• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 15:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

2 канистри во серија

Започната от petrovnik, 03.11.2005 17:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petrovnik

Идејата ми е на аквариум од 400 литри да ставам два канистри со реална циркулација по околу 900 литри/час, со вкупен волумен од нето 20 литри филтрационен материјал, ама се мислам дали да ги ставам посебно на двата краја или да ги врзам во серија.

Намерата ми е првиот да биде наменет примарно за механичка филтрација и би се чистел регуларно (биолошката филтрација би била споредна).
На вториот примарна функција би му била биолошката филтрација и многу ретко би се чистел.

Ме интересира дали некој сретнал ваква комбинација до сега и што мислите вие?

dido

Риби ли ще гледаш в аквариума или ще бъде тип 'холандски'?

cihlidi_fan

Доколкото аз разбрах Малави аквариум :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

petrovnik

Malawi, претежно со камења и песок.
Планирам и по некоја анубија, криптокорина и валиснерија.

Од риби, за почеток, главно: Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus socolofi, Metriaclima estherae + Synodontis schoutedeni.
Сите риби се помлади од 1 година, па рамнотежата дополнително ќе си ја воспостават.

dido

Два канистъра в серия не е добра идея според мене. Доколкото разбирам искаш този за механична филтрация да бъде преди този за биологична филтрация. Тогава първия ще се товари заради увеличеното съпротивление на изхода си. Съответно втория ще се товари заради увеличеното съпротивление на входа си. Дори това да не доведе до ускорено износване на перките или изгаряне на мотора дебита на двата заедно ще е доста по-малък отколкото ако просто събереш дебитите на канистрите поотделно.

abaro

Според мен грешиш генерално. И двете помпи ще са с облекчен режим защото втората ще създава подналягане на изхода на първата, а първата ще създава напор на входа на втората. Като резултат дебита на тази комбинация ще е по-голям от дебита на една помпа но в никакъв случай колкото две. Тази схема се използва за да се увеличи напора - т.е. височината на която може да бъде изпомпена водата. Ако искаш да повишиш дебита трябва да се свържат двете помпи паралелно, но тогава ще се загуби ефекта от разделянето на механичната от биологичната филтрация.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Boby_

Два паралелно, ако питаш мен. Всеки нареден както си трябва - първо малко механична филтрация (вата да речем), после повечко биологична (пореста керамика). Така хем ще имаш двоен дебит, хем ще имаш двоен обем. Идеално.

Stas

Аз на 400 литров съм сложил 2 канистъра в двата края. След много умуване реших, че това е най-добрия начин за филтрация на този обем.

dido

Цитат на: "abaro"Според мен грешиш генерално. И двете помпи ще са с облекчен режим защото втората ще създава подналягане на изхода на първата, а първата ще създава напор на входа на втората. Като резултат дебита на тази комбинация ще е по-голям от дебита на една помпа но в никакъв случай колкото две. Тази схема се използва за да се увеличи напора - т.е. височината на която може да бъде изпомпена водата. Ако искаш да повишиш дебита трябва да се свържат двете помпи паралелно, но тогава ще се загуби ефекта от разделянето на механичната от биологичната филтрация.

Принципно канистрите работят по идеята на скачените съдове - т.е. налягането на входа и на изхода е еднакво. Перката само привежда водата в движение. Това е доста лаишки казано, без да се отчитат една камара ефекти от движението на водата.

Имах в предвид, че като се свържат серийно канистрите, ефекта на скачените съдове се губи и на входа и изхода налягането става непредвидимо за мене :-)

miTko

Два паралелно, но не с общи маркучи(поток).Работещи отделно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Два паралелно, но не с общи маркучи(поток).Работещи отделно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

petrovnik

Дефинитивно ќе ги поставам паралелно, на двата краја по еден.

Вчера мерев и утврдив дека протокот на два канистри врзани во серија е идентичен како и на секој поединечно, 900 l/h.

Благодарам на советите.  :D

Similar topics (5)

13511

Публикации: 8
Прегледи: 4465

41753

Публикации: 2
Прегледи: 2845

48766

Публикации: 15
Прегледи: 5720

29132

Публикации: 3
Прегледи: 5369