• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

УВ стерилизатор

Започната от MAKAPOB, 19.04.2005 19:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MAKAPOB

1.Има ли смисъл да го правя аз или да си купя готов?
2.Лампата колко пари е?
3.По какъв начин да минава водата (с някаква помпа) ?
4.През какво да минава (стъкло пластмаса) ?
5.Има ли значение размера на аквариума

MAKAPOB

Знам има хора които пишат и притежават такава лампа.Няма страшно пишете

discus

Цитат на: "MAKAPOB"1.Има ли смисъл да го правя аз или да си купя готов?
2.Лампата колко пари е?
3.По какъв начин да минава водата (с някаква помпа) ?
4.През какво да минава (стъкло пластмаса) ?
5.Има ли значение размера на аквариума

По принцип можеш сам да си го направиш, но мисля че няма смисъл пък и няма да намериш всичко необходимо за да направиш стерилизатора както трябва. Устройството не е сложно, има непрозрачна тръба с вход и изход за водата, в нея е поместена  кварцова тръба в която стои UVC лампата, накратко това е устройството плюс съответното запалване за лампата. Лампите сега незнам колко са преди доста време когато купувах(купих си няколко на куп) беше 25 лв. 15W на силвания. Най добре е стерилизатора да се включи към канистера. Това през какво да минава не го разбирам, различните ватаове са за различни размери аквариуми, но също така е важно и какъв е дебита на помпата която прекарва водата през стерилизатора. Точно съотношение дебит/W/ литри обаче немога да ти кажа защото всичко което съм гледал е различно, няма никакво съвпадение така да се каже. на повечето места може да се намери приблизително съотношение W/ литри.

Хунта

Моето мнение е, че не си струва да се захващаш да правиш подобно нещо. Цената му не е чак толко висока, а домашната изработка никога не е перфекта :) Ако си се навил да си слагаш УВ купи си един и си спести ядове. Все пак с 'тока' шега не бива.

dido

За съжаление цената е висока - на пазара ми искаха 140 лева за AquaEl проточен UV стерилизатор.

discus

Цитат на: "dido"За съжаление цената е висока - на пазара ми искаха 140 лева за AquaEl проточен UV стерилизатор.

ако трябва да го направиш като истински ще ти излезне може би наполовина, ама дали ще се намерят всички компоненти а и времето което ти е необходимо за търсенето на всичко :?:  :D . Незнам какви си гледал но аз лично предпочитам тези с които са със стандартните UV лампи, защото те се намираха (поне преди) по лесно. Най голямият проблем е намирането на кварцовата тръба в която стои UV лампата.

Хунта

Явно аз съм в грешка  :shock: ... сега видях на Sera UV-тата са около 250лв. А на мен ми се въртяха едни съвсем други цени в главата :lol:

MAKAPOB

Имам предвид тялотото през което се прокарва водата и само и единствено кварц ли е или може и да е друго

discus

Цитат на: "MAKAPOB"Имам предвид тялотото през което се прокарва водата и само и единствено кварц ли е или може и да е друго

Водата върви между външната непрозрачна тръба и кварцовата тръба. Само кварцова защото не спира UV лъчите. Кварцовата тръба служи за едно основно нещо, а именно да държи температурата на лампата в някакъв режим. Също така по лесно се уплътнява да не стига вода до самата лампа, и да я пази от механично уврежда защото все пак стъклото на лампата е по крехко от самата тръба. Иначе в нета съм виждал изпълнение и без кварцова тръба, но тогава пада КПД на лампата защото работната температура е по ниска от необходимата

Similar topics (5)

3799

Публикации: 47
Прегледи: 17528

10680

Започната от plant


Публикации: 25
Прегледи: 12373

12351

Публикации: 4
Прегледи: 3967

50080

Започната от ivan_mz2


Публикации: 0
Прегледи: 1960