• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.02.2020 03:03

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Външен филтър

Започната от MAKAPOB, 27.12.2005 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cihlidi_fan

offtopic
Съжалявам пак за офтопика, надявам се за последно е :
Няко може ли да ми даде някаква насока за помпа която да върши такава работа (смисъл за по мощен филтър)? :roll:
Или то трябва вече да е вид филтър? :roll:
П.С: Мисля да си направя, но за първи път се интересувам от това, за това  не съм много наясно с нещата. Още веднъж Съжалявам! :oops:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus


miTko

Има доста писано във форума по въпроса, имаше и линкове към руски сайтове, имаше и снимки доста.Потърси, нали си във ваканция! 8)
Разни мои АКВАРИУМИ 

niky

Съвет от мен - не се захващай с тая работа.
Купи си филтър.

Но....помпа и филтър са съвсем различни неща.
Помпата служи за да върти водата от аквариума, през "филтъра" и обратно в аквариума. Избира се в зависимост от обема на аквариума, и изискваната "филтрация", като минимум  трябва да е с дебит 3 пъти обема на аквариума. Това е много относително, защото като се задръсти "филтъра", ще намалее дебита и ....
От друга страна, не може да се сложи пък много "силна" помпа, защото ще стане водовъртеж  :D

Изобщо...мъка.

"Филтъра" е т.нар. пълнеж. Освен че филтрира (механично), има и биологична роля (медия) за нитрифициращите бактерии. Затова се ползват и различни слоеве медия. Да. ама трябва да накараш водата да минава през тях, а не да си циркулира през кофата.

Хайде стига ти толкова. Повечко чети, по-малко питай  :lol:

NikolaV


cihlidi_fan

NikolaV
Мерси поразгледах го сайта, има много възможности  :roll:  ама сега като се замисля май ще е голяма мъка да си намеря необходимите материяли :oops:
Niky
:lol:  :lol:  Хаха мерси за подробното описание, знаех какво е филтър и помпа все пак но нищо  :wink:  Иначе аз правилно си попитах дали не трябва филтър ето виж статията за този вид външен филтър:
Внешний канистровый фильтр Р.Ширкалина
Както и да е благодаря ви, може и да опитам не е кой знае какво  :roll:  :?:  освен нещата които трябва да си купя де  :(
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus


MAKAPOB

Незнам дали не съм догледал ама никъде не видях напора на помпата в тези линкове.При положение, че помпата ще стои под аквариума мисля това има голямо значение

Vojda

Всички помпи имат определене височина на водния стълб,която е достатъчна за изтласкване на водата до аквариума.На 1100 л/ч глава(ресън) е метър-метър и половина,мисля,което е напълно достатъчно.

Joro Vn

Макаров, не се притеснявай за  положението на помпата под аквариума. В този случай системата е циркулационна, и височината е без значение. При циркулационните системи /смукателния и нагнетателния тръбопровод са свързани към един съд или система от скачени съдове/ височината на засмукване и височината на нагнетание не се включват при пресмятане на напора на помпата. Също и вискозитета на флуида /в случая вода/. От значение са само местни и линейни съпротивления. Все пак е по- добре да е с по- голям напор, за да може да преодолява тези съпротивления, без да губи дебит.

jelo

Съпротивлението на 10м воден стълб е 1 атмосфера или 0.1 MPa, значи на 1м ще е 0.1 атмосфера (мисля, че така беше). Значи на теб ти трябва помпа, която да преодолее около 0.1 атмосфера.

Joro Vn

ЦитатСъпротивлението на 10м воден стълб е 1 атмосфера или 0.1 MPa, значи на 1м ще е 0.1 атмосфера (мисля, че така беше). Значи на теб ти трябва помпа, която да преодолее около 0.1 атмосфера.

Опитах да обясня в предния пост, че тази височина не се отчита при пресмятане дебита и напора на помпата. Защото системата на Makarov засмуква и връща водата от един и същи съд /аквариум/. Щеше да се отчита, ако например има два аквариума - повърността на водката на единия е на 1 метър над повърхността на водката на втория; помпата засмуква водка от долния и пълни в горния. Подобен пример давах и в други теми и се оказа, че добре се възприема- май е по- разбираем и приятен за пресмятане :D . Макар че пренебрегвам разликата в плътността на водата и водката.

jelo

Някои знае ли от къде мога да си взема помпа с малък дебит (примерно около 1000 литра за час)?

zariio

Ами намали дебита чрез крановете

topspeed

Имам въпрос относно помпите които се монтират на външните филтри,
предполагам има значение каде е монтирана помпата/преди или след филтъра/ т.е. да засмуква водата от филтъра или да я вкарва в него и от там в аквариума.
Надявам се да сте ме разбрали какво точно ви питам  :)

Joro Vn

Няма значение като механика на флуидите  :wink:. Системата е циркулационна :!:  :!:

dido

Пирмерно да не джурка перката и оста в мръсната вода - това е някакво основание да се монтира ротора след филтриращия материал.