• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 18:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Дигитале

Започната от Вело, 03.11.2004 23:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: "веско"Още малко информация.От 24,11 до 28,11 ще има изложение в Международния Експо Център,където ще има такива термометри.Изложението ще се казва "Светът на млякото"(това е в моя ресор ,ама какво да се прави) :lol:

Имаш предвид тези от 45 лева ли? А те потопяеми ли са или само датчика им е потопен? Защото търся нещо потопяемо...

77

ти къде видя изцяло потопяеми :?: този от 45 лева веско като го потопи в млякото как ще види каква е температурата :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

ВЕЛИНСКИ

Мда в мляко не става  :? Освен ако не метнеш боб за температурата  :D

На моя познат е потопяем и изглежда доста симпатично под вода - дисплеят му е с лек наклон нагоре за да се вижда от лампите.

abaro

Цитат на: "dido"Не знам какъв каталог си гледал, но за LM35 точността в datasheet-а е  0.8 градуса за пълния обхват от работни температури (или +- 0.4 градуса).

За сензора на Smartec, горе съм допуснал грешка - точността му за целия обхват е 0.7 градуса, т.е. +- 0.35 градуса.

Не знам защо смяташ, че SMT16030 не става за аквариум. Аз го ползвам вече близо 4 месеца в аквариума и определено става за тая работа. Както ти споменах някога за мен аналоговия сензор от типа на LM35 определено по-калпав за такива приложения заради шумовете по линията и пада на напрежението заради по-дългия кабел. При сензора на Smartec такива проблеми няма, там кабела може да е и 10 метра.

И аз съм с терморегулатори с датчик с LM335 и понеже много се гордея с тях :D  се почувствах лично засегнат. Точността му наистина е 2гр. (т.е. +-1) но в целия обхват -40 до +100. За обхват от 10-15 гр. грешката не е повече от 0.1 гр. Има си графика която го показва. Това е при условие че е калибриран на 25гр., а точно така се настройва терморегулатора. Колкото до шумове и т.н. по двупроводна линия 1м не е никакъв проблем. А самия сензор съм го херметизирал с термосвиваем шлаух и работи без проблем вече мисля около 1,5 години
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

OK, разбира се, така е - затова когато цитирах параметрите относно грешката писах, че е за целия обхват. Иначе в рамките на прозореца за регулиране при аквариумите - 18-30 градуса (посочвам екстремните стойности, не нормалните :-)) при всички сензори грешката вероятно е малка. Въпроса е, че като купуваш готово електронно устройство обикновено не знаеш какъв е сензора, съответно колко е точен и дали е калибриран коректно. Производителите също не си правят труда да посочат тези данни. Този джукобой тръгна, защото исках да обясня на 'Вело' разликата между разрядност на показанието и точност на датчика и че не може по дисплея  да съди колко е точен уреда.

За твоята линия не знам, ако не се лъжа ти имаше регулатор с дискретни елементи. Там е възможно шумът да го има, но да не влияе толкова, зависи от схемното решение - ако интегрираш показанието за по-дълго време примерно и т.н.  

Ако обаче мериш сигнала с АЦП и микроконтролер, тогава шумът става много сериозен проблем, трябва да се използват филтри, софтуерно интегриране с определена стъпка (примерно ако мериш през 20 милисекунди и ти влиза шум от мрежата ~220V/50 Hz, над 99% е вероятно да мериш зашумения сигнал само по единия полупериод и съответно грешката ти скача до небето). Освен това разрядността на АЦП-то е друг източник на грешка. Затова аз не харесвам този тип датчици когато става дума за микроконтролери (приказката с Ники се отнасяше до такъв случай)

В случая със сензора на Smartec шумът не е съществен проблем. Изходът му е импулсен и информацията за температурата се носи от ширината на импулсите (т.е ШИМ). Евентуалните пикове по линията могат да се орежат с прост филтър както и софтуерно (като отхвърляш импулси под определена ширина - лесно) Тук линията ~220V/50 Hz просто не влияе на сигнала.

Това са причините да се откажа от тези сензори с аналогов сигнал и да избера другия. Просто ми е по-лесно да получа вярно измерване с импулсния и откъм писане на софтуер, и от към схемно решение. Естествено, не съм искал да те засегна за LM335-ицата :-)

Толкова от мене за температурните сензори,  повече не мога да измисля по въпроса.

Интересно е за потапянето. Аз моя го сложих в една ампула от витамин С, напълних я с кварцов пясък от бушон, за да не изолирана от въздуха и я запълних отгоре със силикон. Работи си така де.

abaro

Така е моят регулатор е аналогов и не е перфектен - много трудно се настройва хистерезиса а за другите неща си прав. Офтопик 10х за фтп-то днес си изтеглих "Ecology of the planted aquarium" - страхотна книжка. Другите съм помолил един приятел да ги дръпне щото аз съм на трафик :cry:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Re-офтопик - Ами за останалите книги не си давай много зор, само за цихлидите, тази на Бари Джймс за растенията и руската си струват. Останалите са разни статии и рекламни материали. Може да свършат работа на някой, дето е тръгнал да търси техника и му трябва инфо - затова ги оставих.

Аз все се каня да пусна коригирания вариант на "Ecology of the planted aquarium". Имам го вече 10 дена и все не мога да се наканя да му добавя съдържанието. Ей сега ще седна да го довърша  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Vlado

Понякога производителите спекулират с термина аналогов. Например наричат така и онова тъпо фолио, дето му викат термометър. А по темата: не разбирам защо е необходима точност от 0,1 градуса на термометъра за аквариум. Но както казва бай Ганю: "Имал си бол пари, дал си".
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

dido

Цитат на: "Vlado"
А по темата: не разбирам защо е необходима точност от 0,1 градуса на термометъра за аквариум

Тук уцели десятката. 1 градус си стига отвсякъде. Може би ще ти трябва по-точен ако трябва да поддържаш определена температура за хайвер или новоизлюпени рибки.

ВЕЛИНСКИ

Значи, открих много як термометър в Конрад - струва само 4.68 лв!

Иначе е само с един датчик на кабелче и мери само една температура, самият датчик е херметичен и се потапя чудесно. Грешката му е 0.1 градус над -20 и 1 градус под -20 градуса. Като бонус има и часовник. За парите си е върхЪ  :wink:

Мисля, че по-добър, по-точен и по-евтин термометър за аквариум няма да намерите никъде.