• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 03:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Карбонова гъба

Започната от federal, 07.03.2008 01:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

federal

Не ми е ясно какво представлява, чудя се да не би да става въпрос за тази гъба с активен въглен в нея, която я поставят в окомплектовките на някои вътрешни филтри? Тази, която е поставена в моя филтър, когато я пера под течаща вода падат малки миниатюрни твърди парченца черни на цвят и цялата гъба пуска черно от нея.

Stas

Май точно за такава гъба става дума. Много е кофти!

federal

По инструкциите от книжката, италианците са написали за потребители като мен, че тази гъба осигурява химическата филтрация на водата. Предполагам става въпрос за активен въглен и се сещам, че неговото използване без причина в аквариума добринася за подтискането растежа на растенията, а производителя, никъде не е написал, че трябва да се маха - да се използва постоянно, като керамиката напр.
В случая не става въпрос за 100 гр. въглен, а може би за някакво минимално количество. И се питам дали да я махна гъбата? Дори и в канистри съм виждал такива парчета. Даже онзи ден влезнах във фирмен магазин за акваристика и продавача предлагаше такава гъба на клиенти, като разрязва от големи парчета може би по метър единия.

igenov

В моя Eheim също има такава гъба и е написано две седмици след началото на експлоатация да се замени, но не да се отстрани.

Stas

Интересно как ще се замени без да се отстрани?!
По принцип тази гъба е подходяща за новостартиран аквариум, но за не повече от месец.
Не знам точно след колко престава да действа химически, но ако има избор, по-добре наистина да се замени с обикновена. Химическата филтрация се използва целенасочено, а не просто ей така...

igenov

ЦитатИнтересно как ще се замени без да се отстрани?!
Имах предвид да се замени с нова, но да има карбонова гъба във филтъра, а не да се изхвърли като елемент от пълнежа му .

Similar topics (5)

53277

Публикации: 4
Прегледи: 2693

12115

Публикации: 7
Прегледи: 4174

57318

Публикации: 1
Прегледи: 1851

42874

Публикации: 8
Прегледи: 7072