• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 18:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Идея за измерване на филтърен пълнеж

Започната от DMitar, 22.06.2010 10:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

 *DRINK*,

Само за супер-ентусиасти:

Четох тази тема преди малко и се сетих следния начин как да измерим по-лесно и реално различни видове биологичен филтърен пълнеж - стъпки:

1. Взимаш примерно 4 празни бутилки за мин. вода от 5 литра
2. Пълниш ги с вода едновременно от 1 и също място
3. Взимаш малко храна за рибки разделяш я на 4 равни части и ги слагаш във всяка 1 бутилка с вода
4. Подреждаш бутилките някъде в стаята на не пряка слънчева светлина, да са на 1 място 1 условия
5. Събираш сревнителни пълнежи - а) Сера сипоракс - 1бр, б) друг сипоракс - 1бр, в) лава - няколко камачета с обема на 1бр сера сипоракс, г) 1 биотопка, д) изрязваш 1 малко квадратче дребно пореста гъба и т.н.  (това вече е 5-та бутилка)
6. Слагаш събраните филтърни пълнежи в 1 торбичка (в каквато се слагат пълнежите във канистрите) и ги пъхаш в работещ аквариум, за да се полепат по тях полезни бактерии.

Предполагам, че за 1-2 дни ще има достатъчно полезни бактерии в пълнежите и съответно достатъчно амонии/амоняк, нитрити и нитрати в бутилките с вода. Може и 3-4 дни да се изчака.

7. Взимаш си тестове за амонии/амоняк, нитрити, нитрати, фосфати и замерваш във всяка една от бутилките.
8. Слагаш всеки 1 от събраните пълнежи в различна бутилка, чакаш 1 ден и почваш да замерваш, след 1 ден, след 2 дни, след 3 дни, за да са по-точни резултатите.

Разбира се количеството на вода в 5 литровите бутилки може и да е 2 или 3 литра или броя на пълнежите да е различен, важно е да количеството вода / замърсители / условия / дни / замервания / обем на филтърен пълнеж да са равни или приблизително равни. Мисля, че ако 3-4 ентусиасти направят такъв експеримент ще е доста сигурно кое е мит, кое реклама и т.н.

Изглежда сложно, но всичко това като време е не повече от 1 час общо. Който няма всички тестове, може да направи тестове само с тези, които има.

Нещо може да съм пропуснал, кажете какво мислите по въпроса?

п.с.  :popcorn:При цялата тази постановка трябва да се вземе в предвид и това, че сипоракса на Сера и този с по-малки пролуки е леко спорно тъй като Сера казват в солидната си раклама, че в началото тези и по-малки пролуки имат повече полезни бактерии, но в следващ етап се запушват и са по-малко ефективни. Това зависи от механичната филтрация в съмпа преди биологичната - вата, гъби и т.н. Въпреки това съм склонен да вярвам, че такъв тест би ни дал доста добро инфо.

piterd

Привет колега DMitar,
Доста схематично си подходил към идеята ти за експеримент. Няма да получиш никакви смисленни и измерими резултати. Пропускаш динамичната част на процесите в аквариума т.е. баланса между непрекъснатия приход на амоняк и наличието на кислород за изграждането на определена по количество колония на бактерий, подържана от тези фактори. Сами по себе си филтърните пълнежи са само среда за развитието им, а не фактор за техния ръст или намаляване.
Много още може да се напише, но предвид горното по натаък не виждам смисъл да задълбочавам.
Поздрави.

DMitar

piterd,

Разбира се, всеки аквариум има различен баланс на амоняк и кислород като среда за развитие на едните и другите бактерии, но при описания експеримент (пак премислям) и не виждам какъв е проблема!?

1) Имаш еднакво количество вода в бутилките независимо дали е 3, 4 5 литра
2) През целия експеримент - еднакви условия като температура, Пх, Кх, светлина, приток на кислород и т.н.
3) Еднакво количуство замърсяване (детрит) във всяка бутилка
4) Еднакви условия за натрупване на количество полезни бактерии в експерименталните биологични пълнежи, тъй като отново са били поставени при еднакви параметри (в 1 аквариум за ( и също време)

Кажи ми конкретно какво имаш в предвид?

gogosavov

Всичко добре, но нещо ми се губи водния поток от филтъра, който "доставя" кислород за да живеят бактериите. От друга стрна - ... "за кво бре" - като разбереш резултата какво? Ще спестиш 20-тина лева разлика между различните пълнежи. *DRINK*

Raven

Точно така е- ако нямаш постоянен воден поток от аквариума просто няма да съживиш бактериалните колонии.

От  друга страна не можеш да включиш 5 различни канистъра с различни пълнежи към един работещ аквариум защото имаш аквариум с петкратна биофилтрация, ако ги  включиш към различни аквариуми нямаш еднаква изходна база за експеримента.

