• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 11:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нитрифиц

Започната от abaro, 12.11.2004 11:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Сашо

Без бой си признавам, че са взаимствани от вездесъщите рашъни.
1. Вместо керамзит и други порести материали да се ползват нарязани на малки парченца и насипани във филтъра сламки за безалкохолно. Ще се хванете за главата ако пресметнете каква площ ще се получи в една 2-литрова бутилка, а ще струва стотинки (цифрата е над 3 кв. метра ако не се натъпква). Е, на порядък по-евтино е от качествена маркова керамика, но пък нищо не струва а и се мие много по-лесно от керамиката.
2. За намаляване нивото на фосфати и нитрати и подавяне на водораслите, включително черна брада. Слагате в този биофилтър филтър, а може и направо в аквариума клонче от върба, което е държано преди това десетина дни във вода за да пусне коренчетата. Според автора направи ИЗПОМПВАЛО хранителните вещества. Водораслите, вкл. черната брада при него се споминали за по-малко от десетина дни. За експеримент той оставил такова клонче в един аквариум по-дълго време. След водораслите дошъл ред на висшите растения - след няколко месеца загинали (умрели от глад) и елодеите, дето партизнското им име е "водна чума". В акваруима си имало достатъчно рибки, които били хранени нормално, както и преди. Така че, върбовото клонче трябва да се вади навреме и евентуално да се засади някъде, в знак на благодарност. В "укропа" имаше подобна разработка с други растения, включително мангрови дървета, но явно и нашенските върби вършат не по-лоша, а защо не и по-добра работа.

Сашо

Цитат на: "Сашо"Без бой си признавам, че са взаимствани от вездесъщите рашъни.
1. Вместо керамзит и други порести материали да се ползват нарязани на малки парченца и насипани във филтъра сламки за безалкохолно. Ще се хванете за главата ако пресметнете каква площ ще се получи в една 2-литрова бутилка, а ще струва стотинки (цифрата е над 3 кв. метра ако не се натъпква). Е, на порядък по-евтино (ДА СЕ ЧЕТЕ ПО-МАЛКО) е от качествена маркова керамика, но пък нищо не струва а и се мие много по-лесно от керамиката.
2. За намаляване нивото на фосфати и нитрати и подавяне на водораслите, включително черна брада. Слагате в този биофилтър филтър (ВТОРИЯТ ФИЛТЪР ГО ДА НЯМА  :lol: ), а може и направо в аквариума клонче от върба, което е държано преди това десетина дни във вода за да пусне коренчетата. Според автора направи ИЗПОМПВАЛО хранителните вещества. Водораслите, вкл. черната брада при него се споминали за по-малко от десетина дни. За експеримент той оставил такова клонче в един аквариум по-дълго време. След водораслите дошъл ред на висшите растения - след няколко месеца загинали (умрели от глад) и елодеите, дето партизнското им име е "водна чума". В акваруима си имало достатъчно рибки, които били хранени нормално, както и преди. Така че, върбовото клонче трябва да се вади навреме и евентуално да се засади някъде, в знак на благодарност. В "укропа" имаше подобна разработка с други растения, включително мангрови дървета, но явно и нашенските върби вършат не по-лоша, а защо не и по-добра работа.


Извинявам се предварително и за други допуснати грешки :)

dido

Тези 3 кв.м. си ги има дъното на един средно голям аквариум, че и няколко пъти отгоре - ако ти е като хората чакъла. Т.е. упражнението със сламките е безсмислено.

За върбата - ако искаш да гледаш растения - надали ще ти е полезна :-) Бях го чел това в някакъв руски сайт, но ми се стори рисковано - тя си пуска през корените разни химикали и не знам как ще ми го възприемат това растенията.

Сашо

Да, но през грунта водата не тече с такава интензивност, с каквато тече през филтъра все пак, а тези тръбички могат да осигурят доста добра проточност и равномерност на протичането по цялата площ, което не е възможно с пясък, още по-малко с някакъв порест материал. Сиреч от 30-те квадратни метра площ на марковия напълнител ти ползваш ефективно само една част. Не се наемам да кажа каква точно, но със сигурност не е 100%. А при нарязаните сламки работи практически всичко.
За върбата и аз го четох в руски сайт, нали си признах в началото, но според автора ефекта на подавянето на водораслите е заради изпомпването на фосфатите и нитратите, което тя прави. Изрично беше уговорено клончето да се слага за малко :wink: .

pustrina

При каква температура на водата е по-бързо развитието/размножаването на нитрифициращите бактерии - около 20 или клоняща към 30 градуса? Каква храна спомага най-добре?
Благодаря предварително!