• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
02.06.2020 00:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

микропроцесорно управление на аквариум

Започната от Defender, 23.12.2008 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Defender

Ники  много искаш от този контролер. Доколко знам има и такива с връзка с мобилен телефон обаче не му видях схематa  :-)
Този може следното (превод от руски):

•Индикация на дата и часовник
•8 каналов управления може да се управлява ръчно или автоматично по определен параметър т.е. температура, рН, ORP-редокс потенцял или таймер мощност изхода зависи от използвано реле, при мен 300 ват
•20 програми таймера с възможност избора канала (от 1 до 8) може да се програмира по дням седмици.
•4 програми таймера от 1 до 999 сек. с възможност избора канала (от 1 до 8) това за подключване на дозатор или хранилка. Точност 0,02 сек.
•2 електроди рН и управление на клапан СО2. Точност измерения РН +/- 0,02.
•2 електроди в режиме 'mV' в диапазон +/- 1000mV това за контрол на редокс-потенциал. Това дава възможност да се управляват допълнителни устройства примерно УВ-лампи или озонатори. точност +/- 2mV.
•Настройка и калибровка eлектродов в цифров вид по двум точкам (въвеждат се 2 коефициенти за  корекция, електроди все пак се замърсяват или остаряват).
•Поддържа на 8 цифрови датчици температур (DS18B20) от -25 до +85 градусов. Точность измерения 0,50. Програма терморегулатора се прекратява при неизправност на датчик.
•Аккумулятор. който се зарежда сам и поддържа работа на микроконтролер (часовник и таймер) 6-8 часа. При отлкючено захранване той не управлява обаче си работи.
•Запазва настройки в енергонезависима памет при пълно обезточване (когато няма и акумулатор) без часовника
•Достъп и настройки от клавиатура или от компютера (программа Aqua Control 2007)
•Показва информация  на  дисплейе (като може да се ругулира яркост)
•Следи параметри и когато те се разминават от средно излиза аларма със звук. (трябва да си го провериш сам или имаш дефектен датчик или не ти работи устройство който си подключил)
•Датчик за ниво на водата в аквариум със звукова аларма. (може да се програмира отключване на механизми при понижение на нивото, ако обърнеш датчик може да се направи контрол на запълване)
•Има организирано отключение филтра при натискане на бутон (за 5-30 мин) - това не го разбрах как става
•Два изхода за плавно регулиране примерно на вентилятор.  (може да работи по таймер или температура) важи само за изход 3 и 4
•Записва в лог файл (ако е подключен към компютер) всички показания на датчици за едно денонощие с интервал един час. (незнам дали следващо денонощие е със също наименование на файла)

Като се разрових в интернет видях че украинци също почнаха да го правят с малко изменения http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=34275&page=15

Bai Pe6o

Доста възможности има. Голям плюс е наличието на акумулатор, което спестява UPSа, който щеше да е задължителен в противен случай.
Поздравления за желанието и ентусиазма  *BRAVO* !

Defender

след като не можах да пусна зглобения комплект, сглобих втория с минимум елементи дла проверки всичко ОК  :-)
сега ще търсия къде ми грешка на първата платка

NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mistar_ti

Малко Ъпдейт сайта е кеширан на http://aquacontrol.narod.ru/ а прошивките имам 1.04 и 1.06 ако искаш мога да ти ги пратя.
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

mistar_ti

Направих платките и тн. пробвам програмирам МК и програмката ми дава че не може да се свърже. Програмирането се опривам да напрая през LPT порта замерих всички кабели отиват до където трябва с 150 ома съпротивление захранване има на краката на които е необходимо и кварца е сложен. Някой може ли даде идея какъв може да е проблема. М-ду другото смених ATMega-то с друго защото се опасявах да не е здало багажа ама и новото не иска да се свърже.
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода

Defender


tomatomov197

   Ето един компютър който управлява всичко, но е малко скъпичък-http://www.aquaplantsonline.nl/profilux-aquarium-computer-nieuw-p-3438.html
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

hyp

Defender, до къде стигна с девицето?


Цитат на: Defender в 14.09.2009 18:06
след като не можах да пусна зглобения комплект, сглобих втория с минимум елементи дла проверки всичко ОК  :-)
сега ще търсия къде ми грешка на първата платка.

Defender

Всичко работи (ползвам го като таймер + упр. на помпите). Не съм пробвал реално pH и redox (нямам сонди, а и в цихлидарника няма и нужда)  :-)

tomatomov197

  В какъв смисъл управление на помпите ?  Като таймер ли ?  Ценното в тези устройства е да мерят стойностите на водата и да пускат со2 или аератор  и обратно.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Defender

Първоначален замисъл на аквариума беше холандски тип. (после стана цихлидарник). минах през общ, малави сега танганайка (следващия може и да бъде холандец, кой го знае  :-)). Да, прав си, това управление е идеално за холандец. В момента за време на хранене просто изкл. помпите и за корекция на температура и влага  под капака на всеки кръгъл час вкл. вентилатори за 5 мин.

Defender


niky

Браво. Чудесно изглежда аквариума.
Като имаш време, снимай по-подробно и контролера, да видим кутията, изпълнението.
С pH сондите е малко по-сложно, има ли предвидена калибрация в тоя контролер?

bluefire

сега мога и аз да се похваля с моя компютър AQUASTAR  който подкарах  онзи ден    но за сега още не съм го инсталирал  щото има още един проблем за решаване  но онзи ден го пробвах.За сега имам само РН сонда и Т сонда  и два разклонителя с по 4 гнезда които мога да управлявам поотделно всяко гнездо   до сега съм на 200лв   ето и линк ако някой иска да разгледа какви функции има  но е яко да си имаш комп на аквата :) снимки ще има като го направя
http://www.iks-aqua.com/html/engl/aquastar.php
искам и да попитам някои  ако му се намира  електропроводимо лепило или лак  ще се радвам да сподели малко пък черпането от мен