• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Eheim Classic 2213 за 84 литра аквариум

Започната от jommy, 24.07.2007 16:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jommy

Здравейте,

Спрях се на този филтър eheim classic 2213 plus. Погледнах публикациите във форума в повечето се обсъждат цени, доставка и еквивалентни филтри на други марки. Спрял съм се точно на този модел. Скоро не мисля да взимам по голям аквариум така, че  не мисля да инвестирам в по мощен филтър. Интересуват ме пряки впечатления от точно този модел(поддръжка, шум и т.н.) и мнения отностно това дали е подходящ за моя обем - 84 литра(дали няма да се получава центрофуга както е изразено като мнение за някой филтри и обеми).

Поздрави

stefan_doc

Нямам такъв филтър, но доколкото съм чел в руските форуми е без грешка и за твоя обем е идеалният вариант. Работел безшумно и много години /модела е стар/, без да се разваля, за разлика от други марки, на които се прецаквали уплътненията. Ако си взимам външен филтър и аз бих си взел този модел, още повече, че цената му празен на пазаря Подуене върви към 120-140 лева.

iek

Използвам същия филтър в 120 литров аквариум и ми се струва, че идва малко слабичък.Слагал съм го и на 60 литров, където си бачка перфектно.Така че, за твоя аквариум ще е идеален.В началото дебита може да ти се стори силен, но впоследствие намалява.

Относно шума - аз не долавям такъв, освен ако не си долепиш ухото(специално го проверих сега).Шум има само в началото докато изкара въздуха.

Подръжка-един път на 1-2 месеца чистене и смяна на финната вата,почистване на тръбите с четка(не виждам какъв е проблема)

nikolay_71

 *offtopic Извинявам се ама темата е от 24 юли и сигурно човека отдаавна си е купил   филтър! ;-)

chandler

не е писано повече от 60 дни, ама...

въпросният филтър 2213 вече е вкъщи и го поразгледах. върти ми се една идея в главата и бих искал мнения от вас. Значи, струва ми се, че водната струя ще минава както през кошницата с филтърните материали, така и покрай нея (т.е. между кошницата и зеления корпус) и част от водата няма да се филтрира ефикасно. Няма ли да е по-добре да се махне кошницата и материалите да се поставят направо в зеления корпус на филтъра?

и още нещо. дайте съвет какви филтърни материали да сложа вътре.
chandler

abaro

chandler и аз съм чел за съществуването на този проблем и затова хората препоръчват да се махне кошницата и пълнежите да се наредят директно в кофата. Аз ползвам вече няколко години 2211 който няма такава кошница. Мисля че кошницата е измислена с идеята да се почиства по-лесно долната камера на филтъра от грубите боклуци, но май тук конструкторите са пропуснали старата максима - едно нещо като работи без да се разваля не го пипай. Колкото до филтърните материали - най-добре е стандартната подредба - керамика за разбиване на струята - едропореста гъба - биокерамика - вата за фино пречистване.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

jommy

Може да ги махнеш кошниците и да сложиш материала във филтърни торбички. Ти най-вероятно си го взел само с гъби вземи си и сипоракс на сера и готово.

demetra69

Не се притеснявай, така се започва и докато се усетиш този филтър вече ще ти е  малък.
Все пак поздравления за правилно избраната марка филтър.

chandler

благодаря за добрите съвети. точно това се надявах да прочета. за пълнежите имам идея вече, някои са налице, само биологичната филтрация ще търся - най-вероятно сипоракс, както казва jommy.

иначе филтърчето съм го мислил за 80-90 литров аквариум и ще е идеален. дай боже да заприлича на нещо до коледа. стана така, че всичко съм набавил - грунд, камъни за декорация, лампи/баласт, филтър, нагревател, а самия аквариум още не съм го поръчал/направил, но и това ще стане.
само капакът остана да мисля къде да се прави и от какво.
chandler

Similar topics (5)

50530

Публикации: 8
Прегледи: 4757

8189

Публикации: 0
Прегледи: 2204

20504

Публикации: 14
Прегледи: 10789

41669

Публикации: 5
Прегледи: 3016

5845

Публикации: 7
Прегледи: 5049