• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум-мнения за оборудване

Започната от desimil, 06.11.2006 17:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

desimil

накратко - имам аквариум който от 3 години не е пълнен с вода но сега пак съм се навил да го заредя. във въпросния период на сухостой си раздадох оборудването, което си беше символично де :-) ... че по същество:
аквариума е с размери: 70 дължина, 50 височина и 30 ширина. задната стена е с вътрешна декорация от пластика която стърчи от 1 до 7 см. (на някои места)
ще има мангрово дърво, сложено вертикално и 2-3 камъка за авторитет :-). по отношение на рибите си мисля само за 2-4 дискуса. растения- по-едрички, най много 2-3 вида
ВЪПРОСИ:
1. Оптимален ли е Aquael Unimax 150 Plus- инфо на този линк


струва 300 лв. има ли по -евтини алтернативи и въобще този филтър струва ли си парите

2. три лампи от по 18-20 вата достатъчни ли са. моля да ми препоръчате какви да си потърся (естествено говорим за дължина на телата до 60 см.)

3. жената настоява за маркуч под дъното дето прави мехурчета. на мене лично мехури из под дъното не ми се нравят- все едно бирата ми да се пени на дъното :-). на всичкото отгоре ще ми трябва допълнително компресорче да духа вятъра, при положение че съм се ориентирал към външен филтър. .... та дайте аргументи за и против разбалбукването на аквариума отдолу нагоре.

4. за 100-тина литра вода 150 вата оптималния вариант за нагревател ли е?. ако нещо съм се объркал моля да за поправка.

5. нещо друго съществено по оборудването ще ми трябва ли? (изключвам термометрите - имам си 4)

.....  за темата с аквариумното оборудване - чел съм я, но все пак е по- добре повечко хора да прецизират нещата. все пак се извинявам ако съм задръстил форума и съм ви отнел от времето.

..... по въпросите с посочената по - горе пластика в аквариума: прави се от пяна за изолация - лека е и лесно се моделира. всеки може да си я направи, стига да има търпение

discus

Ще започна от рибите които мислиш да гледаш, 2-4 дискуса. Недей да мъчиш и рибите и себе си с този аквариум. Аквариума е малък за дискуси, когато се купуват дискуси е хубаво да са 6-8 бройки, иначе ще имаш проблем с агресивноста между рибите.

От филтъра нямам впечатления, но е хубаво че има UV лампа.
Три лампи добре, зависи какви растения мислиш да гледаш.
Нагревателят се избира спрямо рибите(да може да подържа температурата която ти е необходима) и от температурната разлика( стаята и желаната аквариумна).

desimil

за ято дискуси аквариума наистина е малък, но идеята е като се отдели една двойка другите да ги изкарам и да си живуркат само два на воля вътре. в този случай ще се избегнат факторите които водят до конфликти обикновенно между индивиди в група

Longanlon

Изборът ти на филтър според мене не е много подходящ - от посочения от тебе линк не видях колко е обема на кофата, но дебитът от 450л/ч е доста малко. Разбира се, от друга страна има вградено УВ... Все пак, ако се ориентираш към примерно филтрите на СЕРА (http://petshop1.com/?m=f&a=5&pos=10) смятам, че ще получиш повече като съотношение цена/качество. Имай пред вид, че какъвто и филтър да купиш, ще трябва да се вкараш още 50-60лв за филтърна керамика, ако ще го пълниш с това.

За лампите - считам, че 3 пури по 18 вата ще са напълно достатъчни за аквариума ти. С таква осветеност ще можеш да гледаш повечето растения, без да имаш проблеми с водораслите.

