• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

аквариум без филтрация

Започната от plamen_d, 22.10.2006 17:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Мисля, че специално за София в станцията в Бистрица има УВ стерилизатори на водата.  А относно другата обработка доколкото си спомням утайките се отстраняват с алуминиева основа (може и да греша).
Охлювът не ни е враг!

d256h

Моят опит е следния. Аквариум 80х40х45, двойно дъно но не за филтрация, а за да се крият дънните риби (ако има такива). Слой грунд между 6-8см. Осветление една пура Силвания 21W с отразител PVC тръба срязана надлъжно и облепена отвътре с домакинско алуминиево фолио. Нагревател с термостат 90вата. Продължителност на светене 12-13 часа.  При първоначалното 'пускане' на аквариума работи вътрешен филтър (елементарен - дунапрен, активен въглен, моторче). За два дни водата се избистря и става кристална. За махане на утайката от листата на растенията пускам нещо дето се движи по тях и си хапва каквото намери. До 1 седмица листата стават лъскави и свежи. Започва буйно развитие на нови издънки и върхове. Обикновено гледам или чифт скаларии + чифт анциструси + чифт лорикарии. За да мърда повече зад стъклото пускам 4 данио рерио, но не отвратителната воална селекция. Филтъра работи без прекъсване за около 2 месеца, като се чисти според задръстването. След това вече 4 години няма ползване на филтър. Рибите си живеят отлично, растенията буйно си вървят (на 2 месеца изхвърлям по един пълен леген с изрезки и листа). Два пъти месечно подменям по 20Л вода.
Особености:
Критично за равновесието в аквариума е използването на подходяща храна. Скапаната храна, не се яде от рибите, пада на дъното, става за подхранка само на бактериите. Най-често ползвам Тетра, но пробвам полска, италианска и тайванска в умерени количества. Ако се налага използването на химия, трябва да се внимава много. Ако се използва нещо по-силно от Метиленово синьо значи мазнята е налице и аквариума е изпуснат. Задължително е отглеждането на няколко вида охлюви. С течение на времето по тях много точно може да се определи 'какво става' с химията на водата. Предпочитам сухите храни, защото с живата много често се вкарва и зараза. Не съм фен на съвременните 'бързи' препарати за подобряване на параметрите на водата, защото при тях не може да се проследи правилно инертността на процеса и съществува вероятност за по-късен срив. Та така, това аквариумче от 4 години не съм го разтоварвал и мил, само доливам и подменям (рядко) вода. Без филтър може спокойно, въпроса е в това, колко човек е наблюдателен, търпелив и т.н.

Joro Vn

ЦитатНадявам се да съм бил полезен
Благодаря. :bow

Similar topics (5)

58111

Започната от Vesko359


Публикации: 0
Прегледи: 1279

26374

Започната от heda


Публикации: 11
Прегледи: 5481

16580

Публикации: 8
Прегледи: 6244

42720

Публикации: 20
Прегледи: 7028