• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Земетръсоустойчиво фиксиране на аквариум

Започната от aileen_queen, 04.01.2015 23:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aileen_queen

Здравейте,
моля за помощ, ако някой се е сблъсквал с такъв проблем.
Живея на 19тия етаж, искам да си правя аквариум (не лично аз, разбира се), размери 80Х35Х40.
Мисля да е с максимално нисък шкаф, но все пак въпроса за надеждното му фиксиране остава. Пък и ако е много малък няма да може да събере оборудването. Стената е гипсокартон, пода е паркет (не знам дали не е добра идея И за пода да се фиксира... *dontknow*) . Имам схема на профилите под гипсокартона, вариант е аквариумът и шкафът да се фикснат към стената. Дайте предложения колко да е висок шкафа...
Ако някой има опит с последствия от земетресение да сподели.
При пернишкото земетресение не си бях вкъщи и разчитам на разказите на съседите, но знаете че на страха очите са големи и с всеки следващ разказ се уголемяват още повече. И все пак пукнатините по стените говорят за достатъчно притеснително отклонение (макар че пораженията са по-големи по долните етажи, където усукването е било повече).
Приемам всякакви идеи.
Благодаря!
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fgd30sklsr%2Fpodpis.jpg&hash=c41bcbce78f0131ae8f7d13d3d375b9d3edc34aa

pl86

Аз съм на 8ми етаж от 12 и при земетресението не бях вкъщи, сестра ми е била в нас и каза че се е чувало много силно плискане на водата, не е имало кой знае колко разлято, явно стъкления капак е помогнал, аквариума е 107х35х65h на шкаф не е бих захванат никъде.

Предполагам на 19ти ще е по-различно ... доста ... аз мисля че може да хванеш шкафа за стената, може да помислиш и как да хванеш аквариума за стената (но там трябва да се внимава да не се счупи ако има някакво напрежение). Според мен това е достатъчно, то няма да носи нищо, само да ги придържа.
Другото което е ... бих направил аквариума по-висок, и не го пълни до горе - да има някав аванс като се плиска ... това е с което мога да помогна ;)

https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

sVGNsali

Здравей.
19 етаж е цифра. Сериозна при това. При земетресение, силата е най-долу, но отклоненията най-горе. В смисъл, че последните етажи се клатушкат най-силно.
В Кърджали, миналото лято като стана земетресението си бях у дома. Тогава все още имах два аквариума - 180 л и 25 л. Труса беше много сериозен и какво да ти кажа - водата бълбукаше все едно гледаш кипяща тенджера с вода. Тук някъде имаше тема с коментари, след труса. Стойката вибрираше - метална, 40/40/2 mm квадратен профил, L=130 cm. Разля се доста вода, но аз съм с балатум. Все още удържам поривите на жената за ремонт и подмяна с ламинати по стаите.
Накратко, фиксирането на стойката няма да помогне с нищо. Просто както мислиш, ниска стойка (колко ниска - ами като седнеш на стол, горният ръб на аквариума да е на нивото на очите. Моята стойка е 80 cm, аквариума h=40), стабилна основа - дървена плоскост и фибран над нея, отгоре слагаш аквариума и ... късмет. Земетресението е божа работа, спасение няма. Стойката ако се разклати до степен, че да тръгне из стаята, това ще ти е последният проблем. А ако все пак я фиксираш, цялата вибрация ще я поеме аквариума. 19 етажа, пода паркет.. Лошо. Може да пробваш да сложиш нещо под стойката, но ще загрозява - нещо което да събира вода.
И пак накратко, аквата си е сериозен риск при теб. Оовен да направиш застраховка на дома, друго сигурно няма. Аз си направих, 89 лв годишна, покрива и риск с аквариума - поражения на съседи под мен и доста други неща.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Tracker

