• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Бързи въпроси на тема оборудване 2

Започната от Георги, 31.03.2013 00:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Филтъра става и ще ти върши работа за този обем аквариум но има една малка подробност. Пречистената вода шуми като водопадче и ако не те дразни може да го монтираш.

Chulitna

ок супер мерси Сахара, май ще го взема, шума не ме барка, ние имаме 2та 40 литрови аквариуми на по един шкаф от двете страни на леглото в спалнята и са ни точно до главите така, че сме свикнали на сякаквите бълбукащи и бръмчащи звуци хаха. Сега в друг форум четох, че прави течение по голямо в 40 литра и може да засмуче малките, така че май ще му сложа една гъба на тръбата, която засмуква вода, да предпазя бебетата. Значи сега ми остава само да изкопая пари за покупката хаха :)

Caxapa

Отгоре би трябвало да се регулира дебита  на водата , така че може и без гъба но ако толкова се притесняваш може да сложиш от едропорестата  на всмукателната тръба а вътре да го напълниш с някаква медия/топчета и керамика.


Karaboevi

Естествено, ако имаш парите вземай втората аква.

Nikiengi

Цитат на: ronu в 20.05.2013 10:10
http://www.aquarium.bg/RS/Akvariumi/Akvarium-RS-500B-+-3-PODARYKA.html
http://www.aquarium.bg/vmchk/Hailea/Akvariumi/Akvarium-Hailea-FA-400-+-3-Podaryka.html

Кой от двата аквариума да си взема според вас :)


Ако смяташ да гледаш растения в него, а не само рибки - нито един от двата! Аз преди месец купих поръчков аквариум 60л. от магазин заедно с капак с осветление с моите изисквания и стъклен капак под него, цената беше 178 лв.! Доста колеги от форума произвеждат аквариуми заедно с капаци със специализирано осветление и мисля, че това е много по-добър вариант от готовите фабрични аквариуми.  :-)

ronu

Ами не знам защо съм останала с впечатлението , че тези готовите са някакви по-спретнати и по-лесно за чистене , а другите изработените там от стъкло , някак всичко стърчи  :-D И така нататък ..

Чавд

Здравейте колеги,
Предстои ми закупуването на външен филтър и съм в голяма чуденка.  За в момента съм се спрял на Ехеим 2075 про 3.

Та въпроса ми е доколко е удачен избора ми с оглед на това, че аквариума е 300л. (110/50/60) и филтърът ще се ползва за биологична филтрация.     Важно е и филтърът да е надежден (да невземе да протече примерно след месец  *STOP*).

Бюджета с който разполагам не е неограничен но е доста разтеглив  :-D

И така да се мятам ли Ехейма или има и още някой, който заслужава да се погледне?

------------------------
Като цяло аквариума не е пренасален и има растения....Който се интересува може да го погледне в темата със снимките.

crxx

Цитат на: Чавд в 20.05.2013 18:06
Здравейте колеги,
Предстои ми закупуването на външен филтър и съм в голяма чуденка.  За в момента съм се спрял на Ехеим 2075 про 3.

Та въпроса ми е доколко е удачен избора ми с оглед на това, че аквариума е 300л. (110/50/60) и филтърът ще се ползва за биологична филтрация.     Важно е и филтърът да е надежден (да невземе да протече примерно след месец  *STOP*).

Бюджета с който разполагам не е неограничен но е доста разтеглив  :-D

И така да се мятам ли Ехейма или има и още някой, който заслужава да се погледне?

------------------------
Като цяло аквариума не е пренасален и има растения....Който се интересува може да го погледне в темата със снимките.
принципно аз съм с 2078 на същия размер аквариум,а имам 2--2078 и 2--2075 , тествал съм ги и 2-та модела , при всички положения 78 е по добрия вариант , ако имаш малко повече пари  ( мисля че с 2080 ще е идеално добре) , преди имах всякакви видове филтри , но ехайм като сложих си реших проблемите тотално , бих те посъветвал да си вземеш по-големия ехайм 2080 , 12 литра събира био материал, че на 75 с тези 6 литра не знам дали ще ти свърши работа, по добре си вземи 2  SUN SUN  по 6 литра всеки пак ти прави 12 литра био филтрация за тези пари  , филтрите са много добри от тази серия и не мисля че ще имаш проблеми с протичане и прочие, вземи си само филтър с по голям обем за био медия , по скоро за този литраж бих си взел 2-е  75-ци или 1-- 78 или 1--80 , въпроса само опира до пари , последното и по евтино решение е 2 бр SUN SUN , ти си решаваш избора е твой , а можеш да сложиш и само един SUN SUN , от теб зависи какво искаш

Чавд

Виждам, че 2078 се продава без пълнежи. Доколкото разбирам филтърът е оборудван с 4 кошници по 2л. всяка. Първата да речем за механична филтрация, а останалите 3 за биологична. Ще ме посъветваш ли какъв пълнеж би бил най- подходящ?

