• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Жълта вода

Започната от MAKAPOB, 26.02.2005 21:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MAKAPOB

Каквото и да направя стои си жълта.Не е мътна.Има ли някакъв начин да се избистри трайно.

abaro

Да не би да имаш корен в аквариума? Ако е така след няколко месеца пожълтяването ще изчезне само.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

MAKAPOB


dido

Нещо в грунта? Лошо промит пясък, пръст, глина? Или котката да се е издрискала в аквариума? ;-)

MAKAPOB

Значи слагам чист грунт.После вода.Направо нов аквариум.Не изчаквам обаче и слагам рибите.Там мисля ми е грешката

Mario

Цитат на: "MAKAPOB"Значи слагам чист грунт.После вода.Направо нов аквариум.Не изчаквам обаче и слагам рибите.Там мисля ми е грешката

Виж как сам си отговори ;)

MAKAPOB

Добре.Все пак да се доизясни.Какво става като се пуснат веднага рибите.Някой бактерии сигурно се завъждат ама пак само хипотези

dido

Винаги се минава през фаза на размътване особено ако грунта и водата са богати на минерали и макроелементи.

При новите аквариуми, разбира се.

Генералната грешка е човек след това да разбута аквариума, щото си мисли, че е объркал нещата.

Ще се оправи след известно време - от 2-3 дена до няколко седмици може да продължи това. Осигури адекватна филтрация и достатъчно растения в аквариума.

N.Nobs

Цитат на: "dido"Винаги се минава през фаза на размътване особено ако грунта и водата са богати на минерали и макроелементи.

При новите аквариуми, разбира се.

Генералната грешка е човек след това да разбута аквариума, щото си мисли, че е объркал нещата.

Ще се оправи след известно време - от 2-3 дена до няколко седмици може да продължи това. Осигури адекватна филтрация и достатъчно растения в аквариума.

Извинявайте,ама се сещам за оня виц дето един се обадил в Майкросфт и  попитал:
-Преди 6 месеца си инсталирах Уиндос и още не забил,какво не правя правилно :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

lz3cv

И аз да питам,в служебния (собствен си нямам  :cry: ) водата си е перманентно жълта.Даже има и малко кафяво в нея.Абе като пикня си е с извинение.Пуснат е преди три месеца.Сега се оказа че има много нитрати и сменяме по 10 % дневно.Рибоците са сметнати,не е пренаселен но растенията са малко,определено трябват повече.След 10 дни смяна ще тествам но и да паднат нитратите сега,сигурно ще се вдигнат пак след време.Ако залеся подобаващо ще се изчисти ли цвета и ще се установят ли на прилично ниво нитратите?Иначе е бистра водата...Да слагам ли въглен също?

120л., канистър "fluwal 104" 480l/h,
лампи 2x25w 1x18w ("syn"  и "gro")

77

колко време светиш :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dave

Цитат на: "lz3cv"И аз да питам,в служебния (собствен си нямам  :cry: ) водата си е перманентно жълта.Даже има и малко кафяво в нея.Абе като пикня си е с извинение.Пуснат е преди три месеца.Сега се оказа че има много нитрати и сменяме по 10 % дневно.Рибоците са сметнати,не е пренаселен но растенията са малко,определено трябват повече.След 10 дни смяна ще тествам но и да паднат нитратите сега,сигурно ще се вдигнат пак след време.Ако залеся подобаващо ще се изчисти ли цвета и ще се установят ли на прилично ниво нитратите?Иначе е бистра водата...Да слагам ли въглен също?

Трябва повече информация. Че има жълт цвят е ясно. Мътна ли е обаче?
Колко време светят лампите?
Близо ли е до прозорец?
Колко високи са нивата на нитратите?
Корени?
Хранителни добавки в грунда?

По принцип ако няма много растения нитратите растат непрекъснато и само смяната на водата ги намалява.