Здравей aileen_queen интересен въпрос.
Според мен не е добра идея да хващаш аквариума неподвижно към стена или шкаф, по добре е да остане подвижен "плаваш" спрямо шкафа или пода. Целта е примерно шкафа да се движи от земетресението а аквариума заради своята инертнос (маса) да остане относително неподвижно спрямо шкафа.
Но както е казал колегата застраховката е най добрия вариант, друг е въпроса има ли такава в България, и какво покрива, и при какви условия би се признала.   
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

sVGNsali

Цитат на: Tracker - 05.01.2015 13:37
Но както е казал колегата застраховката е най добрия вариант, друг е въпроса има ли такава в България, и какво покрива, и при какви условия би се признала.
Ако някой иска, мога да сканирам полицата, за да се види какво покрива. Ние имаме здравна на детето и покрай нея научих и за дома. Агента с интерес слушаше за аквариума (а това рядко става, все случвам на противници на хобито) и накрая ми спомена за това. Какво покрива - застраховката е комплексна, зависи какво искаш, но минимума е пожар, кражба, теч от съседи. Щети от аквариум е опция - увеличава с 2 лв. общата сума. Поне при мен беше така.
Агента не ме посети у дома, 180 л не му се сториха много. Но знам за колеги с над 1000 л вода, които имат застраховка, след обстоен оглед у дома - около 300 лв. Но който има такова нещо, едва ли парите за застраховка ще го стреснат..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

elblanko

В никакъв случай не хващай аквариума за стената, при първото земетресение ще останеш без аквариум ако го направиш.
Широк и нисък аквариум е вариант за теб, същото се отнася и за шкафа.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

bay_milee

Да споделя и аз едно мнение живея на 6 етаж аквариумът е 150 литра.Вдигнал съм го целенасочено дъното да ми е на ниво очи за по добър изглед и съответно по голям риск,при последното земетресение буквално играех валс с него и едвам го удържах.Та при теб ти трябва нисък център на тежест, и както е споменал колегата никакво хващане за стени и подове свободен да бъде,височина на шкафа можеби трябва да е минимално висок колкото да събере канистър но не повече.Но ако замисляш нещо по голямо направи си застраховка да ти е мирна главата. :)

discusfen

немога да разбера аквариума ще го вписваш в стената или ще го лепиш за нея

aileen_queen

Идеята ми е шкафа да е хванат, а дъното на самия аквариум да влезе като в гнездо в шкафа. (Странѝците на шкафа да са 3-4 см над дъното на аквариума, за да не може да се хлъзне от шкафа).
Всички обемисти мебели (които всъщност са два гардероба и кухнята) са хванати с болтове тук, защото при евентуални колебания голям мебел може да те пребие като нищо.
Ако нищо не е хванато, вариантът да стане голям сакатлък дори и при леко земетресение е голям.


Левия шкаф не е хванат, десния е хванат. Това е единственото що-годе читаво клипче, което намерих в нета.

Също така възнамерявам капака да е по-дълбок, за да може да не го пълня съвсем до горе, но все пак да не се вижда, че не е напълнен. Тук имам известни резерви, защото може да се получи малко грубо с дълбок капак, но... явно ще трябва да се примиря с някои неща.

Застраховката е лесна, идеята е да не се стига до ползването ѝ, тъй или иначе съм решила да правя застраховка на жилището, ще искам и аквата да включат обезателно.
100 литра са един 5 мм слой вода по пода, като се замислиш не са чааааааак толкова много. Да не говорим, че като се сложи грунд, камънаци и прочее, даже ще са по-малко от 100. И това се очаква в случай, че целия аквариум падне, което всячески се стремим да избегнем като вариант.


- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fgd30sklsr%2Fpodpis.jpg&hash=c41bcbce78f0131ae8f7d13d3d375b9d3edc34aa

discusfen

ти си лесен.аз във кухнята на стената от пода до тавана имам аквариуми .общо 3 тона вода.

