• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Управление на процесите в аквариума с PC

Започната от d256h, 11.10.2006 18:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

d256h

Здравейте колеги и приятели. Манията "отглеждане на риби" ме зарази още, когато бях на 7 годинки. Сега съм към 40! По стечение на обстоятелствата съм завършил Автоматика с София, но това ми беше от полза единствено при осъществяването на лични проекти, не свързани с професията ми. Тези дни разгледах няколко теми в сайта, отнасящи се до управлението на различни устройста в аквариума. Прочетеното ме накара да се замисля за мой проект още от 1987г. Виждайки, че вече има достатъчно голямо общество на акваристи си дадох сметка, че е назрял момента да се направи нещо по-сериозно в полза нему! Направих преглед на фирмите-производителки на аквариумно оборудване. Решенията за поддръжка на аквариумната вода с нейните специфични параметри са много и скъпи. Изводите до които стигнах са следните:

1.)Не е задължително, но е добре човек да има цнтрализирана система за следене и поддържане на аквариума;
2.)Такава система трябва, да е изградена върху базата на минимум хардуер (чаркуляк) и достатъчно други средства (може и софтуер);
3.)Използването на PC вместо програмируеми контролери е по-изгодно за българина (разбирай бедния), защото разпространението му е достатъчно голямо и до голяма степен машините се държат приблизително еднакво (липсва уникалност, която вдига цената);
4.)В компютъра има достатъчно вградени входове и изходи, които са достатъчни за управлението на стотици аквариумни устройства;
5.)Какво трябва да се направи, за да може компютъра да заработи като контролер на аквариумните процеси?
4.1)Да се направят хардуерни решения за връзка с портовете на компютъра;
4.2)Да се напише софтуер за управление на 'закачените платки' към компютъра;
4.3)Да се направи достатъчно прост и лесен за работа интерфейс, който да позволи на достатъчно голям брой хора да си служат с него лесно и удобно;

Пример:
От Паралелния порт на компютъра може да се ползват цифровите входове и изходи, от гейм порта  може да се ползват цифровите изходи и аналоговите входове.  По този начин може да се управляват електрически консуматори (нагреватели), електроди за Ph и др. с напрежителен или резистивен изход и т.н. Вместо масово управление (както е до момента в повечето случаи) може да се постигне Пълно управление на аквариума с обратна връзка от всеки включен уред в него. С две думи:

Предлагам да обсъдим стартирането на общ проект за управление на аквариум!

Въпреки, че специалността ми е биотехника и биотехнологии, силата ми е в създаването на добре изглеждащи програми за управление на процеси.

За проекта ще са нужни колеги силни в:

1. Правене на интерфейсни платки (RS232,RS485,RS422, PC Parallel )port;
2. Писане на софтуер за PC и драйвери за платките (дано не се наложи);
3. Познавачи на флуидна арматура (сензори, разходомери, нагреватели);
4. Баш акваристи :)

Към момента съм постигнал на цената 9,50лв да управлявам програмно 4 консуматора. Мога да контролирам консуматорите през мрежата, по SMS, e-mail. Интерфейсната платка се продава от българска фирма и направо е без пари (да са живи и здрави). Ако се използват две такива платки и подходяща логика може да се упрявляват до 256 товара, с което се изчерпват нуждите на един аквариум. По-интересното са обратните връзки от сензори, мотори, лампи и т.н. Имам готовност за започване на действия в тази насока, но считам, че по-добре ще бъде, ако повече хора се захванат с Делото.

Ако съм ви отегчил моля да ме извините, ако не пишете, кой с какво може да се включи!

Д.Димитров

filio

Нещо не хванах целта на занятието. В смисъл приложението ми бяга. Нагревателите са с терморегулатори, лампите си имат таймери, какво друго ще следим и управляваме от PC-то? Водата ли ще ми сменя? :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

Longanlon

Има вече такъв проект реализиран - в аквариума на 77.

