• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.10.2019 07:07

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима

Смяна на в&#

Започната от Асен, 26.05.2004 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Асен

Планирам да си напрявя около 300-400 литров аквариум. Баща ми е обещал и е сигурно.  :D Само ме притеснява как ще сменям водата. Четох, че е хубаво да престоява поне 24 часа. Ако сменям 30% това са доста - около 100 л. Просто няма къде да я държа. Може ли да слагам директно от чешмата? Или по-малко количество? Един път седмично добре ли е?

artmika

Цитат на: "Асен"Планирам да си напрявя около 300-400 литров аквариум. Баща ми е обещал и е сигурно.  :D Само ме притеснява как ще сменям водата. Четох, че е хубаво да престоява поне 24 часа. Ако сменям 30% това са доста - около 100 л. Просто няма къде да я държа. Може ли да слагам директно от чешмата? Или по-малко количество? Един път седмично добре ли е?


прав си - 100 литра са си 100 литра, но точно по толкова ще трябва да сменяш.
директно от чешмата - забрави! Има хлор във водата, който е съвсем ненужен на рибките, да не говорим, че хич не е полезен за тях  :lol:
Може и по-малко от 24 часа да престои водата - достатъчно са поне 2-3 за да излезне хлора от нея.
Иначе - един път седмично си е екстра, но количеството от 100 литра си остава...

etg

Като пуснеш много силна стуя хлорът се отделя сам.
Съдържанието на хлор във водопроводната вода е по голямо през лятото околкото през зимата, така че зимата въобще да не те притеснява( при това трябва да се съобразиш с t, затова директно от чешмата) , колкото до лятото вариант е поне част от водата да наливаш предварително.
Иначе много силната струя в широк съд оправя нещата, след това поне няколко минути водата да престои в съда , за да се избистри . :P

Boby_

Цитат на: "etg"Като пуснеш много силна стуя хлорът се отделя сам.
Съдържанието на хлор във водопроводната вода е по голямо през лятото околкото през зимата, така че зимата въобще да не те притеснява( при това трябва да се съобразиш с t, затова директно от чешмата) , колкото до лятото вариант е поне част от водата да наливаш предварително.
Иначе много силната струя в широк съд оправя нещата, след това поне няколко минути водата да престои в съда , за да се избистри . :P


Да, и аз така правя - нямам условия да налея стотина литра и да чакам, затова отварям крана до край и пълня един голям леген. Почти всичкият хлор излиза. После наливам направо тази вода.

77

ако имаш вана няма проблем, пълниш я и след 8часа водата е готова.има и препарати които премахват хлора ,но пак ти трябва съд.

artmika

Цитат на: "77"ако имаш вана няма проблем, пълниш я и след 8часа водата е готова.има и препарати които премахват хлора ,но пак ти трябва съд.


само да добавя - дори и с препарати не може да се налива веднага.
поне десетина минутки се изчаква и тогава

Пилето

Пиша в тази тема, за да не отварям нова пак за смяната на вода.

Водата от чешмата тече с някакви частици вътре. Ситни са,  и се виждат като погледнеш на светлина. Може би някакъв пясък или не знам какво. Като престои един ден, за да е готова да я сипвам, мръсотийките вътре пак си ги има. Как да се справя с тях, или не вредят.

Мога ли да сипвам минерална вода? чудя се

//както разбирам, може и по-малко време да я чакам - а става ли й нещо лошо, ак опрестои много дълго? примерно два дни престояла вода да сипвам, вредно ли е за рибите?//

VassetZ

Частиците се премахват, като сложиш една цетка на чешмата :wink:
абе вие как пиета тая вода бе?
а минералната вода май нестава :roll: ???

dido

това 30% ми се струва доста, за такъв голям аквариум (>300 л) бих сменял 20% (1/5) от водата

Radi

За минерална вода изобщо забрави. Самите минерали са адски вредни за рибите и направо ще ги убиеш. Като бях по-малък се изхитрих с няколко 10л туби минерална и ефекта беше очевиден-за 10 дена рибите измряха една след една. Както ти казаха по-горе в широк съд е най-добре и то за няколко часа. И си сложете цедки на чешмите, че наистина има много боклуци...

Пилетто

Благодаря ви.

