• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 05:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малък външен филтър?

Започната от itilien, 22.06.2006 00:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Кой е външният филтър с най-малък дебит който сте виждали да се продава ? По онлайн магазините виждам Атман 600 литра/час, ама не знам дали са добри. Дали има по-малки ?

Ichthys

Няма да мога да те насоча за марката, защото нито кутията пазя, нито има някакви отличителни белези и надписи по него, но имах (и в момента си стои в шкафа и му предстои една модификация) един турски, изкарах няколко години с него.

Ориентировъчно, по спомени, е около 200л/ч маx, като с леко движение на входната тръба в една посока се намаляше дебита почти до нула (с леко изместване и разминаване на двата отвора - на тръбата и на самото тяло). Големината му е около 18/14/10, също приблизително, но съм убеден, че има по-малки от този по размер - виждал съм преди много време отново турски, почти на половина ми изглеждаха на моя, но ми се сториха вече твърде малки и не си взех.

Ако търсиш определен дебит и наличният ти е голям, можеш да го намалиш с малко подръчни средства. Правил съм го, но обратния процес е почти необратим. Аз си намалях вътрешни филтри, които не можеха да се коригират по друг начин, като им намалях размера на перката. Отрязвах по малко по периферията равномерно по цялата перка и така и намалях КПД`то :)
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

itilien

Ейй, това с перката е добра идея :) Иначе обема на самия филтър не ми трябва да е малък - колкото по-голям, толкова по-добре, но дебита трябва да е малък.  То засега още не ми е притрябвал, но ако съмпа, който глася не проработи добре, тогава ще мина на тоя вариант.

Ernest

Ми миналата седмица си взех един атман 150л/ч, със сумати приставки, хуба много пореста гъба, и има дори и въглен(който не се знае какъв е). Ей тука има и снимки: http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1950
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

itilien

Става дума за външен, не за вътрешен, а нещо не можах да видя снимките.

Та викам значи аз да намаля дебита на една помпа от вътрешен филтър 750 л/час да стане към 200 л/час. Вадя ротора и клъц ведмъж, малко е, клъц втори път, малко е, клъц трети път и.... много е :)) С отрязването на по-малко от 1 мм изведнъж се изгуби подемната сила на помпата. Дебита стана около 170-180 литра за час, само че когато водното ниво е на 7 см под изхода на помпата.Ако водата падне на повече от 15 см от изхода на помпата, тя изобщо не ще да я качи.  Скапана работа :) Язък за помпата - или както се казва - не опитвайте това у дома си !

NikolaV


Ichthys

За това споменах, че процеса е необратим:). Обаче при 1мм да даде тези ефекти...
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт

itilien

Не си чел добре, казах, при ПОСЛЕДНИЯ 1 мм :)))) общо към 3,5 мм свалих от всяко витло :)

NikolaV, мерси много. А тоя модел къде мога да го намеря в София ? И добри ли са тия маратони ?

NikolaV

Ицо, Пецата със сигурност продават Маратини. Виж им адресите в "магазини"! Предполагам има и на други места.
А за добри... До сега не съм чул хубава приказка за тях. Поне са сравнително евтини.

discus

Цитат на: "itilien"Не си чел добре, казах, при ПОСЛЕДНИЯ 1 мм :)))) общо към 3,5 мм свалих от всяко витло :)

NikolaV, мерси много. А тоя модел къде мога да го намеря в София ? И добри ли са тия маратони ?

Tова беше първият канистър който си купих, сега не знам дали го има. Филтърът все още работи ( роторчето трябва да му се смени) защото много шуми, но все още си работи, а вече е на 6-7 години.

niki_s

И колко струва този филтър? :)

Similar topics (5)

17375

Публикации: 11
Прегледи: 5459

55065

Публикации: 17
Прегледи: 8436

3543

Започната от Desmoria


Публикации: 13
Прегледи: 6904

21894

Публикации: 12
Прегледи: 4738

45894

Публикации: 2
Прегледи: 3183