• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Външен фи

Започната от NikolaV, 17.11.2004 11:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Май не е много за тоя раздел, ама...
Та значи планирам едно 250-300 л. гьолче. С външен филтър Sera или Hagen. Проблема е, че ще е в спалнята (хола, ако сме точни, но е гарсионера...  :o)
В момента има в саплнята 2 аквариума с вътрешни филтри на Aquael и не е особен проблем.
Имате ли идея? Шумни ли са външните канистрови филтри?
И пак! Коя марка ще ми препоръчате м/у двете марки? Приемам и други идеи, но финансово сега съм амлко зле...

Boby_

Аз лично не съм ползвал нито една от двете марки, но ако трябва да избирам за себе си, бих се спрял на Хаген.
По принцип добрите външни филтри не са шумни. Аз ползвам едно старо италианско дърво и дори то не бръмчи (защото съм в същото положение - аквариумът ми е насред холоспалнята (тая дума няма общ корен с хлография :wink: ) на многофункционалния ми едностаен апартамент).  :lol:

discus

Цитат на: "nikolav"Май не е много за тоя раздел, ама...
Та значи планирам едно 250-300 л. гьолче. С външен филтър Sera или Hagen. Проблема е, че ще е в спалнята (хола, ако сме точни, но е гарсионера...  :o)
В момента има в саплнята 2 аквариума с вътрешни филтри на Aquael и не е особен проблем.
Имате ли идея? Шумни ли са външните канистрови филтри?
И пак! Коя марка ще ми препоръчате м/у двете марки? Приемам и други идеи, но финансово сега съм амлко зле...

За шум не се притеснявай няма да имаш никакъв проблем, за марката аз лично бих взел Хаген или Ехеим според мен са по добри от Сера, Проджек, Сагем. Не знам точно какви ехеими има при краси в момента и на какви цени , но по добре първо виж какво има пък после избирай.

dido

Aз имам външен канистър EHEIM, адски безшумен е. Когато е чист трябва да се доближа на една педя до канистъра за да разбера, че работи :-)

След по-продължителна работа - около месец - по перката се натрупва нещо като плака от слуз, предполагам бактерии. Тогава нивото на шума леко се вдига - примерно - чува се, че работи от 1 метър, не от една педя :-)

Определено смятам, че няма да ти пречи в спалнята. По-скоро ще те дразни шума от мехурчетата на разпръсквача, ако го монтираш над водната повърхност.

Boby_

Цитат на: "dido"Aз имам външен канистър EHEIM..

Моля хората с Ехайм да си траят!  :lol:
:P

NikolaV

Като стана въпрос за почистване на филтъра...
Вътрешните ги чистя един път седмично. Как стои въпроса при външните? На седмица, на месец?

Boby_

Цитат на: "nikolav"Като стана въпрос за почистване на филтъра...
Вътрешните ги чистя един път седмично. Как стои въпроса при външните? На седмица, на месец?

Ъъъъъ,ммммм, мен малко ме е срам да си призная, ама моя не съм го чистил от .. абе от лятото някъде - като се върнах от море беше.
Преди това гледах да го чистя на месец и половина поне. Но откакто не съм го чистил, забелязвам интересен резултат - ръстът на водорасли не се е увеличил в сравнение с периода, в който го чистих по-редовно. Така че бактериите се справят явно. Чувах от опитни акваристи "зловредни" идеи от рода, че било добре веднъж годишно да се чисти. Май ще пробвам и аз - не от друго, ами от мързел (пустият сакем се почиства толкова трудно, че си е цяло приключение). В крайна сметка нали затова им плащам на бактериите... така де, храня ги.  :lol:

dido

Ами зависи от мирогледа ти :-) Аз смятам, че не е добра идея да ми минава аквариумната вода през кофа пълна с аки в продължение на месеци. Чистя го приблизително веднъж в месеца. В много форуми - особено руски :-) - твърдят, че не ги пипат 6 месеца и повече. Както си избереш. Самото чистене на мен ми отнема някъде около 1 час. Това веднъж в месеца мога да си го позволя :-)

веско

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "dido"Aз имам външен канистър EHEIM..

Моля хората с Ехайм да си траят!  :lol: Е тогава ще се обадят хората с Атман :lol: Имам този филтър от два месеца и засега съм доволен от него,ако може да се каже че два месеца е достатъчно време за трезва преценка :lol: А и мисля че не е много скъп :lol:
:P

NikolaV

Абе чистенето и аз ще го преживея някак си. Повече ме притеснява смяната на водата. А да смятам... 250-300 л. аквариум. Да сменям по 20-30% на седмица (както досега съм сменял на два 100 литрови.) Това май прави окло 90 л. в най лошия случай. А и си оставям и един 110 л. Значи трябва да държа някъде 100 - 120 л. за смяна. В гарсионера... Аз къде ще стоя е въпроса... :shock:

Boby_

Цитат на: "dido"... Аз смятам, че не е добра идея да ми минава аквариумната вода през кофа пълна с аки в продължение на месеци. ...

Там е работата, че акита практически не остават - отварях специално филтъра, за да проверя. Утайка почти няма - бактериите са "опапали" всичко. А чрез ежеседмичната смяна на част от водата се премахват достатъчно от неразтворимите остатъци от метаболизма на бактериите.
Може и да пропускам нещо, не знам. Но мисля да го оставя още известно време, поне докато не се влоши качеството на водата. Ей така, заради експеримента...

Цитат на: "веско"... Е тогава ще се обадят хората с Атман ...
Eheim-ът е Филтър. Атманът е само филтър. Това имах предвид.  :lol:  :lol:  :P

Longanlon

всъщност както е отношението ви към идеята да се почиства редовно само пълнежър за механична филтрация, а този за био да не се пипа по няколко месеца?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Цитат на: "Longanlon"всъщност както е отношението ви към идеята да се почиства редовно само пълнежър за механична филтрация, а този за био да не се пипа по няколко месеца?

Ами щом си се сетил да питаш, всъщност крайно положително.  :lol:
Само за моето лично отншение говоря, де.  :wink:

u-taka

няма да се плашите филтъра го чистя на шест месеца!!!

Boby_

Цитат на: "u-taka"няма да се плашите филтъра го чистя на шест месеца!!!

Сигурен съм, че и собственикът на Мъртво море така е казал навремето.  :lol:  :lol:
Бъзикам се, де.
Въпросът е как стоят нещата с нитрити и амоняк, като се чисти рядко. Това трябва да се провери, а аз такива тестове нямам.

Similar topics (5)

50281

Публикации: 4
Прегледи: 2085

11756

Публикации: 6
Прегледи: 8442

44506

Започната от venci traykov


Публикации: 1
Прегледи: 2128

8171

Публикации: 7
Прегледи: 3497

38045

Публикации: 24
Прегледи: 10412