• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въздушна стена + сипоракс мини = биофилтър ???

Започната от kolegata_86, 03.05.2010 23:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kolegata_86

Здравейте, попадъл съм на теми във форума, в които е обяснено, че ако въздушната стена се зарови под грунда се получавало нещо като филтър( http://aquariumbg.com/forum/problemi-i-preporaki/vazdushna-stena/ ). Моята идея и въпрос е: - Няма ли да се получи по-добър "био филтър", ако поставя въздушната ми стена (75см) в изработена от мен ваничка на дъното и я напълня със сипоракс мини. Най-лесно ваничката може да се направи от стъкло, но ако искам да се получи засмукване на вода през стените на ваничката, ще трябва да избера друг материал, който лесно се пробива. Има ли смисъл от това което ми се върти в главата или по-добре просто да я заровя и аз под грунда?

piterd

Привет kolegata_86,
Такава идея си направих наскоро. Използвах обикновенно камаче за въздух и ъгъла в аквариума. Положих камъчето и го зарих с сипоракс.  Маскирах съоръжението  с помоща на камъни.,Е не е мини а от цилиндричния, но за идеята това няма голяма разлика. По моя преценка би трябвало да работи, защото осъществява движение на водата покрай сипоракса и я насища с кислород, което е добре за нитрифициращите бактерий. Колко е ефективен обаче, ще трябва сам да си докажеш в предвид спецификите на аквариума ти, и  потребностите ти от филтрация. Моята идея е реализирана от две седмици, и не съм правил още измервания, за да преценя колко е ефективна. По мнение на продавача в аквариумния магазин от където купих сипоракс, за да заработи в оптимални параметри биофилтрацията са нужни няколко месеца :-?

Alexfield

Ако искаш да си използваш грунда като био филтър, е много по-добре да се ориентираш към дънен филтър.

Иначе ако решиш да си правиш ваничка, от плексиглас ще ти е най-лесно. Има много недостатъци:
- за филтрацията е по-добре да минава вода, а не въздушни мехурчета
- ще има шум от тракане при разместване на керамиката
- отнема от вътрешното пространство на аквариума като после трябва да го криеш от естетически съображения.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Raven

Въздухът от въздушната стена ще вдига мътилка и органични частици, това е предпоставка за поява на водорасли.
При компактните филтри циркулацията е от водна струя и тя допълнително се разбива с флейта именно за да се избегне прекалено силното течение.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kolegata_86

Стената така или иначе я използвам и не забелязвам да ми прави мътилка. А поради причината, че е прикрепена на 2см над грунда събира точно под себе си изпражненията от рибите ми, при което сифонирам всеки ден много по-бързо и най-вече в този участък(рибките ми са сравнително големички). Явно създава по-силно течение от окачаемият ми филтър 1200л/ч. (200л аквариум). Като я заровя ще видя дали ще има проблем с мътилката. Та въпроса ми беше, дали ще се получи по-добра филтрация ако зария стената със сипоракс мини, а не просто с грунда в аквариумът ми? За водораслите ще следя, а относно скриването й - няма да е проблем. Мисля в най-скоро време, като ми се отдаде възможност и аз като piterd да изпробвам идеята си.

piterd

Привет kolegata_86,
Виждам си решен да експериментираш, та ще си позволя да ти дам малко идеи. Не забивай камъка в грунда, а го постави малко по на високо. Така повечето боклуци ще се събират отпред и няма да попадат в течението, което ще обмива сипоракса. Това с кутията, в която да поставиш камъка, за въздушната стена не е никак лоша идея. Особенно ако обособиш място за филтърна вата която да обира грубите частици. И не на последно място, направи така че сравнително лесно да го обслужваш. Като измислиш нещо прати някоя и друга снимка.
Поздрави .

kolegata_86

За момента съм сложил стената под грунда и не ми размътва водата. Ако не намеря време, просто ще изсипя сипоракса върху грунда, но преди това ще оформя и подходящо каналче.

Similar topics (3)

8516

Публикации: 10
Прегледи: 8502

3772

Публикации: 15
Прегледи: 8215

6071

Публикации: 5
Прегледи: 3773