Описанието и дискусията са в темата "Микропроцесорен контролер за аквариум", която забрвих къде се намира, ама търсачката на форума 100% я помни :)

Контролерът освен, че следи и регулира температурата и вкл/изкл осветлението (поетапно може) и СО2 нощем, следи киселинната реакция на водата и съответно спира подаването на СО2 при опасно понижаване. Може да се контролира и през интернет.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

bigboy

Позволи ми да не се съглася с точки 3 и 4, защото за цената която посочваш или малко по-висок може да се закупи достатъчно мощен микроконтролер, че и ,,тухли четворки да мета" .  Използването на PC е оправдано, ако се гледат много аквариуми  (индустриално количество). Да не говорим колко ток гълта едно PC, ако е постоянно пуснато, а също сам каза че българинът е беден, а например на мен ми трябват повечето портове ?!?! И не на последно място мисля, че програмното осигуряване на PC-то няма да бъде много по-евтино от това на микроконтролера(аз например програмирам pic-кове на microchip, а също и dsp-и).. Смятам че трябва да има компютърни модули, които да управляват индивидуално аквариума и да имат възможност да се включват в мрежа за централизирано управление на повече аквариуми!

Longanlon

Абе къде е всъщност старата голяма тема за миропроцесорния контролер? Нещо не мога да я намеря... :book
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Тоя вариант е мислен. Става, разбира се, но не и за контролерни функции. ПЦ-то просто не е достатъчно надеждно за такива неща. Представи си да забие докато е включил нагревателя или хлапето да го изключи щото така е решило... А и задължението да ти работи машината за да ти вървят нещата е несериозно някак си.

d256h

На пръв поглед изглежда, че предложението е безсмислено, особено ако ако сте гледали успешно аквариуми от 20г. Тук става дума за съвсем друго ниво на отглеждане на аквариум. Но първо да отговоря на Филио:
Нагревателя си имат терморегулатори, но още може да знаем "Работата на нагревателя във функция от времето и от там скорост на загряване (компенсиране на загубите), така се хваща хистерезисната крива на топлообмена на аквариума, което може да има значение при размножаване или при предотвратяване на болеси". Лампите си имат таймери, но това достатъчно ли е? Познавам колега, който има сензор на дъното, с който мери падащата светлина от лампите (заради водораслите). Знаете, с течение на времето газоразрядните лампи (от всички видове) им намалява излъчващата способност и се променя спектъра. Смяната на водата също е тривиална операция, но задължителна. С електроклапани може да се управлява подмяната на водата, както прекарването и през йонообменни колони за омекотяване или дезинфекциране или през колони с въглен или през колони с тор (за водораслите). Ами меренето на ПеХа и управлението на бутилките с Въгледвуокис? (например когато ми се наложи да гледам промишлени количества от едноклетъчните "Чехалче", ако имах подобна система, нямаше да загубя толкова много ларви на Данио. Ларвите толкова обичаха Чехалчета, че водиха истинска война заради тях!)

Сега за микропроцесорните контролери:
Знам какво могат, но проблема е в унификацията. Ако си представим Контролер и ПЦ с еднаква функция, то при отпадане на контролера (примерно изгаря) решението на проблема е замяна с нов, неговото програмиране и т.н. При ПЦ-то решението е също замяна, но не от специалист, няма програмиране (защото всеки ще може сам да си вземе ЦД-то и да си инсталира софтуера сам). Второто нещо, което ПЦ-то силно се различава от Контролера е многократно по-големите възможности в представяне на информацията в графичен, табличен или какъвто и да е друг вид, удобен на крайния потребител. Записването и събирането на обратна информация от сензорите и устройствата в аквариума, позволява дори целогодишна статистика на параметрите на "живота" в аквариума, което може да реши проблеми с оцеляването на неговите обитатели. (Измирането на морските риби, мекотели и др. най-често!). Контролерите са удобни за автоматизация на процесите в производствата или автомобилите примерно, защото те затова са и направени, но в никакъв случай не могат да се мерят с дори най-слабото ПЦ.

