• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Начинаещ+

Започната от artmika, 22.04.2004 09:57

« назад - напред »

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

artmika

Здравейте,
Освен, че съм много, ама много начинаещ, на всичкото отгоре си поръчах аквариум с размери:
70х30х30
Знам, че не е много голям, но мисля, че е съвсем приличен.
Та..въпроса ми е:
Може ли да ми препоръчате подходящ филтър/система за моето аквариумче?
Също така се чудя с какви рибки да започна? Освен, че е въпрос на вкус, сигурно е и въпрос на умения и на възможност за съжителстване... :)
Предварително благодаря на всички, които имат желание да помогнат...

Boby_

Ами дай да започнем с това, че изборът както на оборудване, така и на рибки зависи много от фактора пари - колко си готово да отделиш за всяко от нещата. Кажи някакъв ценови диапазон, пък ще поразсъждаваме за варианти във и около него.  :lol:

artmika

значи...махаме фактора аквариум, защото той вече е почти направен от приятел и там ще играе фактора "почерпка" :)
А за другото - наистина ми е трудно да определя паричен диапазон, но по принцип съм човек, който иска да направи нещата, както трябва, но и съм готов на разумни компромиси...
Така, че не е ли по-добре да има графи "най-скъпо" и "разумен избор" ?

Boby_

:D Добре, започваме тогава. По мои сметки аквариумът ти е твърде дълъг, твърде тесен и твърде нисък за обема си, който е само 63 литра. При този обем няма да е необходмимо да мислиш за външен филтър, един добър вътрешен ще свърши работа. Бих казал, че най-евтиния приемлив вариант е някой модел на AquaEl. Немските са по-добри, но и цените им са по-високи. Да речем за един такъв филтър с подходящ дебит ще са ти нужни 30-50 лв. Имай предвид обаче, че ти трябва такъв, на който да пише, че е поне за 100-150 л. - не се подвеждай по това, няма такова нещо като прекомерна филтрация, но за сметка на това има прекалено малка.  :D
Стигаме до нагревателя - задължително марков, задължително с термореле. Не си взимай турски или български. Пак можеш да започнеш от AquaEl и да караш до Jager - цените са отново в тоя диапазон (30-40 лв.). Може би 100 ватов нагревател ще ти свърши работа, но според мен е по-добре да се спреш на 150. Има и варианти с дънни нагреватели, които са по-добри, ако ще гледаш растения, но аз лично не съм ги ползвал, а и не мисля, че има кой знае каква нужда от тях.
Осветление - там вече не мога да кажа колко точно ще ти струва изработката. Ако няма да наблягаш на растения, ще ти стигне и една 60 см. 18 ватова пура, ако пък ще гледаш растения, ще ти трябват две. Трябва някой да ти направи капака за осветление според размера на аквариума, което ще излезе 20-30 лв. Самите пури са на различни цени - най-обикновените започват от 2 лв. примерно, като специализираните акваирумни пури на Sylvania и Osram стигат 10-тина-15 лв.
Растения - сори, ама аз със зеленчуци не се занимавам. Питай някой друг.  :)
Риби - тук нещата са ужасно субективни и зависят най-вече от твоя вкус и от това какъв аквариум си решил да правиш, както и колко време, пари и грижи си готов да отделиш. Можеш да си вземеш харацинови рибки, които да са само като допълнение към растенията (доста са тъпи всъщност). Можеш да се спреш и на южноамерикански цихлиди-джуджета (апистограми, папилиохромиси) - това са много красиви и интересни рибки. Аз бих гледал точно тях, ако по някаква причина не можех да се занимавам с моите малавийци. Не знам обаче какво може да се намери в България в момента. Трябва да си провериш. Има варианти и за африкански цихлиди, но този аквариум ще е само първата стъпка по пътя, ако решиш да се спреш на тях.
Най-добре поразгледай из интернет и си харесай рибки по снимки, пък после ще обсъдим доколко са съвместими помежду си и дали ще могат да виреят добре в толкова малък съд.  :D

artmika

за аквариума - и аз съм съгласен, че е малък, но ако искаш ми вярвай - мястото, което мога да отделя за каквото и да било е точно толкова ;( Една гарсониера не предлага кой знае какви възможности за ъпгрейд, нали?

Иначе - адски много ти благодаря за напътствията, които ми даде!
Значи - спирам се на вариант с качествен, немски, филтър, хубав нагревател, а с лампите мисля, че и сам мога да се справя...

Сега ще се впусна в големия аквариум "интернет" и ще си харесвам рибки и растения...

Още веднъж - благодаря! :wink:

Longanlon

значи Боби искаше да каже не, че аквариума ти е малък (той е малък де..), а че размерите му не са подходящи - много е нисък и тесен, а за сметка на това е дълъг - ще прилича на вана. За такъв обем подходящите размери като че ли са 50д.х40в.х35ш. Но след като така или иначе си се вързал с него... (макар един аквариум с тези размери да струва 25 лева май-много), ще го преживееш, предполагам.

Боби, какви са тия приказки за нагреватели по 40 лева? Нали тия на Акваел дето ги гледахме в Итън бяха по 21, а само един метален - 30. И вътрешните помпи са по-евтини поне с десетина-петнайсет лева - не плаши детето :wink:

Освен споменатите неща ще трябва и термометър да се закупи - в никакъв случай не се оставяй продавача да ти пробута ония лентички, дето се залепват от външната част на аквариума - стават само за боклука. Нормален стъклен термометър с вакуумче е 2 лева, лепиш го на предното стъкло.

