• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

FAQ: ФИЛТЪРЪТ В АКВАРИУМА

Започната от Longanlon, 12.04.2007 16:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

12.04.2007 16:29 Last Edit: 31.03.2013 18:36 by Георги
Аквариумна помпа/филтър

Тази статия е част от:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi89.photobucket.com%2Falbums%2Fk230%2FLonganlon1%2Faquariumbg%2FFAQ.png&hash=a279d5c7afccb8ef2bdf9584a6cb7a14f054e553


Моля напредналите акваристи да имат пред вид, че статията е предназначена за начинаещи. Тя дава само най-основните познания и то във вид, който е разбираем за всеки. Ако се интересувате от повече подробности, в раздел Статии, книги и документи има други материали за вас.



Аквариумната помпа или филтър е устройство, което засмуква вода и после я изпомпва, изпълнявайки две важни функции: движи водата в аквариума, като при това я прекарва през някаква филтрираща материя (дунапрен, вата и др.).  

Значението на този уред за всеки аквариум е много голямо. От една страна, създавайки движение на водата, помпата предотвратява 'заблатяването', и поддържа приблизително еднаква температура в долната и горната част на на аквариума (иначе топлата вода отива отгоре или е такава само до нагревателя, а тази до дъното изстива). Това движение на водата (и по-специално на повърхността й) разтваря в нея кислород от въздуха, който е необходим за дишането на рибите. От друга страна, прекарвайки водата през филтърния пълнеж (дунапрена или каквото има там) спомага за отстраняване на твърдите частици, които я помътняват, а бактериите, живеещи в пълнежа преработват вредните вещества от изпражненията на рибите до сравнително безвредни такива, които растенията могат да усвояват.

Внимание! Тук не става въпрос за т.н. помпичка, която е въздушен компресор, подаващ въздух на мехурчета в аквариума и чиято функция за акваристиката в наши дни е малка, макар навсякъде да се продава. Тя изпълнява някои от функциите на помпите/филтрите, но не е техен качествен заместител. Изглежда горе долу така.Такава (или подобна) аз ви съветвам да си купувате, само ако ще правите наистина малък аквариум - 20-30л. В този случай ще ви е необходим един от онези дунапрени, който ще ви дадат в магазина, камъче за мехурчета, вакуумна лепенка и малко кранче, което се слага на маркуча и с него се регулира подаването на въздух от помпата. Но пак повтарям - това е само за малки аквариуми!


Прието е в зависимост от вида аквариумните помпи да се разделят на два основни типа:

Вътрешни,
които се наричат "потопяеми помпи" или "вътрешни филтри" и се поставят вътре в аквариума. Те са сравнително малки и изглеждат така или така. Представляват малка перка, скрита в горната част на пластмасовата кутия, която 'засмуква' вода през отворите отдолу, прекарва я през дунапрена в долната част и я 'изплюва през отвора отгоре ето така. Това са най-използваните помпи за аквариуми до 100 литра и аз ви препоръчвам да си закупите именно такава. Най-евтините са по около 16-17 лева.

Понякога вместо цяла вътрешна помпа производителите продават само т.н. пауърхед, който по същество представлява горната част (тази с перката) на помпата, като отдолу всеки може да си прикачи дунапрен с размер по желание от тези, които се продават в магазините. Пауърхед-ите от добрите фирми по нищо не отстъпват на целите им помпи. Нещо повече - дори са по-добри, защото можете да им сложите колкото искате голям дунапрен (до 10 пъти).

Външни,

Биват малки
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdrsfostersmith.com%2Fimages%2Farticles%2Fa_powerfilter.jpg&hash=b0eb5eae3d28dc9c65ca0c83eda535a3f074324d

и големи
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdrsfostersmith.com%2Fimages%2Farticles%2Fa_canisterfilter.jpg&hash=48c0f6dd5c0d9ce8a55a036d8a0b3c2e594825e0

, като на малките англичаните им викат power filtes, a големите се наричат още 'канистрови' или 'кофи' - те са именно няколколитрови пластмасови кофи, които са извън аквариума (малките могат да се закачат от външната му страна) и посредством пъхнати в него маркучи засмукват и връщат вече филтрираната вода. Това е 'тежката артилерия' на акваристиката - използват се в аквариуми над 100 литра, понякога заедно с вътрешен филтър. Тяхното предимство е, че прекарват водата през голямо количество филтриращи материали - специална вата, пореста керамика, активен въглен и др. като по такъв начин осигуряват физичната филтрация заедно с биологична (бактериите, помните) и химическа такава. Големите външни филтри са задължителни, ако имате голям аквариум, а малките външни са идеалното решение за аквариум около 80-100 литра. Цените им започват от около 100 лева а таванът е небето...

