• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 01:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

даите савет

Започната от HegeJl4o, 10.03.2006 01:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

HegeJl4o

Цитат на: "6aro"Браво!!  :lol:  :wink:
Я сега малко помощ къпакът как да го направя виждал съм едни такива плазгащи значи на зад си е залипен към аквариума а предната част е на едни стъкалза малко от долу и се плазга назад мисля тъка да го направя даите мнение
дръгия въпрос е дали няма да пречи защото аквариума става като консерва имам предвид че е е доста затворен

6aro

Питаш за стъклен капак явно. Ами доста аквариуми го имат, това е защото се мокри лампата от изпаренията на водата и пръскането от въздуха. Не е лошо до си направиш. Точно как става не знам, но предполагам, че най-правилно е да се залепят едни странични стъкла не много широки, на които да се плъзга капака, който да е на половина на ширината. А задната част да се покрие със статично стъкло, което да е така сложено, че да минава предното под него. За удобство може да се залепи и едно малко стъкло на предния капак като дръжка. После ако искаш и лампата е сложи като капак. Това не е задължително, но препоръчително. Ако греша ме поправете. Не съм го правил, но си мисля да направя нещо такова на малкия си аквариум.
Палудариум: 120/80 (16 вода; 64 надводна част )/40
острови: размери в най-широката си част - 23/18/40; 43/20/40; 10/19/13

Ernest

аз си направих за 3 лв, стъклен...не е найдоброто решение ама върши работа...снимки ще пусна след малко...иначе аз мога да ти предложа да отидеш до някой магазин в който се продават аквариуми...повечето са с такъв плъзгащ се, но се и маха...разгледай и си го направи...
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

Ernest

Състои се от 2 части, задна предна, размера е 3 мм по широк(от всички страни) от външния размер на аквариума....посредата са свързани със силикон, на предната отгоре има нещо като дръжка...едно стъкълце залепено вертикално...но след като видях че тва е неудобно препоръчвам дръжката да е във формата на "Т" и да е по широка...

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2FKapak%2FPictire%281%29.jpg&hash=a15da0c175694d75490acc2abbaf494797e074b5

така сложеният силикон мислех че ще се скъса бързо, но вече 4-ти месец не е мръднал

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2FKapak%2FPictire%282%29.jpg&hash=120605b33bec9166ae405658d25298583803a87e

по краищата на капака от вътрешната(долната) страна , има ограничители, на 2 мм от страните на аквариума, за да не бяга много много, и от задната страна ъгълчетата си ги резнах за кабели мъркучи, простотии :)))

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore1.data.bg%2Fsamosvalche%2FAquarium%2FKapak%2FPictire%283%29.jpg&hash=8f243b8105849a44377a41201d10453c5c12da18
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

kpokcho

Цитат на: "HegeJl4o"дръгия въпрос е дали няма да пречи защото аквариума става като консерва имам предвид че е е доста затворен
Че пречи на светлината както съм чел някъде мога да споря. Все пак оранжериите са стъклени. Пречи и на плаващите растения:
водна салата, водна лейка, и спарва водната леща.  Ако нямаш такива растения обаче не е проблем. Ако нямаш много растения а повече рибки си направи. Водата няма да ти се изпарява толкова бързо, но трябва да аерираш задължително.

Stas

Че пречи на светлината е безспорен факт.
Даже няма нужда да обяснявам - само ще кажа, че конденза оставя много досадни следи по вътрешната страна на стъклата и като засъхнат става мизерия. Т.е. това че е мръсен е най-големия проблем.

За задължителната аерация - ами тя не се определя от капака. Ако аквариума е растителен, то растенията отделят кислород. Значи независимо дали има или няма капак, то в нерастителните аквариуми се аерира, а в растителните - само нощем. (Тук предполагам, че се подава СО2).

За изпарението е точно така - водата се изпарява по-бавно, ако имаш капак.

kpokcho

Цитат на: "Stas"За задължителната аерация - ами тя не се определя от капака. Ако аквариума е растителен, то растенията отделят кислород. Значи независимо дали има или няма капак, то в нерастителните аквариуми се аерира, а в растителните - само нощем. (Тук предполагам, че се подава СО2).
чакай сега. По принцип си прав, но за малко (нано както му викат) аквариумче, а неговото е такова, може да не се аерира водата. Тя водата си разтваря кислород от въздуха. Имал съм такова преди 15-17 години с пластмасови рамки, 16 Л, без капак, и не съм аерирал - щото старите руски помпи брамчаха повече от машинка за постригване. Нямал съм растения, а по дъното имаше 2-3 камъка - без пясък. Тогава растенията бяха кът. В този водарник обаче, живееха 2 хелера 4 гупи и една скаларийка някъде около 2-3 години, които съм хранил само с дафния пулекс.
На края на жизнения цикъл на това аквариумче, обче ми попадна една дъска която точно пасваше за покривало, и аз я сложих на него за да я ползвам за поставка на пространстовото над аквариума. И след време първа се гъкна скаларията... после едия хелер изчезна беследно... майка ми разправя, че след години когато местили шкафчето дето беше аквариума, намерили зад него един изсъхнал чирус - значи хелера е изкочил. После нещо ми писна от това аквариумче, а пък по света се появи силикон и започнаха да лепят аквариуми със силикон без рамка, и аз го разкарах това и си купих правен с невероятните 40 Л.
Та искам да пиша, че малко рибки спокойно си живеят и без аерация в малък обем.

И малко по темата за правописа:
Цитат на: "HegeJl4o"Я сега малко помощ къпакът как да го направя...[/size]

След като ме обвиниха по-горе че питам Неделчо уж за за това в кой клас е, а аз имах намерение да му разправям за гупите... Та в по-горното изречение, думата "капак" не трябва да е с пълен член, защото не е подлог, и тука тази грешка не идва от чатове по мирка и смс-и. Ама Неделчно да не се обижда.