Ами, тя водата не винаги е такава, и като не е такава,  я пием, а иначе - пием минерална.

И аз мислех, че минералната е вредна, но на няколко сайта /не български/ прочетох, че имало някакви меки или слабоминерализирани, които ставали.. и се усъмних дали пропускам нещо... Но няма да им сипвам минерална, то и на етикетите им не може да се вярва, така че...

Vlado

Към Боби и ЕТГ:
Как разбирате, че хлорът е излетял????

По темата: Наистина е добре водата да отстоява, но това е по-скоро препоръка, отколкото правило. И според мен е много да се сменя 30%.
И още нещо: Виждал съм проточни аквариуми, където водата се доставя направо от чешмата. Прекрасно се чувства всичко в тях, но е малко трудно за направа и регулиране на струята, а и повишава много сметката за ток.

Boby_

Цитат на: "Vlado"Към Боби и ЕТГ:
Как разбирате, че хлорът е излетял????

По темата: Наистина е добре водата да отстоява, но това е по-скоро препоръка, отколкото правило. И според мен е много да се сменя 30%.
И още нещо: Виждал съм проточни аквариуми, където водата се доставя направо от чешмата. Прекрасно се чувства всичко в тях, но е малко трудно за направа и регулиране на струята, а и повишава много сметката за ток.


:lol: По цвета и прозрачността на водата, разбира се. Както и по това, че след поставяне на такава вода в аквариума по стените и камъните не се образуват мехурчета. Тези мехурчета са не само от хлор, разбира се, а и от разтворен въздух и други газове, но все пак липсата им показва отсъствието на хлор във водата според мен. Не е възможно, разбира се, така да се отървем от всичкия хлор, но поне "разкарваме" достатъчно от него, че да намалим до минимум дразненето на хрилете и съответно стреса за рибите.

sho

Вчера си зех пт практикер "строителен леген"  - много удобна работа - 90л. , не заема толко много място колкото звучи:)

etg

ЦитатКъм Боби и ЕТГ:
Как разбирате, че хлорът е излетял????

Той Боби ти е написал част от видимите белези, аз ще засегна невидимите.
Не знам как си с обонянието, но когато пуснеш много силна струя вода особено топла  и чешмата има цедка, особено след някаква профилактика на ВиК мрежа(тогава блъскат много хлор във водата) миризмата на излизащия хлор се усеща съвсем спокойно.
Също така можеш да го изкараш със силно аериране(същата функция има и цедката, като раздробява водната струя и увлича частици въздух).

Ама и грам обоняние да нямах, пак щях да се досетя!!!! :lol:

miTko

Май зависи как си вършат работата тия от ВиК...Аз хлор не усещам, но то и така трябва! Нали я пием тази вода. Поне ние си я пием, за вас не знам... Минерална не обичам с изкл. на "Брацигово". Май другите са (поне по етикет) с доста високо ПХ някои към 10 !!! Ще ми е интересно ако някой се излъже да налее такава вода в аквариума какво ще се случи....И без това някои (пак по етикет) са яко сулфатни! Повечето имат вкус на чай от пирони. Щом мен не ме кефят представям си рибите как ще изврещят.
           Лично мнение. :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

а какво, собствено, е 'проточен аквариум'?

dido

ами не сменят водата с кофата - постоянно се пълни от водопроводния кран директно с малък дебит, също толкова се излива от аквариума в канала -> имитация на река :-)

miTko

Цитат на: "dido"ами не сменят водата с кофата - постоянно се пълни от водопроводния кран директно с малък дебит, също толкова се излива от аквариума в канала -> имитация на река :-)

Тия трябва да са си навили на масрафа! :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

това ми се струва тъпо на мен - да симулираш река с чешмяна вода. не виждам смисъл, по-скоро за акварист, рзвъждаш определени видове рибки става, иначе за растения няма смисъл...

abaro

Това се прави при големи аквариуми и с цел да се потдържат фиксирани параметри! Така мисля аз.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Ти ще поддържаш химия като на чешмяната вода по този начин