Caxapa

Цитат на: elblanko - 05.01.2015 20:25
В никакъв случай не хващай аквариума за стената, при първото земетресение ще останеш без аквариум ако го направиш.
Широк и нисък аквариум е вариант за теб, същото се отнася и за шкафа.
Тук е истината.  Сградите в земетръсни зони се слагат на ролки  и огромни сачми в основата точно с тази цел да понесат вибрациите. Доста мостове да не кажа на 100% са на същият принцип.

sVGNsali

Видеото е много показателно, какво става в най-лошият случай.
Ако затресе така, при твоите условия, не вярвам нещо да помогне. Т.н. гнездо няма да може да поеме инерцията, която ще получи аквариума. Всъщност зависи - маса на аквариума, как е направено гнездото - нека да бъде част от стойката, а не само като лайсни.
И пак да повторя, не ти трябва захващане на стойката и/или аквариума към стена/под/основа. Цялата вибрация ще отиде към аквариума.
Колко висок аквариум мислиш? Ако е >60 cm обслужването ще те затрудни.
От вчера, мислейки за твоя случай, не мога да спра да си представям една картинка - ходещ човек на магистрала, в тъмно, опитвайки се да не го удари кола. Не че има връзка някаква, но риска за катастрофа е еднакъв - голям.
Към мнението на Сахара - неприложимо у нас, поне в общия случай. Може и да греша, но до колкото знам у нас няма пример за  "ролки  и огромни сачми в основата". В Япония, да, но тук не съм чувал. Още по-малко за сгради от времето на бай Тошо - предполагам за такава става въпрос. Нови толкова високи сгради у нас се броят на пръсти - и са все бизнес/офис сгради. В университета сме минавали такива противозаметръсни мерки само като екзотични примери. А и сега, не знам как би ме изгледал инвеститор, ако му предложа такова нещо. Иначе идеята е добра. За мостовете.. там не съм сигурен, но в общия случай имат лагери, върху които лягат греди/носеща конструкция. Тя дава някакъв аванс. Разковничето при тях е здравото фундиране. Там нещата са много сложни, а и са извън контекста.
В обобщение бих казал - застраховка + стабилна/метална стойка + нисък аквариум. И много, много късмет.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

 *offtopic Извън темата. Към   Севгин- За сгради и аз не съм чувал но за мостове  мисля, че имаше  нещо от този вид. Все пак ти си инженер и си учил материала.  Освен да обира вибрации-ролковият почин при мостовете е май да поема температурните разширения и свивания ако не се лъжа.  Но това са други неща и се извинявам за спама в тази тема.

_Kirilov

И това което аз мога да ти преложа е една идея малко по-широки разпънки и по дължина и по ширина - така като се плиска водата по-голяма част ще остане в аквариума. Визирам лично моя аквариум - не , че са ми големи разпънките ами бях оставил предния и задния капак като върху бях беше осветлението което не е леко и много малко вода имаше извън аквариума (5-6л)

aileen_queen

Размерите ще са 80Х35Х50. Като от тия 50 см височина, 5 см нагоре от дъното ще са в "гнездото" (разбира се не от лайсни, а от самия шкаф) и около 10 см ще са покрити от капака (т.е. водата ще е 10 см под ръба на аквариума). Нещо такова...

Иначе за блока, строен е 72 година, при ремонта тук-там от стените изпадаха топки вестници и всякакви други щуротии (в качеството им на уплътнителен материал явно), доколкото знам е строен от строителни войски тъй като е бивш ведомствен на МВР. Та мисълта ми е, че тогава сигурно не са били и чували за ролки и т.н. японски изобретения.  :duvar:

Според моята логика, най-добре е аквариума да е на пода. Така центъра на тежестта ще е най-ниско. Но поради естетичски съображения, пък и ще се обслужва по-трудно, няма как да е на пода. За това си мисля, ако шкафа е фиксиран така, сякаш е част от пода, няма ли да е същото?
А ако шкафа не е фиксиран никъде, като се заклати всичко, аквариума ще повлече шкафа и със сигурност ще падне...
Не знам, поправете ме ако някъде греша... *dontknow*
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fgd30sklsr%2Fpodpis.jpg&hash=c41bcbce78f0131ae8f7d13d3d375b9d3edc34aa

torsade

Аквариумът от видеото при теста падна, защото беше тесен и висок. Може би на тази височина 35 см ширина е малка?
Охлювът не ни е враг!

discusfen

Според мен го направи със задна плоскост на шкафа висока до височината на аквариума.Прехвани аквариума в горната страна с десет сантиметровата плоскост за задната плоскост.Плоскостта я прехвани за стената в горните ъгли.