Трябват ти пет различни аквариума с напълно еднакви параметри, всеки от тях включен към канистър с различен биопълнеж- така ще можеш да засичаш резултатите и да видиш кой филтър преобразува най добре и най бързо след пускането си нитритите в нитрати.

За да е релевантен обаче примера трябва базата ти да е напълно еднаква- тоест и петте аквариума да са с еднакви параметри в началото.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

DMitar

Raven,
Идеята е да се ползуват голи бутилки с малко вода, за да можеш максимално да са еднакви средите. Няма нужда да правиш експеривент с толкова много променливи в такава сложна среда като аквариум.

gogosavov,
Може към 1 нормален аератор да се боднат 3 тройни разклонителчета, 5 маркучета и на края на всяко по 1 камъче за въздух. Всяко камъче за въздух да се насочи към съответния филтърен материал, който да се закрепи между маркучето и камъчето. Като камъчето за въздух и филтърния материал да се сложат близо до повърхността на водата на всяка бутилка - така, че да има повече движение на водата около филтърния материал.

Абе желание има ли става лесно, бързо и евтино нищо, че звучи трудно  *CRAZY*.

Идеята е след това да се каже нещо от сорта на: 3 биотопки = 1 Сера сипоракс = 1кв дециметър еди каква си гъба = 200 гр лава - и да се направи елементарен калкулатор и на всеки въпрос какъв филтър с какъв пълнеж за какъв аквариум, колко рибки и т.н. и т.н. ще може да се каже с доста по-голяма точност (освен спестените пари). А сега има адски много такъв тип теми с долу горе отговор ама не баш.
Пък и това е дза супер ентусиасти  :-) *bg*

Alexfield

Абе не виждам особено много смисъл, но ако те влече - направи го. Бая ще се изръсиш за тестване.
Един жокер ще ти дам: Вместо да слагаш храна за рибки, да я чакаш да гние и се разлага и т.н. може направо да накапеш по няколко капки амоняк.
...и по един аератор на бутилка.

Този калкулатор няма да е особено полезен. По-скоро може да заблуди някой начинаещ, че като сложи еди каква си филтрация/пълнежи и няма да има проблеми.
Както многократно е споменавано: Грундът участва активно в нитрификацията - в него живеят много нитрифициращи бактерии. Един дънен филтър например би свършил много повече полезна работа.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

gogosavov

OK. Съгласих се.  :-). Щом имаш мерак.  *DRINK*

Raven

Няма лошо, ентусиазмът е хубаво нещо :-)

Направи го този експеримент , ще бъде интересно да видим резултатите.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

DMitar

Alexfield:
Един аератор с разклонения е абсолютно достатъчен, и тестовете би трябвало всеки сериозен акварист да ги има тези. Аз поне не съм от най-сериозните и нямам за фосфати примерно  ;-). Ако направиш по 3-4 измервания от всеки тест това ще ти струва общо около 1-2 лева като се има в предвид колко броя измервания има 1 тест и колко струва самия тест. Ако някой няма тестовете, едва ли ще е този ентусиаст.

Аз не се знае дали ще го направя скоро този експеримент, но като типичен българин  *bg* много обичам да давам акъл  8-) и да ям пуканки  :popcorn: и да пиша в интернет  *HELP*

п.с. Alexfield мерси за жокера  *privet* за амоняка - идеално улеснява експеримента.

}|{opukc

Цитат на: DMitar - 22.06.2010 19:09
Един аератор с разклонения е абсолютно достатъчен

За целта ще ти е нужен по-силен компресор. Аератор със слаб дебит няма да подава равномерно газ към всички разклонения..

stilista

Целия тоя план за разконпириране на магичния пълнеж си е обречен на провал след като ще ползваш малко квадратче дунапрен или пръстенче от пореста керамика....дет се вика с "пръдня боя да правиш"
По скоро тоя проект си иска пари,както и БАН искат защо ли?Защото без средства не става иначе това на всеки му е хрумвало нали :karamse:
Според мен трябват няколко 100л. аквариума (остарели)с работещ цикъл с еднакъв брой риби и по равно хранене и най важното към всеки да има закъчен канистър зареден с въпросните тестови пълнежи  ама пълни догоре
След 1-3 месеца тестове ще се разберат точните резултати.
Това е *THUMBS UP*
А междо другото порестата керамика е по добър биофилтратор от дунапрена,това го знае всеки акварист  *DRINK*
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

stanis_r

без филтърен пълнеж, колко % от водата в аквариума трябва да се сменя на седмица ?

Similar topics (5)

29385

Публикации: 0
Прегледи: 4987

4000

Публикации: 14
Прегледи: 7966

46618

Публикации: 2
Прегледи: 2721

25717

Публикации: 3
Прегледи: 4924

2106

Започната от Direktora


Публикации: 1
Прегледи: 8598