или поне аз не я бях усетил за година и половина). Сменям материалите във филтъра на ~ 3 месеца, а го почиствам (изплаквам с хладка вода) на интервал от ~ 2 седмици.

Въпрос: След обмисляне на ситуацията с миризмата, за която писах по-горе реших, че може би е дошъл моментът за радикална смяна на филтриращата система с външен канистър, какъвто използват повечето от колегите във форума, доколкото съм чел. Живея във Варна и това донякъде предопределя моят (локален) избор на продукти. Докато купувах храна последния път в магазина, попитах за външен филтър и ми показаха моделът на SunSun HW-303B, който се предлага на цена от 160 лв мисля (ето го и него: http://www.thereefshop.com.au/index.php?main_page=product_info&cPath=10&products_id=751&language=en&zenid=a7484b819c1bbe16656c46c14b01b219), обаче на въпроса ми за гаранцията ми казаха, че няма такава (естествено ако има проблем още в началото (първите дни) ще го сменят/върнат парите). Също така не ми стана ясно дали, срещу заплащане разбира се, ще мога да си набавям резервни части като ротор/и и гумени (или пластмасови) уплътнения, което е доста важно за мен (Поне продавачът в момента не знаеше). Иначе същият магазин до момента винаги ми е доставял резервни глави (помпички) при необходимост. За Варненци: става въпрос за магазина на бул.Сливница (малко над Археологическия музей).

Моля, за Вашите коментари и идеи, относно това: къде бъркам и какво според Вас, като хора с по-голям опит, би било едно уместно решение в моят случай.

MeTogu

А защо не смениш филтриращите компоненти и керамиката от този филтър който си имаш?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

iek

Не пишеш дали правиш частични смени на водата, сифонираш ли грунда? Казваш, че :
"Сменям материалите във филтъра на ~ 3 месеца, а го почиствам (изплаквам с хладка вода) на интервал от ~ 2 седмици"- сменявай само половината филтърен материал ( не целия наведнъж ) и когато изплакваш, използвай водата от аквариума, а не директно на чешмата.Изборът на допълнителен филтър, зависи от финансовите ти възможности, аз поне не бих рискувал 160 лв за Sunsun.

MethodMan

знаеш ли - до скоро и аз имах същия проблем. И аз като теб дълго гледах китайчето и си блъсках главата дали да го взема - като се има в предвид единствено цената за дебита, филтриращия обем и ув лампата - няма друг такъв филтър. Но в крайна сметка дадох повече пари и се сдобих с Тетратек ЕХ 1200 - немско качество с 3 години гаранция и някак си съм по-спокоен за инвестицията сега. Не че китаеца няма да си върши работата - но до кога никой не може и да предполага. Сигурен съм че повечето от хората тук ще са на мнението че е по добре да дадеш 50-100 лева повече но да заложиш на доказалите се марки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages21.snimka.bg%2F004337306-big.jpg&hash=bcb12ac1a8ea9bc05ece7ad754acac2c391d86b7 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages23.snimka.bg%2F005081977-big.jpg&hash=5525a7023a028aa2be5941dbb7f945fe4ef405fc

ceco

И аз не бих рискувал с китайски филтър, макар и много колеги от форума да са с такива и да са доволни.Според мен това е нещото, което е може би най-важното за аквариума, пък и не е за ден или два.

nk12

Цитат на: MeTogu - 03.04.2008 18:27
А защо не смениш филтриращите компоненти и керамиката от този филтър който си имаш?
Да разбирам да сменя марката/магазина ?

Цитат на: iek - 03.04.2008 22:53
Не пишеш дали правиш частични смени на водата, сифонираш ли грунда?
Частични смени правя всяка седмица на поне 20 или 30 % от водата, напоследък и няколко пъти по ~ 40 % процента (последните месец-два).

Малко *offtopic: Тук е мястото да вметна, че доливам с вода директно от чешмата (гр.Варна, относително висока твърдост, често богато наситена с хлор и хлорин), макар и много от Вас да възроптаят - да чел съм всички препоръки както и няколко книжлета специално за отглеждане на златни рибки (тематично насочени), както и мненията на колегите във форума които доливат директно от чешмата. Това се налага най-вече поради липса на място където да престои водата (~60-80л/смяна).

Цитат на: iek - 03.04.2008 22:53
Изборът на допълнителен филтър, зависи от финансовите ти възможности, аз поне не бих рискувал 160 лв за Sunsun.
Да разбирам, че цената е скъпа, а самият уред е по скоро в графата "строго непрепоръчителни" ?