Raven

обема на протока е около един път обема на съдът в денонощие , системата е много проста- на входа има клапан , на изхода е на самотек и ограничение-горно ниво , това се прави основно за аквариуми с дискуси.водата постъпва не директно от водопровода а от друг аквариум с по малък обем в който се затопля до необходимата температура.и ткрябва да се знаят параметрите на чешмяната вода , понеже става въпросп за дискуси -трябва да е много чиста . вече в буферния съд се слагат автоматични дозатори за добавки ако има нужда.
ако някой се интересува ще пусналинкове, но хич не е рентабилно - само за маниаци е . :wink:Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Vlado

Никак не е безсмислено нещо проточния аквариум. А по отношение на хлора - той е токсичен за рибите в много по-ниски концентрации, при които не се подушва. А наистина вредните в случая са мехурчетата, които са си просто разтворени газове - главно азот и кислород и при промяна на налягането се образуват. Ако тези газове обаче попаднат в кръвта се отделят там и се предизвиква емболия.

РОСЕН

raven това поне на мен ми интересно, можеш ли да пуснеш линковете .Мерси!

Raven

http://forum.aqa.ru/viewthread.php?tid=15891 - тук е схема със снимки

http://forum.aqa.ru/misc.php?action=search- тук има мнения по въпроса само кликни на поиск и напиши" проток"Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

РОСЕН

Тю да му се невиди ние младото поколение от този руски и хабер си нямаме :D , но ще намеря някои да ми го преведе.Мерси raven

Raven

нас ни мъчеха по 3 часа седмично в училище, а пък аз даже и в руска гимназия бях , е все файда някаква. :wink:
иначе схемата със снимките е ясна , разгледай я и ако нещо не разбереш ще ти преведа.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Legion

За минералната вода един приател слага  като допълнение в съдовете в които си държи растенията никога в аквариума с рибити има много хубави растения и прави чудеса с опасани и загнили растения.
А водата в София е голяма помия -нещо интересно таз година напълних ботилка о 1л от квартирата в младост после я забравих в колата след 3 месеца беше пълна с кафяви парцали(бактерии или водорасли).Водата не само мирише но и има вкус на пикня незнам как се оправяте.При нас водохващането е направо от реките в Рила язовири нямаме водата е чиста и затова съм на принципа ако е достатъчно добра да пия аз от нея е достатъчно добра и рибките да акат в нея :lol:  :D
А за пресотя във вана имаме(мечтата ми е някои ден да имам аквариум голям колкото  нея)правил съм опити да престоява водата в нея,но все ще се намери някои да направи някаква глупост около ваната я сапун,я нещо друго и напрактика е не можеш я използваш за туй

Raven

минералната вода е нещо задължително за хубави растения - това си е старо правило , аз винаги съм слагал минерална вода и не съм забелязал да има проблем когато имах рибки, поне не и с харацинидите.но на растенията действа много добре -ако не им сипвам 1-2 месеца им проличава.
а софийската вода не е лоша , зависи на какъв водопровод си попаднал - в центъра тръбите са от 1906г.
ако искаш гадна вода да видиш в мездра примерно каква е .Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

и каква вода :?:  и по колко :?:

Raven

взимам вода от извора срещу халите , до цум , обаче какъв и е състава точно не знам , не е много силна, в началото слагах по малко но сега сипвам половината от количеството което сменям .сменям 35л.всяка седмица от тях 15 са минерална вода.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

То лошото на минералната вода е, че вътре има съединения на флуора, а той е едно ужасно активно и гадно нещо - от него правят повечето БОВ-ове...:-) За сулфатите да не говоря...

Иначе вътре си има Ca, K, Na, понякога и Mg - течен тор...

Raven

според препоръките които съм чел трябва да се сипва всяка сутрин по 200гр.но става въпрос за грузинска минерална вода боржоми с естествено растворен СО в нея.и това ежедневно добавяне се прави заради СО-то.аз сипвам 20л. поне 2 пъти в месеца за да не ми се вдигне твърдоста прекалено, преди като гледах криптокорини сипвах по редовно но сега нямам време да ходя за вода.
мисля че има ефект , но аз слагам и други неща , така че не съм сигурен.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

"Михалково" е естествено газирана, обаче другите съставки?
Пък и трябва май да живеем там... :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Vlado

Цитат на: "dido"То лошото на минералната вода е, че вътре има съединения на флуора, а той е едно ужасно активно и гадно нещо - от него правят повечето БОВ-ове...:-) За сулфатите да не говоря...

