• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 07:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво трябва да си купя за 60л. аквариум

Започната от 123asd, 22.11.2010 21:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

123asd

Какво трябва да си купя за 60л. аквариум?..
за сега имам само аквариума той е обикновен
искам да гледам водни растения и около 4; 5 даниота и 6 ;7 неонки??
Keep smiling

joro1981

Подходящо осветление, нагревател, филтър и достатъчно грунд. Без това няма да минеш.
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

123asd

Ако може да ми кажете какви марки какво осветление какъв нагревател и така нататък..?
Най- добре ще е да ми дадете линк. *thanks благодаря предварително  *thanks
Keep smiling

joro1981

Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !


Mu3epHuk

  В общи линии нагревателят да е терморегулируем с мощност 75 вата и да не е куча марка, а гаранционен. Филтър вътрешен, по възможност да има и отделение за филтърни пълнежи (керамика), а не само чист дунапрен. Керамиката си е голямо благо и няма да ти е излишна. Все пак ще си ползваш филтъра дълги години. На кутията на всеки филтър пише за какви по обем аквариуми е подходящ. На теб ти трябва такъв, който е за 60-80 литра. Един вид малката презастраховка отново ще ти е бонус и така няма да ти се зацапва твърде бързо. Готови осветителни пластмасови капаци( освен ако не желаеш сам да се захванеш с изработката на дори по-добър) продават в някои от по-добре заредените магазини. Специално за 60 литровите аквариуми със стандартни размери 60х30, капаците са с лампи с мощност 11-15 вата. Няма да ти виреят по-капризните растения, но непретенциозните откъм светлина няма да се оплачат. Изобщо гледай техниката ти да е гаранционна. Във всеки уважаващ себе си магазин ще ти предложат няколко модела от всеки продукт. Не винаги най-скъпото излиза най-качествено. Грундът е добре да е с размери около 5 мм на камъче. За цветовете сам ще си избереш. Варианти също има много, но гледай да не е цигания, а да е възможно най-близко до естествената среда на рибките. Твърде ситен и твърде едър грунд носят проблеми със себе си.

MAKAPOB

Тези дни мисля да обиколя малко и да сменя стария филтър с нов с възможност за допълнителни пълнежи. Аквариума ми също е 60 литра. Бих се зарадвал на препоръки какво точно да взема, понеже опитите ми до сега удряха на камък. Всички филтри, които намирах бяха прекалено мощни.

Mu3epHuk

Цитат на: MAKAPOB - 14.01.2011 00:16
Тези дни мисля да обиколя малко и да сменя стария филтър с нов с възможност за допълнителни пълнежи. Аквариума ми също е 60 литра. Бих се зарадвал на препоръки какво точно да взема, понеже опитите ми до сега удряха на камък. Всички филтри, които намирах бяха прекалено мощни.

Здравей! Моят аквариум също е 60 литра. Ползвам вътрешен филтър от типа на тези, които търсиш. Дебитът му е 300 литра, но водата е достатъчно кристално чиста, за да се каже че напълно достатъчен. Моят е http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=internal_filters&product=Aqua_EL_Filter_Bio_FS_80&n=3, но като варианти присъстват  http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=internal_filters&product=Internal_filter_Sera_Serafil_60&n=2  http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=internal_filters&product=Ferplast_BluWave_03&n=5 . Последният ми се струва най-добър, но и цената му не лъже. Моят е по-евтин еквивалент, но все пак... Тези на Sera също са добри, още повече, че можеш да си добавиш още едно отделение с филтърен материал. На моят съм напълнил двете кошнички със сипоракс, защото фабрично пълнят едната с активен въглен и зеолит, от които имаш нужда в определени случаи. Това, че си има отделение за нагревател е като предимство, защото топлината се разнася пълноценно чрез водния поток. Единствения недостатък, който съм видял на моя е, че преди керамичните пълнежи, водата не се филтрира от дунапрен, както е при BluWave, но дори и така не се зацапва и задръства. Единствено го плакна на 2-3 седмици с аквариумна вода, както е в кошничките. Винаги си струва да заложиш на по-добър филтър. Правилно си се насочил, че е желателно да е с филтърни пълнежи и възможности. Разгледай и други варианти, но ти казвам че дори с дебит от 300 литра на час, водата в аквариума е достатъчно бистра, няма никакъв дъх, рибките са здрави.