Колко скъп да купите?

Това зависи от аквариума и финансовите ви възможности. Общо взето, понеже филтрите имат движещи се части, те много по-лесно се повреждат в сравнение с другата аквариумна техника, поради което е изключително важно те да са качествени, което се постига на съответната цена.

Внимавайте с китайските произведения, включително RESUN, Atman и Sun-Sun. Aко бюджетът ви не позволява по-качествена стока и те вършат работа, но имайте едно на ум.

Добри отзиви има от полските AquaEl.  

Марките, които имат особено добри качества на нашия пазар са: линковете са ъпдейтнати на 31.03.2013 (Георги)
Eheim- вътрешен, Eheim - външен
Sera - вътрешен, Sera - външен
Project - вътрешен, Project - външен
Hagen-Fluval - вътрешен, Hagen-Fluval - външен.


Колко мощен да купите?

Това зависи от големината на аквариума ви.
Мощността на аквариумните помпи се определя от техния дебит т.е. колко литра вода 'прекарват' за един час. На кутията на всеки филтър, независимо от вида му има информация какъв е дебитът му и упътване за колко голям аквариум е предназначен. Като правило тези упътвания не са много точни и винаги е по-добре да си вземете малко по-мощен филтър. Всъщност можете да си го сметнете и сами - за един час цялата вода в аквариума ви трябва да минава през филтъра между 4 и 6 пъти. Например ако имате 50 л. аквариум, необходим ви е филтър минимум 200 л/час, а най-добре 300. За аквариуми над 120л. е задължителен външен филтър със съответния дебит. Разбира се, това важи за аквариуми с риби. Ако искате да гледате повече растения и малко риби, може да вземете и по-слаб филтър.

Друга важна характеристика на филтъра е неговият обем - колко филтриращ материал (дунапрен/вата/керамика или друго) може да се сложи или има вътре. Колкото повече, толкова по-добре.

Съвети при покупката

- Всички качествени филтри се продават с гаранционна карта, която дава най-малко 12, а най-често 24 месеца гаранция. Уверете се, че търговецът ще я попълни.

 - В кутията на филтъра трябва да има най-различни допълнителни части - втулки, маркучета и др.

Съвети при експлоатацията на вътрешен филтър

- Вътрешният филтър си има специална стойка, която се залепва с вкуумни гумички за стената на аквариума, а самият филтър се закача за нея вертикално така, че долната му част да е на около 5 см. от дъното на аквариума.

- При пускането недейте да се палшите от мехурите, които излизат от филтъра - те ще спрат веднага, след като той се напълни с вода и заработи.

- Отгоре на филтъра (на някои модели чрез специална втулка за дупката, от която излиза водата) може да се прикачи маркуч, който да излиза извън водата и чрез който филтърът да смуче и въздух, правейки мехурчета. Този вариант е безсмислен, освен ако нямате наистина много риби в малък аквариум, което аз не препоръчвам по никакъв начин, така, че...

- Филтърът се почиства на всеки десетина дни. Може и на две седмици да речем. За целта той първо се спира от контакта. После се вади и се отнася на мивката (внимавайте да не му намокрите щепсела). Там го отворете според указания в упътването начин  - най-често му се дърпа долната част - и се вади дунапрена от там. Този дунапрен се мие на чешмата с хладка вода и без сапун - просто се изплаква и то не много усърдно, защото в него живеят полезни бактеии, които ние не искаме да премахнем. Самото пластмасово тяло на филтъра няма какво толкова да го миете, може да го изплакнете и него ако ви е по сърце, след което сглабяте всичко, връщате в аквариума и пускате.

Съвети при експлоатация на външен филтър

Можете да ги намерите тук.

Необходима ли е допълнителна аерация при наличието на вътрешен или външен филтър?
Необходимо ли е подаване на въздух при наличието на вътрешен или външен филтър?

  При наличие на такъв филтър, обикновено се създава движение на водните пластове и водата се насища достатъчно с кислород чрез повърхността си. Растенията също отделят кислород на светло.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (5)

20465

Публикации: 14
Прегледи: 7271

13406

Публикации: 3
Прегледи: 2307

2949

Публикации: 6
Прегледи: 4470

53756

Публикации: 2
Прегледи: 3634