• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 22:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум за златни рибки

Започната от skalata131, 09.11.2015 21:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skalata131

Здравейте колеги. След отглеждане на златни рибки в езеро реших да си направя и аквариум с такива рибки. Това е нещо напълно ново за мен за това ще съм Ви много благодарен за помощта. Да почвам с въпросите.
1. Да купя готов аквариум 60-80 л. или да купя всичко по отделно и да го сглобя?
2. Тези външните филтри, които се закачат на аквариума от външната страна за предпочитане ли са пред вътрешните?
3. Може ли да е без растения? Само грунд и корени или камъни.
4. 4 малки или 2 по-големи рибки достатъчно ли са?
5. Ще ми трябва ли нагревател, защото съм чел, че златните рибки може датират без него?
Идеята ми е да се получи нещо такова на края

За сега стига толкова въпроси :-) ще се радвам на помоща Ви.
Поздрави.

hip9

1. по-добре да не е фирмен и по възможност по-голям

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5036X using Tapatalk


hip9

2.външни но тип канистър
3.може, но ако искаш някоя китка анубиас и микрозорум
4. има правило, че на една златна се полагат по 30литра
5.не ти трябва нагревател

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 5036X using Tapatalk


Lightning_boy

Здравей колега! В общи линии колегата в по-горните постове ти е обобщил нещата. Относно обема на аквариумът, на различни места съм чел различни мнения. Едно от тях беше, че е за предпочитане за първата златна рибка да се осигурят 80л. обем и на всяка следваща по 40л. Аз лично мисля, че не е лош вариант, но пък малко хора могат да си позволят да гледат златни рибки в голям обем. Затова 30-40л. на една рибка мисля, че до някъде са сполучливо решение.
Грунда гледай да не е ситен, ще го засмукват и може някоя да глътне някое камъче и после ... ще ядем жито.
За растенията, колегата ти е обяснил. Ако ще са само златни рибки в аквата, наистина си прав, че може и без нагревател, понеже са студено-любив вид риби.
З
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

skalata131

Благодаря Ви за отговорите.  *DRINK* След като прецених възможностите си за сега и от финансова гледна точка се спрях на готов аквариум м/у 54 и 60л. За сега може да гледам 4-5 малки рибки а като порастат или ще купя друг или ще ги пусна в езерото. Сега обаче имам нужда от съвет кой аквариум да избера :(
1. http://www.shop.zoomagazini.com/dynamic/viewProduct/12096/rs-580a-akvarium-s-kapak-osvetlenie-i-vgradena-filtyrna-sistema-58-28-49sm-60-litra.html
2. http://www.shop.zoomagazini.com/dynamic/viewProduct/10602/resun-sm-600-akvarium-oborudvan-s-osvetlenie-82-litra.html
3. http://www.shop.zoomagazini.com/dynamic/viewProduct/15181/aquael-classic-60-akvarium-s-pylno-oborudvane-60-30-30-sm-54-litra.html
4. http://www.emag.bg/akvarium-diversa-60-cheren-112938/pd/DVJQSBBBM/

Благодаря Ви пак колеги. Смятам да гледам само златни рибки пак да спомена и може да взема някое друго растение, което ми предложихте.  *DRINK*

Amev

02.12.2015 21:54 #5 Last Edit: 03.12.2015 10:07 by Amev
Колега един съвет от личен опит , не се набутвай с готов аквариум , аз дадох 150 лв за 30 литра преди 5 месеца и сега си стои защото нито ще му взема парите ,нито мога да му сложа допълнително осветление и т.н. За тези пари при майстор може да си спретнеш много по читав аквариум с капак. А защо не и втора употреба да си вземеш и разликата в парите да инвестираш в канистър.
Иначе от горния избор аз бих избрал 2 , не за друго ами заради уж по големия литраж.