(Дори си мисля, че колегите от Алан Брадли умишлено спонсорират Бил Гейтс, да не им се бърка в управлението на поточни линии щото, ако стане, ще има да рестартираме автомобилите до замайване :)

И ако пак има нещо неясно ето пример:

Преди, за да говорим със Щатите ходихме до пощата, после говорихме през телефоните си у дома, сега вече ползваме Скайп. Не си купуваме специални телефони, а само БЕЗПЛАТЕН софтуер. Моята идея е да направим подобен проект - с минимални финасови вложения, да може да се постигне тотално управление и информираност за АКВАРИУМА.

Проект:
OpenAquariumProjectBG

P.S.
Вариантите са два:
- Идеята пропада, не се одобрява, няма желаещи, не и е времето сега! Тогава аз продължавам да 'копам', доста бавно ще бъде, но накрая всичко ще завърши успешно, но ще бъде платено!

- Идеята намира привърженици. Работим известно време. Документираме всичко и предоставяме благина за използване на членовете (на клуба, сайта, желаещите) СВОБОДНО, защото сме пичове и не сме скръндзи, като Бил Гейтс

NO CARRIER

<офтопик>
d256h, разгледах ти сайта, явно си голям ентусиаст. Шапка ти свалям. :-)
</офтопик>
Аз пък бих предложил еднопичова въшка + компютър. :-D
Въшката чете и управлява всичко, компютърът чертае графики, предлага по "юзър френдли" интерфейс и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

d256h

Цитат на: "dido"Тоя вариант е мислен. Става, разбира се, но не и за контролерни функции. ПЦ-то просто не е достатъчно надеждно за такива неща. Представи си да забие докато е включил нагревателя или хлапето да го изключи щото така е решило... А и задължението да ти работи машината за да ти вървят нещата е несериозно някак си.

Изоставате колеги, защо да сме на опашката? Проблема с отпадането на комадващия модул е същия и при ПЦ-то и при Контролерите. Затова си има решения, които се учат още в университета. Смятам, че това не е проблем. За постоянно включения компютър обаче си в грешка. Все повече машини работят постоянно включени! В следващите години това ще стане масово, защото ще навлезнат новите проекти за HomeSystem. Примерно разгледайте неуважаваната от мен идея наречена х10  http://www.smarthome.com/about_x10.html Има и други подобни системи и всички гонят унификация ...
Така, че за мен ,да ти работи компютъра денонощно е нормално, имам пуснати услуги и ФТП-сървър за лично ползване, това е въпрос на собствена преценка. В края на краищата, имам и един 100 литров аквариум с 4 риби, които идеално си живеят без движение на водата, без принудително обогатяване с въздух, има само нагревател и луминисцентна тръба за фитолаборатории.. ми да, за какво са ми тия електроники?

dido


bigboy

Прощавай, ама не мислиш ли, че малко се престараваш със следенето на толкова много параметри пък и толкова прецизно – то в инкубатор за бебета не се следят толкова параметри колкото ти смяташ да следиш. Помисли, затова че рибите са хванати от някоя река и са живяли в далеч по-тежки условия и нямат нужда от чак такова изнежване. Не че имам нещо против, но не виждам основателен довод, за да се прави!

d256h

БигБой, отговора е прост! (между другото прочетох постовете в посочения линк по-горе). Не е важен за мен крайния резултат, а пътя, който трябва да измина за да го постигна! А за другите може да се окаже полезно използването на такава разработка ... за мен удоволствието от правенето и занимаването с това хоби..

Raven

щом ти доставя удоволствие- прави го.
за мен не е много полезно защото аквариумът е променяща се система и не съм сигурен че ако се заковът параметрите ще стане по добре.
всъщност сигурен съм че ще е по зле,примерно изменението на рН е нормално в течение на денонощието- нощем пада с половин до една единица и това е полезно за растенията.
температурата също не е полезно да е постоянна ,аз не ползвам никога нагревател.
примерно в тропиците нощем температурите падат до около 16 градуса а денем са около 40- това е нормално за рибите и растенията.
по време на мусона два месеца температурите са около 20 градуса и почти няма слънце- така че рибите и растенията са свикнали на температурни амплитуди.
взички биологични ,физични и химични процеси в аквариума и в природата  са променливи и си имат своята функция и предназначение,не е добра идея да се променят.
но това си е мое мнение.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Цитат на: "NO CARRIER"<офтопик>
...Аз пък бих предложил еднопичова въшка + компютър. :-D
Въшката чете и управлява всичко, компютърът чертае графики, предлага по "юзър френдли" интерфейс и т.н.