Нагревателят може да е и даже 75W, aко стаята с аквариума се отоплява зимата. Ако не - 150 е добре.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

desimil

мога да си закупя примерно Aquael Unimax 250 Plus с дебит 650 литра на час, но ме притеснява това, че при него UV-то е 9W- няма ли да е малко силничко за 100 литра аквариум. всъщност цифрите 150 и 250 показват уж за какъв аквариум са пригодени филтрите (това поне казват от aquael). за обема на кофата нищо не пише, може единствено да се съди по размера, като се има предвид, че овала който се вижда в предната част не е зает с филтърните касетки. последно- филтъра се доставя от дистрибутора за българия напълно зареден, така че поне за някакво първоначално зареждане няма да харча пари, защото мисля да оставя аквариума след засаждане на растенията да се стабилизира за около месец. тези на сера също са много хубави, но все си мисля че ако UV-то се доставя фабрично монтирано ще е по-добре. единствена алтернатива на този филтър мога да си позволя за Еheim Professionel II 2026 или 2028. не искам да ме разбирате погрешно, не пращя от пари за да се лигавя, но ми се ще като си баркам в джоба (а със сигурност не си намирам левчетата по улицата) да знам че си купувам нещо свястно което да ми харесва. затова толкова настоятелно питам- дето се вика за толкова парички ми трябва малко да се надъхам. като се сетих може ли аквариум да се постави над леглото на което се спи, в смисъл ще се чува ли нещо от него което би създало някакъв дискомфорт. там имам място за голям аквариум, но ме притесняват обстоятелствата посочени по-горе. преди 9 месеца поръчахме за службата аквариум с размери 160/70/50 и излезе около 180 лв. лепенето и стъклата. цената удачна ли е, имам предвид ако става мястото над леглото мога да си поръчам такъв

theater

По въпроса за над леглото според мен не е удачно. Аз лично колкото и да внимавам капя доста по пода в хола като бъркам в аквариума да подрязвам. Гадно ми се види да ти плувне във вода леглото след всяко чистене, смяна на вода и т.н.
140л - харацини
http://starividri.org

Longanlon

Ако не си объркал нещо размерите, цената на тоя аквариум изключително изгодна!

За филтър - колкото повече го гледам тоя акваел, толкова повече ми харесва :). На пръв поглед ми изглеждаше не-много изгоден, ама като се замисли човек - УВ, голяма кофа, идва с пълнежи (то какви пълнежи ше бъдат не знам, ама...).  Естествено, Ехайм е по-добрият избор, ако можеш да си го позволиш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

desimil

последно кой от двата aquael-a да взема - 150 с дебит 450 литра или 250 с дебит 650 литра (фабрично дават, че модел 150 е оптимизиран за 150 литров аквариум, а модела 250 съответно за 250 литров). UV - то на първия е 5W, а на втория е 9W, като това на втория няма ли да е силничко за 100 литра аквариум?
Еheim Professionel II 2028 на eBay се продава за 200 $, като колет ще ми го пратят за 30-тина лева, само дето не знам това Free Media 2 какво значи, oбаче този Aquael сякаш ми е по на сърце. oсвен това ако го купя от щатите губя по презункция гаранцията, а на Aquael-a тя е 3 години, на всичкото отгоре има и риск да е пригоден за тяхната електрическа мрежа и за тука ще се наложи евентуално да си купувам преобразувател за тока.
служебния аквариум пак излизах да го меря- толкова е. цената малко сам сбъркал- 190 лева е, а не 180 (попитах в счетоводството да погледнат фактурата). мога да взема да го снимам с цифровия и да пусна снимка тука ама не знам как се пускат снимки на форума. в този въпросен аквариум (ако може да се нарече така въобще, защото си е стъкленица пълна с вода без много интериор) има червенокореми пирани от 300 до 500 грама (5 броя) и 3 червени астронотуса. има 3 лампи колкото да свети нещо вътре и два филтъра да обират остатъците от мършата с която храним рибите (обикновено ядат 1 свинско сърце на ден, нарязано на не много тънки шайби, понякога 2 в понеделник). вътре шефа разреши да пусна два корена от преливника на яз. Камчия с невероятни форми и малко камъни- инъче до скоро си караха на чакъл :-) .... а днес забелязах че някои пуснал и някаква огромна черупка от морски охлюв някакъв. въобще извращението е пълно. откога мрънкам да разкараме мършоядите и да  пуснем нещо изискано ама скоро няма да стане защото пак разкъсването на месо е голяма атракция за колегите ми и особено на шефа. единствения плюс е че тез пирани и в тоалетна да ги гледаш нищо им няма :-)

nixanbal

Цената за такъв аквариум наистина е изгодна!
Ама преди да вземеш филтър последно какъв аквариум ще имаш?

