• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 16:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бързи въпроси на тема "Оборудване" - питайте.

Започната от Longanlon, 08.03.2007 22:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bolta

Цитат на: kdravia - 09.05.2010 17:43
Ти какво разбираш под напълно потопяем?
Добър въпрос .
Аз имам такива нагреватели и ги потопявам абсолютно целите , червената врътка и тя е под водата.

iek

И аз имам такъв, "небезизвестните" китайски Shark, можеш да го потопиш целия, но когато бъркаш във водата, го изключвай.

necris

Цитат на: kdravia - 09.05.2010 17:43
Ти какво разбираш под напълно потопяем?

Аз какво разбирам е едно, а кво разбират китайците е съвсем друг, много жизненоважен въпрос ;). Мерси на колегите за отговорите, начи да го топя смело, но да внимавам като бъркам вътре.

DeqnVasilev

Преди 2 дни реших   да чиста филтера JBL Cristal profi  и видях че в единия маркуч за мръсната вода беше пълен с  :-!  гадно. Добре това е щото дърпа мръсната вода. Да ама и другия маркуч, който трябва да вкарва чиста вода- беше даже по-зле. Изчистих ги.

Другият ми въпрос е  правилно ли съм сложил маркучите.

IN- за мръсната вода
OUT- вкарва чиста вода
От 3 месеца го имам тоя филтер, а водата от тогава стана отвратителна. Сменям я , след седмица става бяла и после  зелена..

Ogi_

Цитат на: DeqnVasilev - 01.06.2010 12:21видях че в единия маркуч за мръсната вода беше пълен с  :-!  гадно. Добре това е щото дърпа мръсната вода. Да ама и другия маркуч, който трябва да вкарва чиста вода- беше даже по-зле. Изчистих ги.

Това "гадно" са филтриращи бактерии, развиват се еднакво добре и в двата мъркуча, добре си направил като си ги изчистил, защото намаляват дебита на филтъра ...
Друг вариант е да нямаш пред-филтрация, не знам този Кристал Профи отдолу нагоре ли филтрира, ако е така най-долу първия слой филтрация трябва да бъде някакъв дунапрен, за да не се пълни керамиката с органика и от там евентуално по мъркучите нагоре.
Препоръчвам ти също така да си сифонираш дъното, за отстраняване на органика и на канистъра да разчиташ основно за биологична филтрация ;)


Цитат на: DeqnVasilev - 01.06.2010 12:21Другият ми въпрос е  правилно ли съм сложил маркучите.

IN- за мръсната вода
OUT- вкарва чиста вода

IN - там влиза мъркуча, който завършва със смукателната лула в аквариума (от този мъркуч се засмуква "мръсната" вода)

OUT - там влиза мъркуча, който завършва със разпръскващата флейта, която връща вода в аквариума (този мъркуч е за връщане на вече  филтрираната вода в аквариума

Друго не се сещам, надявам се достатъчно просто да съм го обяснил  *THUMBS UP*
Снимки на рибките ми преди и сега !

Телефон: 0896 276 109

DeqnVasilev

Благодаря много.
На филтъра 1вия слой ( кутийка)  са керамика   2рия и 3тия слой са по едри гъби и последния е ситна в средата а от страни едра гъба.

Значи ще направя така: на последния слой ще сложа финна гъба и отгоре керамиката.

Дъното 100% ми прави проблеми ама трябва да направя някаква щипка за да изваждам каманите и ще го преправя. Кой знае колко разложени риби има .

Благодаря пак!   *DRINK* *DRINK*

scorpida

Здравейте, имам 30л аквариум с 2 златни рибки. Доскоро имаше и растения, но постепенно дадоха фира (явно са доста вкусни и бяха изядени). Аерирам го с помпичка с гъба, но напоследък се появиха зеленикави налепи по стените и по камъчетата. Купих си вътрешен филтър Aleas - китайски някакъв, но от него не излиза въздух забелязва се че има слабо движение на водата наоколо. Това нормално ли е? Така ли трябва да работи подобен филтър? В комплекта има и едно маркуче, което не знам за какво да използвам. Продавача в магазина не успя да ме ориентира изобщо, затова моля вас за помощ.

