• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 14:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

микропроцесорно управление на аквариум

Започната от Defender, 23.12.2008 18:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

basmachi

[smg align=left id=594][smg align=left id=595]


http://krevetki-vishni.narod.ru/

bgangler

За мен това е средство, което се грижи за рутинните неща като темепература, РН, Осветление, ниво на водата(като опция), подаване на кислород и СО2, торене, които в нашия забързан свят нямаме време да контролираме постоянно. Сигурно повечето от Вас пътуват, работят до късно, ходят по почивки и командировки и в този момент няма как да контролираме всички тези параметри, пък ако и да сме Амано.
За това са полезни компютрите. За всичко останало си иска ръка и усет. НО аз лично не искам да се върна след една от честите командировки и всичко, което съм постигнал през последните 5-6 месеца, а някога и повече да отиде в канала.

Поздрави
"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

miTko

Я да налея масло в огъня, като ви припомня тези конструкции, пускани преди във форума:

http://throgvar.nm.ru/construct.htm

Особено третия контролер: http://throgvar.nm.ru/dimmer628.htm
Разни мои АКВАРИУМИ 

nidkolio

Гледам доста мнения за и против се появиха, но никой не казва какво иска от един такъв контролер.
Тъй като аз съм ЗА и искам да си направя такова чудо, бих искал да чуя всичките възможни опции които може да се сложат за да е по пълно  устройството. Нужно ми е вашето мнение по много проста причина. Не подавам ЦО2 в моя аквариум следователно не бих се сетил за добавяне на регулатор за подаване на ЦО2 в устройството... и това е само един пример. Всеки има различни нужди за автоматизиране, най добре е да се съберат всички за да е универсално устройството.

https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

miTko

Няма смисъл, това се отразява на сложноста и цената. На всеки според нуждите, така трябва да е.
Разни мои АКВАРИУМИ 

bgangler

Аз също съм превърженик на идеята да си го направим сами, но от къде ще вземем софтуера и няма ли да е по-рентабилно да го поръчаме?
"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

miTko

Цитат на: bgangler - 29.01.2009 09:43
Аз също съм превърженик на идеята да си го направим сами, но от къде ще вземем софтуера и няма ли да е по-рентабилно да го поръчаме?
Руснака дава всичко, изтегли ги и разгледай.
Разни мои АКВАРИУМИ 

chaykov

Dear Sir.
Aquarium Computer SKALAR v8 (latest version) cost 150Euro, Shipping to
Bulgaria - 20Euro. Delivery time = 20 days from date of order. Payment for
foregin orders - can be realized by transfer to account only.

Yours faithfully
Leszek Mikołajczak.

:)в момента разговарям с познат който работи в "завод"* за печатане на платки... какви са им офертите и тнт. няма да се дадем на поляците де... това нещо не струва повече от 70-100лв ако се направи в бг!

*20 човека не мои са каже завод... ама айде фирма... :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

BatKalo

Полския контролер на мен лично ми харесва повече заради измерването на ph (няма да успея да си изтровя рибите с CO2 ;)  ако има някой който разбира полски само да каже има ли от къде да се свали софтуета и какъва е сондата за ph ще пробвам да го направя
240л. 120х50х40 tetratec 1200
CO2 реактор тип 77 ;)
UV лампа 5W
осветление:
3х40W
2x55W
нагр. 300W

yanki1

526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

TexHoTpoHuk

платките са най-лесното нещо в целия проект . Не ми е ясно тези сонда как работи , трябва да разгледам проекта по-обстойно да попрочета малко .
Не знам за какви 200 лева говорите , това нещо излиза не повече от 20 лева ! ( в тези 20 лева не влиза цената на сондата )
Колкото повече екстри , толкова по-скъпо .
Може да се сложи елемент на пелтие , който ще охлажда водата през лятото . Най-мощния който успях да намеря е 75W с цена 30 лева .
И сондата ако е 20-30 лева имаме устройство , което  подържа температурата постоянна , независимо дали ще топли или охлажда водата , следи параметрите и ги регулира ( чрез СО2 ) включва и изключва осветление . Ако наблизо до аквариума има чешма и канал с ел. магнитни вентили може да се направи автоматично сменяне на водата . Управление на автоматична хранилка . Следене на нивото и доливане ако е намаляло от изпарения и каквото се сетите още .
В крайна сметка това у-во е полезно само за много заети хора , които нямат възможност да следят тези неща . Аз не бих си сложил защото ще отнеме работата ми по аквариума , която ми доставя удоволствие освен да си го гледам и да му се радвам .
И по интернет може да се управлява но не виждам смисъл .  *dontknow*

Bai Pe6o

Нещата стават доста сложни май. При толкова много параметри, които трябва да се следят и действия, които трябва да се извършват на база на получените стойности, може би е най-добре да се излолзва PLC (Програмируем логически контролер). Предимството му е по-голямата сигурност. Това ще спести риска от самоделките, защото представете си какво ще стане ако нещо в платката изпуши и полудее. В аквариумът ще стане мазало и язък за труда и парите. Лошото е цената. Самите устройства са доста скъпи, а и с монтирането на датчиците, следящи различните параметри, постъпващи на входовете на контролера, сумата ще стане още по дебела.  :duvar:

TexHoTpoHuk

Пешо , точно за това става въпрос . Микропроцесор , чиято цена е около 15 лева . Остава само да се напише програмата и да се вкара  . Нищо сложно или скъпо няма ...
Относно това колко е надеждно - щом машините в различните производствени процеси са с такива микроконтролери значи няма проблем . Всичко е въпрос на късмет . То и терморегулатора да залепне ще станат рибите на чорба :)
Аз използвам такива и не съм имал дефектирал до сега . Лампата в моята стая се управлява с дистанционно управление и приемника е с PIC процесор . Най-малко от 5 години използвам тази "самоделка" и всичко е ОК .
От друга страна - аз СО2 не вкарвам , нагревателя ми си има терморегулатор , лампата си има реле за време . Просто няма за какво да използвам подобно устройство . 
Иначе е доста интересно като идея .

Bai Pe6o

Иво, не говорим за едно и също нещо. Контролерите, за които си мисля аз не са за 15лв, а с една нула отзад. И то по "глупавите". Но такъв ще е нужен ако се упревляват много процеси заедно със сигнализация. Температура, параметри на водата, осветление, CO2, автоматично източване и напълване, хранене и разни други глезотиики. Иначе за по-ограничено управление, контролер от висок клас е излишен.
*DRINK*

barabata

Какво пречи да се разгледа варианта с ползването на дърт лаптоп от 20-30 лева и софтуерче драснато на някакъв език като по сериния или паралелния интерфейс да си комуникира с датчиците или с някаква платка с някакъв PIC и датчиците ?
Даже и логове за стойностите могат да се водят.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

2949

Публикации: 6
Прегледи: 4498

27625

Публикации: 8
Прегледи: 6084

55200

Публикации: 13
Прегледи: 5723

18260

Публикации: 14
Прегледи: 8596

48230

Публикации: 3
Прегледи: 2712