• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.07.2020 03:03

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Керамика - Въпрос

Започната от ivanpz6, 31.01.2019 13:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanpz6

Аквариума ми е RS-500B с вътрешен филтър! Същият вътрешен филтър отгоре има пластмасова сглобка през която минава тръбата на филтъра под нея има гъба и водата влиза обратно в аквариума. Въпроса ми е над гъбата мога ли да сложа керамика и ще има ли ефект като водата само минава през нея и не е потопена в аквариумната вода или няма смисъл!

Дупчиците по тръбата , които съм отбелязал всъщност са от долната й страна и водата минава през гъбата и след това се оттича наляво за да влезе обратно в аквариума !

kstoilov

И да не помогне, сигурно няма да навреди - освен ако не се събира мръсотия в керамиката, щом гъбата е под нея и да постигнеш обратен ефект.
Керамиката трябва да е след гъба и под вода, иначе не знам какви бактерии ще се завъдят по нея.
Имах вътрешен филтър на Eheim, на който сложих още една кошница без решетки, пълна с керамика. Но филтъра беше вертикален и керамиката беше по пътя на водата, изцяло под вода, след гъбите.
След това си взех външен филтър  :-)

ivanpz6

Прикачвам снимка , че одеве нямах възможност :)
Под гъбата се събира някаква вода , която явно чрез наклон ходи към лявата дупка и влиза в аквариума - също така като напълня аквариума както трябва (има една лаисна и попринцип за седмица водата слиза под нея около 2 см) мисля , че гъбата е потопена изцяло защото водата стига на 1/3 от тази пластмасова сглобка но обикновено стой така 2-3 дни докато не се изпари част от водата !

Цитат на: kstoilov в 31.01.2019 16:04
Керамиката трябва да е след гъба и под вода, иначе не знам какви бактерии ще се завъдят по нея.


Ако сложа керамиката под гъбата ? *dontknow*

kstoilov

С тази конструкция ми изглежда трудно да го направиш керамиката да е винаги под вода.
Откъм смукателя няма ли възможност?

Продават се едни китайчета, вътрешни филтри, с кошничка с активен въглен - изхвърля се въглена и се пълни с керамика. Но резултата ще е пак спорен.
Колко литра е аквариума?

vmax

При филтрите за езера има едни така наречени Baki Shower филтри, при които керамиката целенасочено не е потопена изцяло във вода, а само се облива. Целта е по-доброто снабдяване с кислород на заселилите се нитрифициращи аеробни бактерии. Та притеснения относно това не трябва да имаш :) Единственият проблем е ако помпата спре за по-дълъг период и керамиката изсъхне.

k_panayotov

Става, повдигни гъбата и нареди един слой керамика, нещо дребно, дребни топчета като сипоракс или обикновенна лава.
720 л. Aulonocara Peacock
375 л. Placidochromis sp. phenochilus "Tanzania Lupingu"
300 л. A. Fire Fish, A. jacobfreibergi otter point
300 л. A. baenschi, A. OB
170 л. young teenagers
3*100 very small fish

ivanpz6

Аквариума е 55 литра. Това мислех и аз за един слой керамика под гъбата , тя се облива постоянно това ми беше мисълта и на мен, че няма как да изсъхне (освен при спиране за по-дълго на тока) ! Не казвам , че филтъра с дебит 600л/ч не се справя добре , но искам да е възможно най-ефективна филтрацията :) ! Благодаря Ви, колеги!Хубава Вечер!

VDO

Под гъбата има май една решетка,махни я и нареди един ред пръстени,но най добре е ако сложиш керамика от сорта на сера сипоракс мини или ехейм субстрат про,те са дребни и мисля ,че ще са по добре обливани от водата,отколкото класическите пръстени в случая.

ivanpz6

Цитат на: VDO в 31.01.2019 22:10
Под гъбата има май една решетка,махни я и нареди един ред пръстени,но най добре е ако сложиш керамика от сорта на сера сипоракс мини или ехейм субстрат про,те са дребни и мисля ,че ще са по добре обливани от водата,отколкото класическите пръстени в случая.


Точно така , забравих да спомена решетката , мислех че не се маха  :-D
Ще поразгледам из нашите магазини за сипоракс на сера , ако ли не мисля да взема лава ?