Именно именно. Аз също предпочитам това. Това и съм направил и бачка чудесно и надеждно на две места вече, третото си чака реда ;-)

d256h, то тва така, ама аз съм си включвал пецето към електромер и перспективата да плащам по 20-25 лева месечно допълнително за ток заради него ми нещо не ми харесва, ама хич.

С две думи - портовете и аналоговите И/О на един стандартен компютър са силно ограничени и "евтините" решения за управление стават прекалено сложни откъм количество компоненти, платка и прочее. За сравнение ще ти дам микроконтролера, с който обикновено работя - има 2 UART-а, 48 I/O линиии, 8 броя аналогови входове, 12 битови, маса, камара дори прецизни таймери на които всяко пеце би могло да завиди. И тва за 15 лева.

d256h

Мен не ме притеснява толкова промените в температурата на аквариума. По-интересно ми е регулирането на Пх Рх и Кислородното съдържание. Щото ако става дума за контролери има готови на Сименс, които са специално за приложение у дома, цените са им много привлекателни и до голяма степен изчерпват изискванията за аквариумно управление. Но... мен това не ми стига..

dido

Е що да не ти стига. Една камара аналогови и цифрови входове/изходи и си решаваш проблема. Всеки контролер с общо предназначение ги има тия неща. Като ги комбинираш с LbaView и си напишеш визуализацията, пей сърце :-)

d256h

Дидо, аз видях постовете ти и в другите теми и съм съгласен с тях, но идеята да програмирам два пъти не ме радва, първо програмираш контролера после ПЦ-то. За да бъде просто, между ПЦ-то и устройствата в аквариума трябва да има само елементарна буферираща платка и само софтуер качен на ПЦ-то. При всички други варианти се налага човек да има и допълнителни познания. Аз познавам някои контролери, но има много хора дето това им е "тъмна индия", но работят с компютър и това може да им допадне повече.

За хабенето на ток, въпроса стои според Оптимиста/Песимиста, за едни чашата е наполовина пълна, според другите тя е наполовина празна. На мен машината ми работи по други причини по 24 часа, така че нищо не и пречи да изпълнява и управление на аквариум...

.. и 25лв в днешно време пари ли са, аз от 5 години под 55лв не съм падал, баси сигурно имам утечки в инсталацията

d256h

иии като гледам си минал пътя по търсене на подходящи сензори, което може да се окаже много полезно .. !!

dido

25 лева за ток е допълнително над стандартната за мене сума от около 50-на лева.

Начи буфериращата платка съвсем не е елементарна. Пробвай само да прекараш 16-24-32 двупосочни ИО-та през 8-битовия паралелен порт и ще разбереш за какво ти говоря. Правил съм го и размера на платката и опроводяването е много свръх това с един подобен микроконтролер.

Освен това - има някои неща, които на пецето просто не могат да се направят лесно. Говоря за прецизни таймери в случая - и засичане/генериране на прецизни времеви интервали с него. За пример - микроконтролера, с който работя, стандартно и с минимални усилия се справя с интервали с точност 125 наносекунди и девиацията зависи само от кварца в случая.

Те това е. Както ти казах проиграл съм и съм претеглил всичките тези варианти и комбинацията, дето NO_CARRIER ти спомен по-горе е най-тънка в случая.

Joro Vn

ЦитатP.S.
Вариантите са два:
- Идеята пропада, не се одобрява, няма желаещи, не и е времето сега! Тогава аз продължавам да 'копам', доста бавно ще бъде, но накрая всичко ще завърши успешно, но ще бъде платено!

