• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бързи въпроси на тема "Оборудване" - питайте.

Започната от Longanlon, 08.03.2007 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Пробно слагам такава тема тук, да видим дали ще има полза.

Не се стеснявайте да питате всякакви дребни въпросчета (даже да ви се се струват глупави) свързани с филтрите, помпите и СО2. Никой няма да ви се смее, а ще ви бъде отговорено.

Ако въпросът изисква по-обстоен отговор или обсъждане, ще бъде прехвърлен в отделна тема.

astra

Здравейте,

Имам най-малкия филтър на Атман АТ-F301, купих го преди две седмици. През първата седмица работеше много добре, ползвах го за филтър и аератор. Но, с престояването на водата спря да вкарва въздух. Сега е само филтър, но не съм сигурна дали изобщо работи добре. По водораслите се утаяват мръсотии, иначе водата не изглежда мръсна. Има ли проблем с този филтър?

Страхувам се да сложа по силен филтър на рибите защото им създава дисконфорт в 30л аквариум. Имам силен аератор.

Какво да използвам, за да не се ми се лепят мръсотии по водораслите, как да ги изчистя?

Георги

Ако не си го почиствала, ще трябва да го разглобиш и да го почистиш - да измиеш гъбата и да продухаш с вода през дупката.

Longanlon

Не се казва 'водорасли', а водни растения. Водорасли е друго.

Проблемът изобщо не е във филтъра. Неговата роля не е да 'обира мръсотиите от листата', а да филтрира самата вода и да осигурява място за живеене на полезните бактерии. За целта трябва да му плакнеш дунапрена, който е вътре всяка седмица-две. Не го мий със сапун, само леко го настискай под течаща вода. И не е нужно филтърът да вкарва въздух - така само си загрозяваш авкариума, а полза никаква. Кислородът се разтваря не от тия балони, а от растенията и от повърхността на водата.

Мръсотиите по листата се чистят, когато сменяш водата - с маркуча ги засмукваш, както и тези от дъното.


astra

Аз вече два пъти мих гъбата, вижда ми се много малка. Преди имах обикновена по голяма гъба, май повече работа вършеше??... Не знам за каква помпа или маркуч става въпрос, но все още не съм се снабдила с такъв. Последно чистих акварума изцяло преди 2 седмици, всичко вадих и мих едно по едно без рибите. Ако можех и тях щях да измия.  :-|

breeze

Цитат на: Longanlon в 12.03.2007 23:11Неговата роля не е да 'обира мръсотиите от листата', а да филтрира самата вода

Знаеш ли, какво ми хрумна току-що? Може да звучи странно, но мисля, че повечето нови в акваристиката, и незапознати с основни неща в химията, си представят замърсяването единствено като фекалиите по дъното и листата  *NO*
Току-що направих един сърч във форума за "амоняк", за да проверя тезата си. От десетките резултати, само на 2-3 места се казва ГАЗЪТ амоняк, или РАЗТВОРЕН.
Аз предлагам в съответните статии да се добави с големи червени букви следното: АМОНЯКЪТ Е ГАЗ, КОЙТО Е ДОБРЕ РАЗТВОРИМ ВЪВ ВОДА и е ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ ОТ ЖИЗНЕНИТЕ ФУНКЦИИ НА РИБИТЕ, и още, че това което виждаме като отпадъци далеч не е най страшното, което трови рибите ни.
Може да е смешно, но ми хрумна, че за начинаещите това вероятно не е никак очевидно. Кой знае какво си мислят, като четат за амоняк?
: 12.03.2007г 22:10ч
Цитат на: astra в 12.03.2007 23:11
Аз вече два пъти мих гъбата, вижда ми се много малка. Преди имах обикновена по голяма гъба, май повече работа вършеше??... Не знам за каква помпа или маркуч става въпрос, но все още не съм се снабдила с такъв. Последно чистих акварума изцяло преди 2 седмици, всичко вадих и мих едно по едно без рибите. Ако можех и тях щях да измия.  :-|

Здравей,
това е една от най-често срещаните грешки. Не мий всичко и не сменяй цялата вода - дори повече от половината - наведнъж.
Прочети това:


както и останалите статии в раздела "Отговори на често задавани въпроси". Успех!

Longanlon

Цитат на: astra в 12.03.2007 23:11
Последно чистих акварума изцяло преди 2 седмици, всичко вадих и мих едно по едно без рибите. Ако можех и тях щях да измия.  :-|


Ами това е доста неправилно. Все едно ХЕИ да дойдат у вас и да измият всичко с пожарникарски маркуч и да наръсят с хлорна вар. Че ще е чисто спор няма, ама дали ти ще се чувстваш добре? Тези 'основни почиствания' на аквариума не водят до нищо добро - само избиват полезните бактерии и стресират рибите. Виж моя аквариум в подписа ми - чист ли изглежда? Не съм го мил откакто съм го купил - вече 3 години. Ако правилно поддържаш аквариума, той ще си е чист.

За тоя маркуч - с него се източва водата за смяна от аквариума. Питай някой мъж да ти покаже как се точи бензин от резервоар на кола - принципът е същия. С тоя маркуч като сменяш водата, изсмукваш боклуците.

Чети тук:.

hank87

имам един старичък външен филтър sacem,който за нещастие е изгорял. къде могат да ми го поправят?
П.П: ако не й е тук мястото ан темата,моля преместете я :)

unknownperson

За малък аквариум (19 литра) трябва ли да се подава СО2? Благодаря предварително!
Всяко начало е трудно, особено тук...

DJBamby

Ако гледаш растения и искаш да растат здрави и красиви ДА.
- 666 litra.

flasher

ще ми стигне ли един сера фил 1100 за аквариум по размери 360 литра
предполагам около 300 л вода

Longanlon

Aко го комбинираш с хубав вътрешен филтър и не прекаляваш с рибите - да.

flasher

а с 1300 ще ми трябва ли вътрешен? коя опция е по-добра?

за рибите незнам ама се надявам да си взема някакви хайверни и да си ги развъждам вътре

Longanlon

1300 ще е отличен избор.

Принципно е хубаво да имаш и вътрешен филтър - за механичната филтрация. Но както казах, ако не прекаляваш с рибите няма да имаш проблеми.

За филтацията важи правилото: колкото повече - толкова повече :)

flasher

надявам се един serafil 380 да е достатъчен
такааа почти заформихме поръчката
остава само да ме посъветвате какъв пълнеж да добавя
petshop1 ли е най-доброто място да поръчам за софия