aileen_queen

Пак ще искам съвет.
Размерите на аквариума ги реших - 90 -дължина, 35 -ширина, 50 - височина (5 см отдолу ще е в гнездото на шкафа, 5 см отгоре ще е покрито с капака - т.е. нивото на водата ще е 5 см под ръба на аквариума).
Интересува ме, от какво разстояние ще имам нужда над филтъра в шкафа. Идеята да е максимално нисък ОК, но се оказва че повечето външни филтри за този литраж са около 30-35 см високи, което предполагам е без маркучите отгоре, т.е. височината на шкафа прогресивно се увеличава...
Харесала съм си този филтър- https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/external-filters/ecco-pro-200,  ако някой ползва такъв ще ми е полезно да сподели мнение.
Както съм започнала с питането, направо и за CO2 дайте предложения. (Не съм имала аквариум с такава система до сега и съм изключително объркана от разнообразието, с което се сблъсках, нямам никаква представа какво ми трябва.  :-[ ) http://www.aquaristikshop.com/aquaristic/JBL-ProFlora-u201-CO2-Fertilizer-Set/127899/ - това гледах, но има толкова много и различни, че нямам идея дали е ОК.
В аквариума ще има доста растения. Обитателите мисля да са дребни риби и скариди. Не съм решила още какви ще са точно рибите. Не знам дали е достатъчно като информация, за да се прецени оборудването.
И още ако сложа този филтър дали няма да прави прекалено голямо течение за малки риби и скариди?
Благодаря предварително.  *thanks
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fgd30sklsr%2Fpodpis.jpg&hash=c41bcbce78f0131ae8f7d13d3d375b9d3edc34aa

Caxapa

Относно маркучите - Растоянието от маркучите до горна полица на шкафа може да е  от порядъка на 2 см. Тоест  да може да се вади свободно  канистъра без да сезапират и огъват някъде маркучите.   Занчи максималната височина по спесификация на канистъра+ 3 до 4..хайде 5 см.  Моите канистри са в страни до аквариумите и не съм ги скрил естетически под него в шкафовете. Естетически е по-добре  да не се виждат все пак. Важно е да може да се обслужва канистъра без много затруднения.

petq3515

Относно системата за CO2 тази като гледам на картинката е с бутилки за еднократна употреба. За такъв аквариум с растителност бих ти препоръчал на е с бутилка за многократна употреба.Аз съм с 2 л бутилка 1,5 кг мисля че беше и аквариумът ме е почти колкото твоя и ме кара около 2-3 месеца с дифузер.
Никой не проумява какво притежава, докато не усети болката от загубата му.

aileen_queen

Можеш ли да дадеш някакъв линк за такава бутилка като твоята, може и на лични, ако е проблем да не излезе като реклама.
- 135 л. стартиран 28.03.2015г, JBL Crystal profi e1501
- 28 Paracheirodon simulans, 4 Microgeophagus ramirezi
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.org%2Fgd30sklsr%2Fpodpis.jpg&hash=c41bcbce78f0131ae8f7d13d3d375b9d3edc34aa

Caxapa

Зависи от модела на бутилката но с крана е от порядъка на 45  до 57 см като това са различни модели   оригинални бутилки на Денерле.

petq3515

На един от аквариумите съм със стоманена бутилка от CO2 пожарогасител и е 42 см висока с крана 2 л  1,5 кг въглероден диоксид побира. На другият съм с оригинална за акваристика 0,470 л   350 гр. побира но ми в службата и не съм я мерил на височина.
Никой не проумява какво притежава, докато не усети болката от загубата му.

elblanko

Широк 35, висок 50??????  :buff: 
Трябва да е точно обратното, по-широк и по-нисък ако искаш да не падне. С тия размери ще прилича на тия от клипа, които са направени така точно за да паднат. Поставките и те са направени високи, тесни и нестабилни, точно поради тази причина, за да паднат и да им се получи клипа.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Similar topics (5)

21984

Публикации: 39
Прегледи: 27557

8494

Публикации: 7
Прегледи: 5523

10586

Публикации: 20
Прегледи: 9499

51900

Публикации: 5
Прегледи: 3576

4480

Публикации: 1
Прегледи: 2793