Не знам от къде ще си вземеш грунд, а и зависи какви риби ще гледаш - но не си купувай от магазин, щото е много скъп (нещо от типа на 2-3 лева на кило). За повечето риби и растения, особено за подходящите за начинаещ бих ти препоръчал десетина килограма пресят пясък 2.5-5 мм, който го миеш и после го вариш, ако те интересува посля щи обясним как точно.

Друга необходимост е маркуч с който да източваш водата, когато я сменяш - за този обем вътрешно сечение на маркуча 4 мм е перфектно. Към него се прикрепя сифон, който не ти препоръчвам да купуваш, щото е 9 лева, а да си направиш, после ще кажем как.

Разклонител ще ти трябва, за да включваш цялата електрификация.

И май е това по техническата част - основните неща ги покрихме, останалото зависи от това, какво ще гледаш в аквариума си.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"
Боби, какви са тия приказки за нагреватели по 40 лева? Нали тия на Акваел дето ги гледахме в Итън бяха по 21, а само един метален - 30. И вътрешните помпи са по-евтини поне с десетина-петнайсет лева - не плаши детето :wink:
AquaEl е 32 максимум и не е лош наистина. Ама Jager си е Jager - ако пичът е решил да си вземе нагревател, който ще го надживее, ще се изръси още малко.  :D Същото важи и за филтъра.  
Иначе с другото съм съгласен.  8)

Longanlon

:D  да ве, като ония колелета за даунхил с рамка от титаниеви сплави, дето ще надживее не само тебе, ами и планината, по която се спускаш...


А за аквариума - имай пред вид, че на каквато и мебел да го поставиш, тя ще трябва да понесе бая тежест - само водата на твоя е към 65 кг, отделно пясъка и камъните - петнайсетина, самия аквариум и другите джаджи - общо е горе долу теглото на възрастен човек. Така че гледай да е нещо стабилно. За по-големи аквариуми (на Боби само камъните му май са 50-60 кила) се прави специален стенд.

Сегасе сетих, че ще ти е необходим и уред за почистване на стените на аквариума от вътрешната страна - има магнитни и обикновени, но повече от 8 лева за магнитен и 4 за обикновен не давай.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

aquabg

Има едни филтри които са външни но се окачват на стената на аквариума, имат голям капацитет и в съсщото време можеш да комбинираш различни пълнежи. Цената им не е много по висока от вътрешните. Това в твоя случай е най-доброто решение

Longanlon

за пръв път чувам. я дай линк.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "aquabg"Има едни филтри които са външни но се окачват на стената на аквариума, имат голям капацитет и в съсщото време можеш да комбинираш различни пълнежи. Цената им не е много по висока от вътрешните. Това в твоя случай е най-доброто решение

Не са баш като външните - на принципа на "преливащия съд" са и не са херметизирани. Това понижава ефективността им, а и ги прави по-шумни. Освен това заемат място - "стърчат" извън аквариума. Не са особено популярни така или иначе.

artmika

Момчета - благодаря ви!

Значи - така или иначе днес ми се обадиха, че е готов аквариума, а и ако го напрявя с 20 см по-къс, както ми препоръчвате, няма какво да го правя останалото място ;)
Това какъв проблем поражда? имам предвид, че е по-дълъг, отколкото трябва...
за филтъра, доколкото схванах, ще си взема вътрешен, хубав, щото силно вярвам на максимата, че не съм толкова богат, че да си взимам евтино.
и аз още не знам с какви рибки ще се захващам. В момента съм се зачел в една книжка (класическа, хартиена) и там има примерна комбинация, като за начинаещи, та мисля с нея да опитам.
В момента книжката ми е в къщи, така, че по-късно ще мога да цитирам точно за какви рибки и растения иде реч.

бтв - форумчето непрекъснато се разкрасява, а? браво, браво - хубаво е!

Boby_

Това всъщност е въпрос на гледна точка - един аквариум никога не е прекалено дълъг. Напротив, прекалено тесен и нисък е, но не и прекалено дълъг.  :lol:
Последствията са само едни - че ще изглежда несъразмерен и ще ти е трудно да го подредиш подходящо за обитателите му, нищо повече.

artmika

Боби, имаш предвид че няма да е удобен предимно за растенията ли?
Щото за рибките едва ли ще представлява проблем...
Поне така си мисля аз, но сигурно греша

Boby_

Искам да кажа, че едва ли ще е удобен за рибките - има видове, които нямат нужда от височина на водния стълб, но те обикновено имат нужда от добра площ на дъното и достатъчно широчина (малавийски цихлиди и др.. Има и такива, които пък могат спокойно да живеят в тесен аквариум, но те пък искат добра височина на водния стълб (скаларии да речем). Да не говорим, че едва ли ще изглежда много красиво.
За растенията нещата не зависят от дължина и широчина, а само от височина - дебелината на водния стълби и интензитета на светлината, която прониква до тях, се определят точно от това.

Similar topics (5)

46989

Публикации: 25
Прегледи: 9684

3228

Публикации: 21
Прегледи: 9259

41427

Публикации: 11
Прегледи: 4730

6306

Публикации: 7
Прегледи: 3759

34505

Публикации: 0
Прегледи: 1717