Иначе вътре си има Ca, K, Na, понякога и Mg - течен тор...

И според мен има доста гадости в минералната вода.

martinis

Хора, та аз живея до минералния извор , до Цум! И да не знам, че става тая вода за аквариума???
Че тя ако наистина има качества и се препоръчва, хм, що да не си пусна един маркуч до нас?  :lol:  :lol:  :lol:
Може, даже да бутилирам и на съботния пазар да продавам ха-ха...
днес съм в настроение, но сериозно си поставям въпроса за минералната вода - става ли за аквариума?

Raven

по добре питайте някой по осведомен за минералната вода , аз не мога да гарантирам че е полезна.
това е много стар номер на акваристите отпреди 15-20 години когато нямаше тетра сера и прочие химия и единствения начин да си добавиш малко минерали беше този, а какъв точно е ефекта не знам .
корифеите на руската акваристика го препоръчват този метод , но пак казвам това са виждания  от време оно.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Vlado

По добре недей!

dido

Аз позагледах етикета на една бутилка Хисаря. Тя за освен за вдигане на твърдост за друго май не става. Вътре е фрашкано с карбонати. Освен това има доста флуор и сулфати - лошо. Не видях да пише, че има желязо  и други микроелементи.

danchoto

Колко често трябвя да се сменя водата? Разбрах вече че 1/5 трябва да се сменя... Тук във форума чета че често трябва да се сменя, на други места пише че може с месеци да не се сменя...  Зависи ли колко риби има и колко растения?

Radi

Цитат на: "martinis"Хора, та аз живея до минералния извор , до Цум! И да не знам, че става тая вода за аквариума???
Че тя ако наистина има качества и се препоръчва, хм, що да не си пусна един маркуч до нас?  :lol:  :lol:  :lol:
Може, даже да бутилирам и на съботния пазар да продавам ха-ха...
днес съм в настроение, но сериозно си поставям въпроса за минералната вода - става ли за аквариума?

Братле ако искаш да си избиеш рибите за няколко дена давай. И аз един път като бях на някакви си 12-13 години се изхитрих като си взема няколко туби по 10л минерална вода, за 4 лв нито чакаш да се махне хлорта нито си губиш времето. Есктра ама не :!:
 :arrow: След няколко дена всичко измря. С изключение на фосилиса, който за мен е най-коравата риба. Наистина водата беше кристална, но все пак минералната вода съдържа какви ли не минерали. Ти да си виждал някакви рибки да живеят в минерален извор :?:  По-добре недей да си преебаваш рибите...това е съвета ми

веско

Цитат на: "danchoto"Колко често трябвя да се сменя водата? Разбрах вече че 1/5 трябва да се сменя... Тук във форума чета че често трябва да се сменя, на други места пише че може с месеци да не се сменя...  Зависи ли колко риби има и колко растения?
По колко и колко често се сменя част от водата всеки си е приценил сам за себеси с оглед на това рибите и растенията да се чустват добре.Аз лично имам 3 различни по големина аквариуми (40,100 и 330 литра),и на трите подменям 30% от водата през 5 дни.Не казвам че постъпвам правилно но така съм преценил че е най-добре за мойте рибки.

Mario

Цитат на: "веско"
Цитат на: "danchoto"Колко често трябвя да се сменя водата? Разбрах вече че 1/5 трябва да се сменя... Тук във форума чета че често трябва да се сменя, на други места пише че може с месеци да не се сменя...  Зависи ли колко риби има и колко растения?
По колко и колко често се сменя част от водата всеки си е приценил сам за себеси с оглед на това рибите и растенията да се чустват добре.Аз лично имам 3 различни по големина аквариуми (40,100 и 330 литра),и на трите подменям 30% от водата през 5 дни.Не казвам че постъпвам правилно но така съм преценил че е най-добре за мойте рибки.


Как не те мързи  :wink:

miTko

Мързелът е двигател на прогреса, обаче напоследък много често взех да сменям водата, направо ми омръзна.Водя неравна битка с водораслите... :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Цитат на: "miTko"Мързелът е двигател на прогреса, обаче напоследък много често взех да сменям водата, направо ми омръзна.Водя неравна битка с водораслите... :?