- Идеята намира привърженици. Работим известно време. Документираме всичко и предоставяме благина за използване на членовете (на клуба, сайта, желаещите) СВОБОДНО, защото сме пичове и не сме скръндзи, като Бил Гейтс
Звучи като ултиматум, само и срокове за записване ако имаше  :) .
И аз нещо не ми се възприема тази идея с РС-то. Това с въшката, както се изрази Николай, е много по- човешко. И неангажиращо, което е една от основните цели. С комп ми изглежда доста несигурно, от самият комп. Че можело да ручкаш по всяко време в софтуера. Едва ли масовия потребител, който е закупил това нещо, ще има кураж да го прави постоянно. За другите недостатъци на компа колегите вече споменаха, само не разбрах ще трябва ли и енергонезависимо захранване.
Въшката работи при мен вече може би четвърта година /да чукна на дърво/. Отначало си имаше неизбежните доизкусурявания, които едва ли можеше да се предвидят на теория. Но след изчистването им сега на моменти забравам как се обслужваше осветлението например :wink: . Преди няколко седмици колегата, с който го правихме, ми подхвърли да продължим със следващото поколение. Зимните дни са къси и човек вечер можел да си намери занимавка. Тъй че, ако се появи нова версия на моята въшка, няма да поставям варианти за избор като цитираните  :D .

d256h


dido

Начи наскоро изрових един хубав евтин етернет контролер, с  който мога да вкарва и независима мрежова поддръжка на контролера. Но пусти мързел да преправям платката...  :D

d256h, в момента моето решение работи и има връзка през РС232 с пецето. Написал съм и софтуер, който периодично дърпа текущите данни от контролера и ги визуализира на компа. Има и допълнение, с което софтуера за визуализация отваря сървърски сокет и може да подава данните на произволен мрежов клиент. Т.е. ако аз си кисна на екватора под палмата и имам сателитен нет, мога да видя какво ми се случва в момента в аквариума. А, освен това пазя тези данни в ЕЕПРОМ в контролера - записи на всеки час в продължение на 27 месеца. Сещаш се, че тоя Е2ПРОМ е бая доста по-надежден от стандартните усерски дискове за по $80 парчето и когато на компа се скапе харда или усера го налазят буби и изгуби всички логов, Е2ПРОМА ще си пази всичко...

Дето викаше оня - имам некои съображения...

dido

Тва забравих да го напиша, ама мисля, че е интересно.

За мене перфектната такава система е разпределена, върху шина от типа CAN или от сорта. Демек с интелигентни устройства, навързани върху обща шина, които могат да обменят информация почти самостоятелно.

От сорта - устройство - контролер на pH. Онва си знае, че му трябва величина pH. Пита по мрежата - има ли клапан за ЦО2. Клапана му отговаря - да, тука съм. Контролера пита по мрежата - има ли устройство - датчик за pH. Датчика му отговаря, да тука съм и пХ ми е 7.2. Контролера си сверява зададеното пХ и изпраща съобщение на клапана - затвори се/отвори се. Ако пък ли не му отговори датчика, той търси устройството - часовник за реално време, пита го колко е часа и според зададеното му вътрешно разписание за щракане на ЦО2 клапана, го командва чрез съобщения.

Това е абсолютно максималния вариант за мене, нищо по-добро не може да се измисли в момента по темата. За съжаление е много скъпо за изпълнение/предполага голям пазар. Хубавото е, че фирмата, която го направи, ще владее пазара - устройството е модулно по принцип и всеки може да си купи само интересуващите го модули.

На времето си писах дипломната работа и измислих точно такава система, само че система за яхти, тва беше 1998/99. Около 2002-3 масово се появиха подобни системи в онзи бранш и сега продължават да са последния писък. Та надявам се и за аквариумите да стане така де...

Dred

Аз съм за идеята с двете ръце,  ще помогна с каквото мога, и не съм съгласен с хората кои осъждат идеята, след 10 год може да има такива устройства за по 20 лв, тогава дали няма да си ги купите?
Човек е толкова голям колкото са големи мечтите му.