Няма обаче пряка връзка между многото нитрати и оцветяването на водата.

lz3cv

Не,не е мътна.Като погледна по дължината на аквариума се вижда съвсем ясно само че все едно през жълт светофилтър.Аквариума се намира в светла стая.Вс епак е работно помещение а там трябва светлина.Близо е до прозорец,но се осветява дитектно от слънчева светлина за около половин-един час и то съвсем нищожна част част от него.Поставен е така че е в сянката на стената.Светя 12 часа.18-те вата се светват половин час преди 50-те и се гасят половин час след тях за да се имитира изгрев и залез.Едва ли е необходимо но колегата (разбирай шефа) иска така.Грунта е речен пясък 5-8 мм без добавки.Има две дървета в аквариума купени от магазин,явно мъртви корени.Едното изглежда почти като камък и тежи толкова,другото е по-нормално.Нитратите....болна тема.След 5 дневно сменяне на по 10%вода,теста на сера е още в тъмночервеното.Ще сменям до 10 дни да видим.Бяха започнали да гният растенията.Рареден тест направих но при "разреден" и "размит" тест показва съвсем различни резултати и предпочитам да се придържам към концентриран.Всъщност не знам колко точно е" една мерителна лъжичка от реагент 2" :)

dave

Цитат на: "lz3cv"Не,не е мътна.Като погледна по дължината на аквариума се вижда съвсем ясно само че все едно през жълт светофилтър.

Това на практика изключва цвета да идва от телцата на водорасли.

Цитат
Аквариума се намира в светла стая.Вс епак е работно помещение а там трябва светлина.Близо е до прозорец,но се осветява дитектно от слънчева светлина за около половин-един час и то съвсем нищожна част част от него.Поставен е така че е в сянката на стената.Светя 12 часа.18-те вата се светват половин час преди 50-те и се гасят половин час след тях за да се имитира изгрев и залез.Едва ли е необходимо но колегата (разбирай шефа) иска така.Грунта е речен пясък 5-8 мм без добавки.Има две дървета в аквариума купени от магазин,явно мъртви корени.Едното изглежда почти като камък и тежи толкова,другото е по-нормално.

Цветът е почти със сигурност от корените. Най-вече от втория. Всъщност оцветяването на водата само по себе си не е проблем за обитателите.
Дали е естетически проблем обикновено си зависи от естета :-P

Цитат
Нитратите....болна тема.След 5 дневно сменяне на по 10%вода,теста на сера е още в тъмночервеното.Ще сменям до 10 дни да видим.Бяха започнали да гният растенията.Рареден тест направих но при "разреден" и "размит" тест показва съвсем различни резултати и предпочитам да се придържам към концентриран.Всъщност не знам колко точно е" една мерителна лъжичка от реагент 2" :)

На практика е достатъчно да го има. Количеството не е критично.

Няма как да се разбере доколко е наситено показанието на теста без да се разреди тестваната вода.

Гниенето на растенията е много малко вероятно да е от излишик на нитрат, но смяната на водата обикновено помага срещу далеч по-вроятните причини.

С 10% седмично смяна на водата не вярвам да свалите нитратите под 20 mg/L. Най-добре да проведете залесително мероприятие :D

МД нитратите са от най-малките бели в аквариума. Критично важно е да няма нитрити и амоний.

lz3cv

Така мислим да направим.Митко ще даде малко ричийка.Ще добавя и още малко роголист най-вероятно.Може да пробвам да извадя дървото и да видим какво ще стане.Тест за амоний и нитрити нямаме.Колегата не взема, макар че му мрънкам много време за такива плюс желязо и СО2 за растенията.Надявам се да ми е рано за равновесие още защото все пак сме на 3 месеца :) Дано се оправят нещата.
Благодаря много за отговорите!

Similar topics (5)

28837

Публикации: 10
Прегледи: 5577

43541

Публикации: 8
Прегледи: 5345

32337

Публикации: 6
Прегледи: 7098

4058

Публикации: 7
Прегледи: 5878

59244

Публикации: 5
Прегледи: 3540