asito

За златни,не му трябва кой знае осветление....Акваела мисля че е с нормална стандартна лампа,докато китайските ресън са с едни,дето изгори ли,трудно се намират.Не съм 100% сигурен,но гледай това да ти е водещото в избора.Един клас са общо взето тези аквариуми.Ако поръчаш аквариум може и по-евтино да минеш,ама може и не чак толкова :)

karadaliev

Колегите са ти написали кажи-речи всичко, но все пак да обобщя:
- ако купиш готов аквариум вероятно ще ти струва повече отколкото ако ти го направи майстор
- готовият аквариум доста трудно ще бъде подходящ за поставяне на подходящо осветление
- литражът, който си избрал за рибките е походящ само и единствено ако е за 4 наистина малки златни рибки, или 2 средно големи
- трябва доста да внимаваш с грундът, трябва да е средно голям и без остри ръбове, защото златните рибки често го "преравят" с устата си
- откъм растения реално има няколко вида, които е възможно да гледаш с златните рибки, но не е задължително, можеш да ги гледаш и с изкуствени, или с никакви
- дори да решиш да сложиш малкото походящи за златните рибки растения те няма да са много взискателни откъм светлина, така че дори и вградените в купените аквариуми ще ти свършат някаква работа

Накратко моя съвет е да купиш 60-80л аквариум (по твоя преценка дали някакъв китайски или да ти го сглобят), да си сложиш вътре две златни рибки, грунда да е малки кръгли камъчета в избран от теб цвят и отзад да имаш няколко изкуствени растения така за разкош.

MarioChalukov

+1 за фирмен аквариум , при условие че провериш цените и в други магазини,защото този ми е малко съмнителен  :whistle:

*ban http://aquarium.bg/index.php?route=product/category&path=124

значи магазина им под ИСУЛ е меко казано малък, но този в Младост си заслужава да се посети , та дори и само заради сладката работничка там.  :-[ .
Само неможах да си обясня за марката RS....  защото и на мен ми предстой покупка и то именно от там.
За всичко друго колегите , с доста богат опит , са обяснили . Поздрави и успех .

skalata131

Разгледах и този сайт. Аквариумите от тази марка RS изглеждат прилични като размер и са горе долу евтини. Само се притеснявам да няма някаква уловка :( Колкото до камъчета за дъното трябва да се купят или може от реката?

karadaliev

Тези на RS изглеждат подозрително евтини, но нищо не мога да кажа, защото никога не съм ги виждал наживо. Иначе за грунда - да, на теория е възможно да го събереш от реката, но не знам дали си заслужава усилието да събереш хем дребни, хем чисти камъчета, после да преваряваш, миеш и т.н. Според мен е доста по-логично просто да купиш няколко килограма, да го измиеш и сложиш.

Инак skalata131 ако ти е вярна профилната информация и си в Шумен то ми пиши PM, можем да се видим и да ти обясня каквото ти е интересно.

yasenst

От година и нещо съм с RS-ка. За лесно и бавно аквариумче, върши работа. Е, налага се всяка седмица да переш ватата на топ филтъра и да отваряш помпата защото се е задръстил отвора за аерацията. Общо взето съм доволен, доколкото разбирам от акваристика.

skalata131

Здравейте колеги. Чудя се пак между 3 аквариума и нз кой да взема...
1. http://aquarium.bg/akvarium-eheim-aquastar-54-l
— немски, хубава гаранция но 54 л. За златните как дали ще е добре.
2. http://aquarium.bg/akvarium-hailea-f60-3-podar-ka
— китайски, добра цена и по—голям от първия. Но после как ще му търся крушки...
3. http://aquarium.bg/akvarium-rs-700el-108-l-3-podar-ka
— голям, хубава цена за литрите му, но незнам нито дебита на помпата, колко ще изкара лампата и посше от къдеще я сменя и т.н.
Моля да ми помпгнете и другото за тези аквариуми колко гррунд ще ми е нужен...
Поздрави

hip9

Поръчай си аквариум по размери от майстор. За парите които ще дадеш за марковите можеш да си поръчаш по-голям аквариум. Грунда зависи от слоя в изскачащото меню в ляво има калкулатор.

ogun

Моят е подобен на RS-700EL. На външен вид изглежда почти същия като моя, само че моя е по-малък, но лампата е 15вата. В общи линии съм доволен, помпата бръмчи ако я вадиш, но само известно време - 1 ден, след това все едно се намества и спира. Гледам анубиас, валиснерия, мъхове и микрозорум.

Similar topics (5)

883

Публикации: 2
Прегледи: 4826

27623

Публикации: 4
Прегледи: 6361

54432

Публикации: 1
Прегледи: 2023

17888

Публикации: 1
Прегледи: 2332

46477

Започната от Lasho


Публикации: 5
Прегледи: 5291