• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

електронна система за СО2

Започната от patter, 07.11.2006 09:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

Първо да направя две отклоненния от темата:

- незнам дали е правилно да се нарече електронна система
- и може това де не е правилния форум за темата

(това отклонение е за хората, които държат на терминологията :-) )

От вчера съм собственик на такава система made in China (няма да казвам колко струва, за да не стане пак един спор относно такива, като мен които пълнят гушите на търговците). Системата се състои от два блока:

 - графитен блок (поне на такъв прилича) поставен между две метални пластинки, в който влиза едно кабелче. Има и две "вакуумчета", с които да се закрапи на стъклото в аквариума.

 - устройство приличащо на аератор, което се включва в електрическата мрежа. В това устройство се включва и кабелчето от графитния блок. На него има два диода - зелен и червен както и един плъзгач за регулиране. Този плъзгач е разграфен от 0 до 300.

На кутийката пише, че е устройството е предназначено за аквариуми от 30 до 100 литра.

Вчера го поставих в аквариума и го включих за малко.  Интересни са двата диода. Когато е на най-ниска степен регулатора червеният светеше ярко а зеленият съвсем леко. Когато усилих докрай зеления почити изгасна.  В следващите дни се надявам да разбера какво точно показват тези диоди :-)

При максимално увеличен плъзгач от графитната платина излиза огромно количесто ситни мехурчета а при минимално намален не се забелязва нищо.

Този генератор е свързан с осветлението ми - когато светне се пуска и той и обратно.

В следващите дни ще наблюдавам аквариума (доколкото мога) и ще напиша какъв е резултатът.

miTko

Не мога да се обзаложа, но ако е това, което аз си правих сам, ще отделя много повече кислород, отколкото въглероден двуокис и се обезмисля силно!И това е ако водорода се отдели да излиза отделно!
Доколкото разбирам, това е електролиза директно в аквариума, т.е. ползва аквариумна вода с всичките съдържащи се в нея съединения, това не е ли опасно за обитателите? Променя ли се цвета и прозрачноста на водата около устройството?
Разни мои АКВАРИУМИ 

kraltchev

Проблема с тези устройства е че графитната плочка трябва да се подменя сравнително често.  В крайна сметка е по-изгодно да се купи бутилка с газ под налягане.

--Николай

patter

И според мен е някакъв електролизен процес, който свързва въглерода от графита с кислород от аквариумната вода. Нещо като голяма риба, която диша кислорода. :-)

 За сега не съм забелязат промени във водата в близост до плочката (но наблюденията ми са много малко).

Относно подмяната на графитната плочка всичко зависи от това, какъв период е  "сравнително често" и цената на плочката (която не я знам все още).  

Аз си търсих решение за подаване на СО2 без голяма първоначална инвестиция (и без да си я правя сам). Алтернативите бяха две - тази или системите с таблетки. Цените са съизмерими (без консумативите), като тази система има предимството, че мога да я пускам и спирам когато поискам (т.е. да спирам подаването на СО2 вечер).


Ако излезне грубата бакалска сметка б = е (в края на период от две години)

б = бутилка + манометри, винтили и т.н. + циклично зареждане

е = устройството + плочките (или направо нови устройства)


ще е много добре :-)

Longanlon

Местя темата тук, понеже няма раздел за СО2.

Вероятно този радел трябва да го наречим "Филтрация и СО2" щото само аерация без дунапренен филтър към камъчето така или иначе много малко хора използват.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

patter

Вече имам и практически наблюдения над работата на това устройство.

От плочката в аквариума излизат множество фини  дребни мехурчета, които се разнасят от струята на филтъра из целия аквариум. Малко са дразнещи тези мехурчета, защото с тях водата не е бистра.

Не съм забелязал да има проблем с рибките, както и някакви смущаващи промени във водата (промяна на цвета, помътняване и т.н.)

Растенията кипват, която е признак, че се отделя СО2.

Следващата седмица ще си направя още експерименти с регулирането и ще напиша резултатите.

patter

Наблюдавам и още един ефект. По металните пластини се олага котлен камък, който се отделя лесно.

