• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 02:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

какъв аквариум да купя

Започната от moonshine, 04.08.2010 10:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

moonshine

Здравейте,
разглеждах няколко дни различните готови комплекти, които се предлагат, и сега съм се спряла на няколко модела. Доста много отговарят на моите условия, но ги ограничих до четири - пет.
Първият ми избор е Cayman 60 Professional на Ferplast - 75 литра -при него ме притеснява това, че е с два сантиметра по-широк от предвидения шкаф, както и факта, че не съм сигурна дали си заслужава цената.
Вторият ми избор е Бrillux 60 овален на Aquael - 60 литра - в същата ценова група, най-много ми харесва като дизайн. Обаче все пак е на Aquael, за които четох доста оплаквания, и е с 15 литра по-малък от първия.
Третият ми избор - Eheim - Aquabay 60 oval - 58 литра - добър производител, по-ниска цена, малък литраж, няма много екстри за завеяни акваристи.
Четвъртият е пак на Аquael - Pearl 60 oval - 54 litra - по-ниска цена, най-малък като литраж, няма автоматични настроики, отново колебания относно производителя.
Петият е Record na Jwuel - най-не ми харесва като дизайн, не мога да преценя дали производителят е добър.

И така, ако имате лични впечатления или пък сте по някаква причина запознати, моля да ми кажете кое е най-добре да си взема. Цената не ме притеснява, ако качеството съответства. Така, че ако първите два си заслужават - кажете ми кой от тях е по-добър? Ако не е такъв случая - препоръчайте ми някои от другите три.
ще гледам в тях три златни рибки, които вече имам - затова е малко спешно, и може би две сомчета докато са малки. Докато израстнат планирам езерце в градинка, затова не ми се карайте, че ще им е малко пространството :)
Благодаря предварително.

tomatomov197

   Здравей, от всички изброени най-добре звучи ехайм ,  но доколкото видях струва 132 паунда. Защо не видиш някой готов комплект в магазините, ще добиеш по-реална представа когато го видиш на живо.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Лора

А към какви риби си се насочил? Мисля, че трябва да се съобразиш и с това, т.к  едни риби изискват височина, други дължина, трети обем...
: 04.08.2010г 10:10ч
Опс, пак съм чела м/у редовете.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

iek

400лв за 70 литров аквариум с пластмасов капак и 2 Т8-ци с общ рефлектор?!  =-O *STOP*.
Автоматични настройки- ??? Може би един ел. таймер за осветлението- 11-13лв.
И всичко това, за да отгледаш временно 3 златни риби?

jommy

Аз лично имам комплект на Eheim 84л. За, което лично мога да кажа, че беше грешка - не заради самият Eheim, аквариума/комплекта е супер като за общ аквариум, просто за тези бюджети е по-добре да се инвестира в по-голям обем. Има много ограничения в тези комплекти като се почне с осветлението и се стигне до филтрите, които са в комплектите.
Какво се случи, при мен: Взех Eheim-а, след 2 месеца филтъра от комплекта беше заменен с канистър, пурите на осветлението бяха подменени и добавени рефлектори. С филтъра ок, но в осветлението, при тези размери и капаци избор няма, ако искаш да си направиш по-добро осветление капака и той заминава.

Моят съвет е: Определи си мястото/размери, ако имаш шкаф вече поръчай си съд/аквариум съобразен с размерите на шкафа, отделно си вземи филтър и си направи/поръчай капак с осветление според това, което ще отглеждаш. Бюджета ще е същият, а може да се окаже спокойно, че и по-малък(по примера по-горе филтър и пури от комплекта бяха излишни) Във връзка с осветлението, ако размера на шкафа ти позволява направи си аквариум, който позволява размер на осветлението/пури - 60см(за този размер има T5 28W и T8 18W) ще имаш избор в последствие. И не на последно място обема на съда/аквариума - вземи/поръчай си аквариум с максималният обем, който може да си позволиш според пространство/шкаф.

moonshine

Благодаря на всички за отговорите.
@tomatomov197
Мислех да разгледам и по магазините, проблемът е, че сега съм в Благоевград и тук няма магазин, където да продават. Като си ида в Пловдив следващата седмица ще разгледам, наистина е добра идея.

@iek
Естествено, след като преместя златните няма да оставя аквариума празен. Казах го по-скоро да имате предвид, че ми трябва нещо с добра филтрация и възможно най-голям обем. Да, парите не са малко, обаче нямам нужните знания да комплектовам сама. Пък и като гледах горе долу мисля, че пак толкова ще излезе, ако сложа качествени неща, включа разходите по обикалянето и загубеното време.
@jommy
И аз си мислех първоначално да си избера всичко по отделно - за да мога да използвам докрай мястото - понеже шкафът е 61 на 47. После обаче прецених, че така ще е по-лесно, а и аз не разбирам от филтри, лампи  и въобще от акваристика. Съвсем начинаеща съм, с гимназиални познания по физика и биология, т.е. мога да ги свържа по схема, разбира се, и да изчисля горе-долу какво и колко, обаче за всяко нещо по отделно трябва да преценявам и да ровя по сайтове да гледам спецификации. Затова прецених това да го отложа за следващия си аквариум, а сега да взема готов.

Пък и точно заради евентуалната последваща нужда нещо да се ъпгрейдва съм се спряла най-вече на  Cayman 60 professional - филтърът е Bluewave05 с дебит 350 литра/час и осветлението е две лампи Philips T8 x 15W; и на Brillux - също го водят професионален, лампата е Т8 24W, за филтъра инфо не мога да видя надеждно (но е много красив и затова се колебая :)

dafil

Всичко което ще ти  трябва можеш евентуално да го намериш от базара на форума ;-)
Разгледай,но първо реши какво наистина търсиш
*THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

митко

Много добре си се спряла на Кайман на Ферпласт.Най-качествено е от всички фирмени комплекти.А иначе качественото си струва и повече.Блууейв филтъра с който е окомплектован е добър за този обем,но недостатък според мен е размерът му.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Similar topics (5)

8330

Публикации: 12
Прегледи: 5419

36809

Публикации: 7
Прегледи: 5116

59256

Публикации: 8
Прегледи: 3929

27124

Публикации: 2
Прегледи: 2600

53935

Публикации: 6
Прегледи: 2885