MAKAPOB

Благодаря за отговора, точно търсех информация за филтрите на Сера. Това наистина е добро решение, но факта, че няма гъба пред керамиката не ми харесва.  Попаднах на това, но ми се струва прекалено хубаво http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=internal_filters&product=Aqua_EL_UNI_Filter_500_UV&n=4 но мисля, че UV-филтрирането няма да е ефективно.

Mu3epHuk

 UV стерилизацията се ползва за борба със зелените водорасли. Получават се при силно и продължително осветяване на аквариума от самите лампи или от слънчеви лъчи, когато аквариумът е директно срещу прозорец и лъчите падат към аквариума. В случай, че лампите ти не са толкова мощни, че водата ти да става със зеленикав оттенък, можеш да минеш и без тази лампа. Не смятам, че е сложена само да прави навалица, но просто не е задължителна. Не видях дали този филтър има отделения за други пълнежи, освен двата вида гъби. Дебитът е 500 л/ч. През първите 2 седмици, течението би било доста силно, както беше при мен. За този не знам дали има регулиране на мощността на помпата (силата на струята). Моят има 2 степени и аз съм на слабата. Този филтър го дават подходящ за 100-200 литрови аквариуми, което значително надвишава твоя обем. Това би сочило каква силна водна струя да очакваш. Ако се решиш на него, питай в магазина дали предлагат от тези флейти, които импровизират действието на дъжда. Така рибките ти няма да се лашкат, а като си поиграеш малко с флейтата - височината и ъгъла от които падат пръските вода ще успееш да намалиш шума и така в помещението да може да се спи  :-) Ако желаеш потърси още варианти. Все пак в най-добрия случай ще си го ползваш с години. Ако аз не бях взел моя филтър ( от който съм много доволен), бих се насочил към варианта на Sera. Имат нужното качество, реноме дълга гаранция, а и много колеги са с тях и досега предимно добри отзиви съм срещал във форума. Ако пък парите за теб не са голям фактор и би ги прежалил - BluWave  си има всичко (без UV лампата), което ти е нужно за кристална вода и здрави риби.

MAKAPOB

Bluwave-го гледах и мисля, че няма аерация.

Mu3epHuk

 Повечето колеги, включително и аз не ползваме допълнителната аерация - маркучето към филтъра, което води до обилно аериране с мехурчета. Двата способа за аериране са:
- ползване на флейта и аериране чрез дъждовната форма. Напълно достатъчно е и ако се вгледаш ще видиш миниатюрни мехурчета с въздух. Така кислородът е максимално разтворен.
- поставяне на филтъра на такава височина, че водната струя да води до образуване на вълнички в горния слой на водата. В природата реално обогатяването с кислород става по този начин. Другият е чрез растения и водорасли. Няма да им стане нищо на рибките ти. Уверявам те!

Други колеги също биха те съветвали да не ползваш маркучето за въздух, тъй като според тях е излишно. Ако все пак ползваш подобно маркуче, така врътни кранчето, че мехурчетата да са по възможност ситни и обилни, а не едри. Все пак ти решаваш за избора на филтър. Аз бих избрал по-доброто. 10-15 лв повече ще се преглътнат, ако става въпрос за здравето на обитателите в аквариума. Гледам, че продуктите на Sera имат и резервни части, които лесно се намират в магазина - гъбки, резервни роторчета, аксесоари.

iek

За 60 литров аквариум най-доброто решение е канистър,  Eheim 2213 е идеален за случая. Единствено поради финансови ограничения компромисен вариант е окачен филтър- всеки "китаец" за 20-на лева ще свърши работа с едно наум при натоварване на системата с повечко риби (растенията също имат своя немалък дял в повишаването на органиката). Вътрешен филтър е най-неудачното решение за такъв малък аквариум- недостатъчна филтрация и отнемане на ценно място.

MAKAPOB

Макар, че е малко скъп мисля, че си заслужава защото бих го ползвал и за в бъдеще. Единствено ме притеснява да не е прекалено силен за 60 л. А  иначе след няколко дневно търсене и аз стигнах до същия извод, че и сегашния филтър ми върши работа стига да му добавя отделения за активен въглен и керамика. Керамиката вече я измислих , все още си правя експерименти с подредбата, но мисля че съм на прав път.

Similar topics (5)

14922

Публикации: 12
Прегледи: 6365

40188

Публикации: 6
Прегледи: 3999

5845

Публикации: 7
Прегледи: 5056

13613

Публикации: 15
Прегледи: 7286

30586

Публикации: 3
Прегледи: 2678