NO CARRIER

Това чудо в аквариума ли директно си го вкарал?
Дали няма някакъв съвет, идея, да се сложи в отделен съд? Щото с тая електролиза не знам колко ще е добър ефектът върху системата, а и наличието на какво ли не в аквариумната вода ще съсипва много по-бързо електродите отколкото ако ги сложиш в нещо с дестилирана вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

malomir

От 7-8 месеца ползвам такова устроиство, даже се изфуках и бях пуснал тема по въпроса.Бачка си безотказно.Даже уморих риби защото предозирах(аквариума в които го ползвам е едва 60 литра)Факта че уморих риби говори ясно че това нещенце си бачка както трябва.Цената му е супер.Дори и да бачка ефективно 1 година си изплаща всичко.

chaykov

Цитат на: "malomir"От 7-8 месеца ползвам такова устроиство, даже се изфуках и бях пуснал тема по въпроса.Бачка си безотказно.Даже уморих риби защото предозирах(аквариума в които го ползвам е едва 60 литра)Факта че уморих риби говори ясно че това нещенце си бачка както трябва.Цената му е супер.Дори и да бачка ефективно 1 година си изплаща всичко.

снимки ?
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

_777_

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

patter

Дам, така е като не гледа човек какво пише из старите теми :-(

Точно от Цецо се "запалих" по идеята да ползвам такава система. Моята е абсолютно същата (с малка разлика в цената на новата партида).

Ники, ако я изкарам в отделен съд с дестилирана вода всичко се обезмисля. Ще трябва да "ловя" газа и да го подавам в аквариума - трудна работа :-(

http://www.belowwater.com/products/carbo-plus/index.html това е още един линк , само че за немската система. Предполагам, че нашите се китайския вариант :-)

miTko

Все пак за мен остава загадка някои неща как са ги постигнали. :?
Вероятно въглерода е микропорест за да се окислява по-ефективно.Обаче остава въпроса как отделят водорода?А той хич не е малко като част. upset
Разни мои АКВАРИУМИ 

patter

Ето малко информация относно устройството. Една седмица след като го пуснах, то спря да работи. Започнах да търся причината, като почнах да меря напрежения и т.н.

Днес през деня отидох до магазина и замерих и едно чисто ново устройство, като си правих проби с разменени електроди.

Моя електрод с ново устройство не работеше, моето устройство с нов елетрод - работеше.

След умуване стигнахме до извода, че водата в аквариума е много варовита и котления камък отложен по електрода е причината за да не се отделят мехурчетата.

Прибрах се в нас и се опитах да почистя електрода с газирана минерална вода (била кисела), с нож търках и с парцале пробвах ... добавих и малко оцет в газираната вода ... в резултат нямаше балончета ...

Предприех радикални мерки и се опитах да разглобя електрода ... в резултат се наложи да ползвам в последствие поялник ... както и да е след като избърсах графитния блок с едно парцалче и презапоих кабелите, които бях отскубнал вече работи.


Обобщено причината е била:
- или варовика по пластините (ако е това причината след седмица ще съм в изходна позиция )
- или някакв фабричен дефект покрай спойките  

Резултатите от измерванията и поялника:

Според спомените ми от времето в ковто държах поялник по-често кутийката представлява най-обикновен регулатор на напрежение. Доколкото видях има едно трафче, 4 диода, няколко резистора и кондензатора, един транзистор и един потенциометър. Като резултат на електрода се подава постоянно напрежение в рамките на 0 - 15 волта.

Самия електрод предтавлява "сандвич" - от двете страни има някакъв метал, който изглежда никелиран а посредата е графитния блок. Напрежението се подава на пластините и на графита (само дето не обърнах внимание на поляритета)

Забелязах и едно интересно явление - когато е сух електрода между пластините и графита няма връзка. Когато се намокри електрода почва да се държи като диод (зумера на ом мера пищи в зависимост от това кой край къде е ) Явно това се дължи на електролизата.

dido

http://www.thekrib.com/Plants/CO2/electrolysis.html

Гледай да не ти пламне аквариума само.

Similar topics (5)

34008

Публикации: 17
Прегледи: 8564

26628

Публикации: 3
Прегледи: 5834

6771

Започната от Martins


Публикации: 14
Прегледи: 6006

40807

Публикации: 30
Прегледи: 10317