Lucio

 Нормално е да не излиза въздух, ако ти харесва да имабалончета във водата сложи това маркучле дето е в комплекта  :-D .

scorpida

Благодаря за бързия отговор :) Не толкова дали ми харесва или не, но просто където съм виждала подобни филтри от тях излиза въздух. Чудех се дали изобщо този филтър ще ми свърши някаква работа и необходимо ли е да си оставя и помпичката с гъбата (тя най-вече не ми харесва). Пропуснах да напиша, че параметрите на помпата са 300л на час и за този малък аквариум не мога да преценя на каква степен да е усилен филтъра. Някакви съвети?

Svill

Усилвай го до края и махни помпата с гъба. Маркучето за въздух може да го сложиш ако мислиш че не достига кислород но не е задължително при добра циркулация на водата.

grek

колеги нов съм ж акваристиката и ме интересува за 200 литров аквариум 100д50 в 40ш дали има вътрешен фиутър които да ми върши работа *HELP*

nikolaytoshev

Зависи какво смяташ да гледаш вътре.

Ant0n86

Цитат на: grek - 06.06.2010 17:31
колеги нов съм ж акваристиката и ме интересува за 200 литров аквариум 100д50 в 40ш дали има вътрешен фиутър които да ми върши работа *HELP*

Разибра се, че има. Просто потърси информация в интернет за външни филтри и в описанието на всеки ще видиш за колко литра е.  ;-)

FaLLen`

Интересно ми е дали си заслужава да си направя редуцир-вентил при стругар ?

Joro Vn

ЦитатИнтересно ми е дали си заслужава да си направя редуцир-вентил при стругар ?
Да, интересничко си е.  ;-) А дали си заслужава, не знам, зависи каква е целта на занятието- икономия на финанси или просто натрупване на опит в проектирането. Ако нямаш нужните теоретически и практически знания като проектант и технолог, не си струва. Особено и ако нямаш познат, работещ на металорежещи машини. Ще трябва да изготвиш конструктивни чертежи най-малко на отделните детайли, а това значи да измишлиш работещо изделие /или да го копираш грамотно от готово такова/, да имаш знания за СЪПРОМАТ, допуски и сглобки, класове на грапавост. Познаването на металорежещите машини ще ти помогне за постигане на т.н. "технологичност" на изделието- да може с най- малко разходи на инструменти, време и материал да се изработи дадения детайл на определен тип и типоразмер машина. В противен случай е възможно дори да стигнеш до момент, когато нещо няма да може да се изработи на достъпна и евтина като машиночас машина. Трябва да погазиш и в дебрите на металознанието, и изобщо може би на материалознанието, защото е възможно не всички детайли да са стоманени или цветни сплави.
     Принципно в един редуцир-вентил има детайли и места, които наистина трябва да се изработят прецизно, за да се гарантира най-вече УСТОЙЧИВА работа. След изработката /или по време на изработката/ тези места ще трябва да се контролират. А за това може да се наложи използването на специфични измервателни иструменти, калибри и т.н. , с които да не разполагаш, или набавянето им да бъде скъпо и времегубещо. Ако нямаш опит, няма и как да направиш контрол на готовите детайли след изработването им, особено ако не познаваш операторите на машините. А това значи плащане "на сляпо".
   И още нещо. Само на струг няма да е възможно да се изработи редуцир-вентил. Ще трябва може би фрезова и пробивна машина.                             

Similar topics (5)

41065

Публикации: 17
Прегледи: 8292

21105

Публикации: 1
Прегледи: 3034

27266

Публикации: 0
Прегледи: 4186

58566

Публикации: 27
Прегледи: 13428