аз правя ежедневни 10% смени от една седмица по същата причина, и не им завиждам на тези с многотонните аквариуми.
доскоро се навивах за нещо по голямо -около 500  кг. но вече размислих :lol:Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

веско

За мързене не ме мързи :lol: Иначе съм замислил на пролет да си инсталирам едно блатце от 600-700 литра,тогава може да видя зор :lol:

niky

Аз вода сменям веднъж седмично 25-40%. С един 15 метра маркуч.
Почти сама си се сменя. Така че, вие си направете аквариуми, пък аз ще ви разкажа за водатата :lol:

Raven

Цитат на: "Niky"Аз вода сменям веднъж седмично 25-40%. С един 15 метра маркуч.
Почти сама си се сменя. Така че, вие си направете аквариуми, пък аз ще ви разкажа за водатата :lol:

това е много смислен вариант , обаче не оставяш ли водата да престои :?:Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Ти се шегуваш. Че къде ще държа 100, че и повече литра вода да престоява. Сипвам направо от чешмата. Само се съобразявам с температурата в аквариума, ако съм източил много вода, сипвам на два пъти, че иначе много рязко пада темепратурата.

Не съм имал никакви проблеми с възрастни риби :lol:

веско

Аз все пак оставям водата да престои поне 12 часа,имам едно 120 литрово бидонче за целта :lol: Пак казвам не смятам че постъпвам правилно,но така съм приценил :lol:

Raven

и аз никога не съм престоявал вода , но при мен не е проблем - аз сменявам два пъти седмично по 20 литра - четвъртък и неделя ако мога, или един път 40л.
софииската вода е доста чиста и не съдържа много хлор- понякога когато ми замирише повече на хлор изчаквам 15- минути , но това става рядко само през лятото, зимата обикновенно не се хлорира.
овин това съм чел че разтворен хлор в малки количестква убива едноклетъчните зелени водорасли/цъфналата вода/
всичко зависи от качеството на водата в съответният град-ако е добро , тънък градински мъркуч с кранче и врътка към чешмата в банята - става перфектно - само регулираш температурата :wink:Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

аз я държа една нощ в ваната :D след това с една фонтана помпа в аквариума :D сменям  45% около 180 литра :D някой път на криптокорините не им харесва, но аз ги калявам :D между другото в момента ми боледуват (умират по една на ден -два) рибките :oops: че слагам костапур ,дано е ихтио :?:   първата която умря имаше външни паразити ,но на останалите нищо не забелязвам а пак си умират :shock:

РОСЕН

Нпоследък и аз не я оставам да престоява водата.Ако я оставя после се чудя как да я подгрея защото температуратаи става почти отрицателна:) .Досега не съм имал проблем, пък и софийската вода особено в подножието на Витоша си доста добра наистина.

ВЕЛИНСКИ

Сменям по 40-50% (или 80-100 литра) от водата на всеки 7 дни. Всъщност тя сама си се сменя докато изсмуча лайн@та от грунда. После доливам чешмяна водица с малко Sera Aquatan и сме готови :wink:

Доста упокоява нервите като занимание  :)

otli4nikat2

куписи 10 туби минерална вода по 10л и катоги използваш после пълниш и до другата смяна на водата така водата ще престоява в тубите  *THUMBS UP*
"Ако си съгласен с мнението на мнозинството,
значи е време да спреш и да се замислиш. "

Bolta

Цитат на: otli4nikat2 в 19.08.2012 00:12
куписи 10 туби минерална вода по 10л и катоги използваш после пълниш и до другата смяна на водата така водата ще престоява в тубите  *THUMBS UP*

Колега, дал си мнения по 7 теми, но тази направо обира точките по актуалност, пък и по съвет. *CRAZY*
Не е необходимо да се оставя водата да престоява в тубите до следващата смяна. По този начин, тя вече не е прясна, а и може да се зародят някакви гадинки в нея.

gergana6065

когато е изворна може да престои даже и  един месец ама и да не позаленява.

crxx

Цитат на: Bolta в 19.08.2012 05:05
Колега, дал си мнения по 7 теми, но тази направо обира точките по актуалност, пък и по съвет. *CRAZY*

bolta  , това е всеки иска да дава съвет за каквото и да е  , че темата е от 2004 никои не чете   *ROFL*