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

N.Nobs

Ще, просто китайците не са се отворили.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

d256h

За разпределените устройства и 'говоренето' между тях е ясно, но много ме притеснява, четрябва да програмираме първо контролера и после втори път ПЦ-то. Така става, че ако нещо променим в контролера, трябва да преправим програмата в него и полсе пак и в ПЦ-то. отваря се много писане. Ако успеем да направим буферна платка тогава ще се програмира само ПЦ-то. На мен това ми е целта иначе другите решения са отдавна измислени и доказали се, но... незнам , не ме влече. А къде може да се види готов контролер за който беше споменато?


Но, обичам да се уча! Какво ще кажете за този модел контролер, да го хващам ли за рогата и да го мъча или не?   AT90CAN128 на АТМЕЛ ?

bigboy

Аз, мисля че тази буферна платка, все пак трябва да е микроконтролер(мк.), а относно програмирането и има следния вариант. Би могло в (мк.) да се запише кратка програма за така нареченото  начената инициализация и след което (мк.) да зареди софтуера си автоматично от PC-от.  А може би е възможно (мк.) да не се програмира въобще предварително, но трябва да се помисли по този въпрос, така или иначе все някой трябва да прави тази буферна платка и не виждам какво пречи да се програмира (мк.)        :roll:

d256h

Затова се зачетах в документацията на тия контролери и сега гледам асемблеските инструкции (защото ми е изфирясало от главата). Гледам, че има и версия на процесора с вграден USB интерфейс, което е много привелекателно. Лошото е, че докато науча нормално да работя с този хардуер ще ми трябва поне 1 година (баси мамата, цял живот трябва, да се уча, на стари години пак). Но пък опита е показал, че в такива случаи винаги изскача нещо неочаквано, но полезно, като бонус. Дано и този път стане така. Абе я кажете, вие с кои процесори предпочитате да работите? Този AT90CAN128 ми го препоръча един приятел, вашето мнение какво е?

bigboy

Ми според моето скромно мнение, на не кой знае колко разбиращ е, че е добър, но аз се занимавам с PIC и съм доволен. Според ,,професионалистите"  Atmel-ите имали по-малко бъгове(хардуерни и софтуерни), пък незнам! Но със сигурност знам, че бъдещето е в DSP.
  Ето ти примерни спецификации на PIC и DSP ...
Pic
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/30491c.pdf
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/39632c.pdf
или нещо такова
DSP
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/70165d.pdf

d256h

Мерси за линковете, ще се зачета в документацията, защото съм на кръстопът с какво да започна..

dido

DSP е твърде специализиран вид микропроцесор и определено не е подходящ за цели като нашата. Освен това характерно за тях е определената липса на вградена периферия - разбирай липса примерно на портова организация и дори вграден UART.

bigboy

Цитат на: "dido"DSP е твърде специализиран вид микропроцесор и определено не е подходящ за цели като нашата. Освен това характерно за тях е определената липса на вградена периферия - разбирай липса примерно на портова организация и дори вграден UART.

Аре бе, я пак си помисли!!!!!!! И какво означава за теб портова организация??????? Не споря по въпроса дали е подходящ или не, но за другото........Определено има всичко, което имат микроконтролерите та и отгоре, а човека иска да научи  нещо съвременно !

dido

Хм, ако не знаеш какво означава портова I/O организация когато говорим за микроконтролери, прочети за архитектурата на първите такива - MCS48 и MCS51, интелски творения. Всички сегашни микроконтролери носят по един или друг начин много техни черти.

Като говорим за DSP, ще ти дам като пример едно класическо супер дупер бързо floating point DSP на TI, с което съм работил - TMS320VC33 - 32 битова дума,  150 мегафлопса, 75 мипса. Всичко това мноу хубаво, ама няма кьорав UART on-chip, няма и кьорав порт в класическия му смисъл както ти писах по-горе. DSP-тата от 6x-та серия също страдат от тези сериозни недостатъци.

Причината за това е, че предназначението на тези DSP-та е съвсем различно - да извлекат инфо от грамаден масив данни в паметта, да обработят тези данни по определен начин и да върнат данните обратно. Примерно - имаме скан от радара, пускаме DSP-то да джурка данните и то ни казва - ей ти там ракета, онва е самолет еди какъв си и прочее. За тая цел не ти трябват нито портове за I/O, нито вградени ADC/DAC, нито UART, само сурова мощ, висока скорост и архитектура, насочена към обработка на масиви данни с итеративни алгоритми, най-често доста прости.