crxx

на тези филтри няма такова понятие като първа кошница механична и т.н.  :-D точно там е уловката , чети внимателно описанието на видовете филтри много добре (не само на ехайм) ехайм имат префилтър (гъба за механична филтрация)  най-отгоре на кошниците т.е. като свалиш капака на филтъра е префилтъра , водния поток на тези филтри е направен така че мръсната вода да минава първо през префилтъра (гъбата) и от там продължава към най-долната кошница към био филтриращия материал като през кошниците продължи нагоре , след кошниците има вата да обира и най-дребните частици и от там в аквариума , това е им най-хубавото че имат префилтър и можеш да чистиш ако искаш всяка седмица без да пипаш надолу по кофата и да разместваш каквото и да е , хубаво е гъбата и ватата да сменяват на всеки 6 месеца , т.е. два пъти в годишно , комплекта с гъби и вата е около 10-15 евро до врата ти от ибей в него имаш 4 парчета вата и 1 синя гъба , като после можеш да си поръчаш само 2-3 гъби и си готов за няколко години напред , пълнежи по хубави от ехайм субстрат про мисля че няма , като изключим БИО РИО на АДА , можеш да си го напълниш с сипоракс на сера ( не китайски , не препоръчвам) ако нямаш достатъчно средства разбира се , аз за първия ми 2078 нямах пари и беше без пълнежи и когато пристигна го напълних с обикновенна керамика на сън сън 4 литра и 4 литра лава , постепенно замених с субстрат про , разликата е огромна , а пък ако е с БИО РИО няма смисъл да коментирам , освен това сериите 2071 -- 2073 -- 2075 се продават с пълнежи заради това че най-голямата кофа събира 6 литра био материал и че не са с електроника т.е. малко по обикновенни са от гледна точка на спестените средства за електроника и от там компенсират високата цена с пълен комплект , а електронната серия 2074 -- 2076--2078 вече трябва да се досетиш защо нямат био материал  , малко по скъпи заради електрониката и последния модел е с 8 литра био материал , също така се продават и с био материал , но цената е доста завишена и не си струва , по добре да си купиш отделно ( мисля че е по добрия вариант) ,а най-големия е 2080 също без медия заради огромното количество от 12 литра , принципно комплекта за 2080 е с 8 литра субстрат про и ехайм меш про или нещо от сорта но знам че са със сигурост 8 литра субстрат про , също го предлагат с медия и без , но с медия да си го купиш е около 450 евро , като примерно можеш да си го намериш нов за 230-250 евро без медия , да си купиш после комплекта за 60-70 евро или за тези пари само субстрат про , после ако щеш го напълни с сипоракс ако щеш с субстрат про ако щеш с обикновенна керамика , въпроса е в парите , пак казвам надежни и много доказани филтри, недостатъка им е високата цена , все пак това е най-доброто на пазара , не искам да им правя толкова реклама ,но е факт неуспорим .-------  ето видео да видиш какво представлява 2075 с био медия , да добиеш представа за това което ти говоря , но знай че ако имаш пари взимай колкото се може по голям канистър

Чавд

Колега, последен въпрос -гъбите и ватата, за които си писал идват ли с филтъра?

crxx

да всички модели са гъби и вати , на клипа имаш сет 1 и 2 към филтъра входяща и изходяща тръби , те не се продават с него ,а отделно идва си с обикновенните зелени тръби , понякога ги пускат на промоция така да се изразя и ги има в комлекта затова чети внимателно какво има в комплекта , а за електронната версия кабела към компютъра да се свърже е отделно и струва 50 евро , него също го пускат в комплект понякога като бонус, но с модел 2076 или 2078

Чавд

Благодаря за съпорта. Ще поръчам 2078+8л БиоРио. Ако имам допълнителни въпроси ще пиша на лично да не оспамваме темата. Пак благодаря  *thanks

Ichthys

Колеги, имам питанка. В  примерна система - средно до гъсто залесен аквариум около 330 л, с външен филтър около 1500 л/ч, какъв ще е ефектът от поставянето на допълнителен съд за филтрация на пътя между входната тръба на филтъра и самия канистър. Тези седмици имах свободно време и наличен плексиглас 10мм, от който залепих съд с 30/30/40 височина, с няколко прегради в него за последователно преминаване на водата. Съдът ще е херметически затворен.

Идеята ми е да увелича обема на филтриращия материал (и евентуално улесняване при смяна на водата). Питането ми е - това ще се отрази ли по някакъв начин на дебита/работата на канистъра. По някакъв начин допълнителният обем керамики и друга медия ще затрудни ли работата на помпата и от там да падне дебита?

*едит - за нещо такова говоря: high detail, ultra realistic image!!!  :-D
"Не е задължително да има смисъл във въпросите.
Това е задължително само за отговорите."

Сюзън Смърт