Цитат на: MethodMan - 04.04.2008 09:15
Но в крайна сметка дадох повече пари и се сдобих с Тетратек ЕХ 1200 - немско качество с 3 години гаранция и някак си съм по-спокоен за инвестицията сега.
Малка насока кой / къде продава въпросните филтри за да се ориентирам/запозная по-подробно ?

Цитат на: MethodMan - 04.04.2008 09:15
Сигурен съм че повечето от хората тук ще са на мнението че е по добре да дадеш 50-100 лева повече но да заложиш на доказалите се марки.
С удоволствие ще ги дам за да се почуствам по-спокоен, стига да се убедя (вътрешно), че това е филтърът примерно. :-D

nk12

Разгледах подробно този филтър Tetratec EX 1200 в сайта на производителя - изглежда "зарибяващ" (понякога се чудя кои са рибите всъщност). Само се чудя кой във Варна ги предлага и предлагат ли се въобще.. Някой колега (съгражданин) да има идея ?

Други 2 модела които ми направиха (силно) впечатление са Fluval на Hagen, модели 305 и 405 (Във Варна се предлагат в магазин Discuss съответно за 219 лв и 289 лв с 3 години гаранция, и в Алиса 33 съответно за 200 и 310 лв с 1 г . гаранция). Какво мислите за тези модели ? Доколкото изчетох някои колеги от форума, както и от някои руски форуми са били доста разочаровани от предната  4-та серия на Fluval, др. пък са доволни .. като с всичко останало :-)

LusilSorel

Каквото и да вземеш все си е на късмет. В къщи имам два ТетраТека, два Със Съна и един Ехием. От всичките съм доволен и не са ми давали проблеми с изключение на единият Тетратек ЕХ 700. На третият месец му изгоря глата и от сервиза ми я подмениха с нова. От там казаха, че едната намотка е изгоряла и им се случвало за първи път такова нещо.

Иначе имам и ЕХ 1200, който работи безотказно и е много добър.
Взех го от една фирма в София, чрез куриер.
Относно китайските СЪС-СЪН, също съм много доволен като единият го ползвам повече от 1,5 години, а другият е с УВ-лампа, но ми е отскоро и мога да кажа за забележки към него. Относно цената е доста атрактивна и без притеснение, че е от китайците си доста добър като параметри и като качество направен.

За Ехиема няма да говоря, това си "мерцедесът" на канистрите. Единствено е, което е в недостатък е цената. Доста са скъпички, но както казах това е класиката в производстовот на външните филтри. *THUMBS UP*

akvaristat

06.04.2008 01:21 #8 Last Edit: 16.07.2009 01:54 by akvaristat
...........

Odisei

г-н Акварист, това което публикувахте ми се струва нещо много добро.

поздрави Симеонов

akvaristat

06.04.2008 12:32 #10 Last Edit: 16.07.2009 01:54 by akvaristat
..........

nk12

В интерес на истината винаги съм си мислил за дънен филтър но така и не намерих по магазините нещо което да ме устрои напълно. Виждал съм парчета от които се сглобява такъв (купуваш си парчета и нагаждаш според размера на дъното си). Но не съм виждал подходящ филтър които да се монтира в комбинация с това дъно (който хем да вкарва силна струя да речем от едната страна, която да издухва мощно всички боклуци към другата, където помпа издърпва боклуците навън и да речем ги мятана някоя гъба, кото се почиства редовно). Този на снимката ми изглежда меко казано странно кръгъл, би ли дал линк към сайт съдържащ въпросния филтръ да разгледам по-подробно или магазин в България (евентуално Варна) който предлага продукта.

akvaristat

06.04.2008 16:31 #12 Last Edit: 16.07.2009 01:53 by akvaristat
.........

nk12

Мдам, след всичко прочетено се спрях 3 модела между които се колебая. Трябва да избера единият. Въпросните модели са Tetratec EX 1200, Eheim Prof. II 2028, Hagen Fluval 405.. Един колега е пуснал тема в която се колебае между въпросните но за съжаление няма отговор, на кой се е спрял и по-интересно защо именно на него.. :-)

ceco

Въпроса опира на 1 място до бюджет.Виж все пак и JBL кристал профи 500.Той е може би компромис между цена и качество.

Similar topics (5)

45311

Публикации: 7
Прегледи: 4909

57823

Публикации: 10
Прегледи: 3147

4653

Публикации: 7
Прегледи: 4087

12277

Публикации: 2
Прегледи: 3164

21508

Публикации: 6
Прегледи: 5470