А и още нещо - къде гледаш цените на тези акваел-и, как се пазарува от сайта и има ли опция това да стане от БГ, защото доста интересни неща има?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

desimil

ами последно засега ще оставам с този 100- литровия, защото явно над леглото няма да стане за по - голям. за дистрибутор на aquael ти давам това което пише на саита им:

Distributors
Country Bulgaria:

"SELVA" LTD
Jordan Jovkov STR. 27
2404 Assenovgrad
Bulgaria Europe
tel.:+35 932 620275
fax :+35 932 620275
e-mail: selva_bg@yahoo.co.uk

телефона е коректен - преди два дни звънях. цените, доставката и всичко друго от там можеш да научиш.

Predator

Здравей, ето няколко опита за отговор и от мен:

1. Филтъра, който си избрал ще е достатъчен за 100л. аквариум, но имай предвид, че качеството на филтрация зависи най-вече от типа и количеството на филтриращия материал! (ако има поне година гаранция, технически проблеми едва ли ще имаш  :) ). Това че има UV-лампа е голям плюс, тъй като ти спестява покупката й отделно. Относно силата й - този тип лампи служат за унищожаване на някой бактерии, едноклетъчни и водорасли чрез ултравиолетова светлина, така че силата има връзка по-скоро с дебита на филтъра, а не с обема на аквариума.

2. За дълбочина от 50см. тези лампи са подходящи само за не особено светлолюбиви или по-високи растения. Ако ще гледаш такива няма да имаш проблеми, иначе трябва да използваш рефлектори (то и без това е препоръчително де  :wink: ) или да минеш на варианта с T5 лампи.

3. Ако ще гледаш основно риби и непретенциозни към СO2 растения или толкова ти харесват мехурчетата - купи си един компресор и го пускай докато жена ти е наоколо, а като я няма го изключвай  :lol:

4. Ако температурата в стаята ти е с около 5-градуса по-ниска от желаната в аквариума и 75W ти стигат! Ако ще гледаш дискуси нагревателя трябва да е малко по-мощен (150-200W), но мощноста му пак зависи от разликите в температурата стая-аквариум.

5. Освен термометър, ще ти трябват и: кепче, уред за сифониране на дъното, стъклочистачка, таймери за лампи (ако няма кой да ги пали/гаси като те няма), автоматична хранилка (ако пътуваш често) и т.н.

Относно дискусите - не искам да те разубеждавам, но освен че аквариума ти е доста малък за тях, имай предвид, че са доста капризни риби - искат много чиста вода, лесно се разболяват, трябва им висока температура, която голяма част от другите риби и растенията не понасят добре, трябва им честа смяна на водата и все такива трудоемки работи, за да отцелеят. А ако искаш и потомство... тук вече специалистите могат да продължат  :)

Trobata

Последно като ходих в магазина им в Пловдив. Приодавача ми каза за тези кофи на AquaEl само че модела май е друг AQUA MAX PROFESSIONAL 150 за 150лв, а + UV лампа за 100 някъде лв. И общо за към 250лв. Като ги дават с пълнеж и гаранция.
Ако имаш път към Пловдив най-добре мини през този магазин. Ако купиш повече неща може да ти направят и отстъпка.

desimil

благодаря много за ценните съвети и отговори. в крайна сметка ще си взема Aquael-a и ще помисля за рибите които ще се гледат. за лампите- в началото ще почна така както съм го намислил, а ако случайно имам проблем с растенията ще пиша из форума за съвет (мисля дори че имаше развити теми по въпроса).
жената засега се отказа от балбукането на мехури из аквариума... е то не се знае до кога. както се казва по нашия край: на жена, прасе и диня не се разбира- вземаш го пък к'вото излезе :-)

nixanbal

Тия цени са нещо нещо бая височки...
В и-бей ги има АКВАЕЛ-ите и най скъпият - за 700л аквариум + УВ лампата и пълнежи струва 320лв!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

Similar topics (5)

15360

Публикации: 6
Прегледи: 6490

53044

Публикации: 4
Прегледи: 2109

45036

Публикации: 1
Прегледи: 2075

24403

Публикации: 2
Прегледи: 3478