Та това е - ако искаш да си говорим за DSP-та и ползата от тях като микроконтролери  :D

bigboy

Цитат на: "dido"Хм, ако не знаеш какво означава портова I/O организация когато говорим за микроконтролери, прочети за архитектурата на първите такива - MCS48 и MCS51, интелски творения. Всички сегашни микроконтролери носят по един или друг начин много техни черти.

Като говорим за DSP, ще ти дам като пример едно класическо супер дупер бързо floating point DSP на TI, с което съм работил - TMS320VC33 - 32 битова дума,  150 мегафлопса, 75 мипса. Всичко това мноу хубаво, ама няма кьорав UART on-chip, няма и кьорав порт в класическия му смисъл както ти писах по-горе. DSP-тата от 6x-та серия също страдат от тези сериозни недостатъци.

Причината за това е, че предназначението на тези DSP-та е съвсем различно - да извлекат инфо от грамаден масив данни в паметта, да обработят тези данни по определен начин и да върнат данните обратно. Примерно - имаме скан от радара, пускаме DSP-то да джурка данните и то ни казва - ей ти там ракета, онва е самолет еди какъв си и прочее. За тая цел не ти трябват нито портове за I/O, нито вградени ADC/DAC, нито UART, само сурова мощ, висока скорост и архитектура, насочена към обработка на масиви данни с итеративни алгоритми, най-често доста прости.

Та това е - ако искаш да си говорим за DSP-та и ползата от тях като микроконтролери  :D
Разбирам на къде биеш, но явно това зависи от това какъв тим DSP използваш. Този, които съм предложел няма нищо общо с това, за което ми говориш. Плюс това всеки микроконтролер може да извлича масив от данни и колкото е по-голям толкова по–сложни операции ще върши. Аз не виждам никаква съществена разлика в организацията между микроконтролер и DSP на microchip. Ще ти дам  пример: преносим mp3 плейър – той не е нищо друго освен един микроконтролер с вграден DSP модул и точно DSP-то което предлагам – то е по универсално. Що се отнася за архитектурата – нещата се променят има различни  платформи  - твойто е като да сравняваш транзистор с лампа( ДА ама НЕ).
Що не си направиш труда да погледнеш горната спецификация на DSP-и! :roll:

dido

Глей сега, в очевидна заблуда си. Това твоето на микрочип ич не е DSP, а се води DSC - digital signal controller. Демек - би трябвало да е микроконтролер с някои DSP архитектурни черти. Ама като ги знам какви куци коне са им ПИК-овете, то и тва ще е такова - 16 битово ни риба ни рак, 40 МИПС-а дет викаш направо като лампа е :lol:

Вземи се преориентирай към истинските ЦПУ-та - ПИК-овете са за начинаещи докато научат побитовите операции. Има фирми като Intel, TI, HITACHI, Analog Devices - дето имат традиции в бранша и предлагат истински машини.

А, виждам, че пишеш за масивите от данни. Далеч не всеки микроконтролер може да прави това достатъчно бързо и ефективно и примера ти за MP3 декодер не е на място.
DSP-тата са проектирани за обработка на големи масиви от данни с прости итеративни алгоритми както ти писах. Това най-често са бърза Фуриерова трансформация, МАК-операции. Така реализираш филтрация, синтез и анализ на сигнали. Целта е тези твърде специфични операции е да се извършат възможно най-бързо. Колко бързо - примерно 1024 точкова дискретна Фурие-трансформация може да се изпълни близо 1000 пъти по-бързо от една специално проектирана DSP-ASIC спрямо Cray супер компютър да речем.

Raven

offtopic

прочетох внимателно всичко което си написхте вие двамата,сега ще ви покажа  ви обясня нагледно как ми прозвуча...

Бу арида франсийә агентлиқи, хитай ташқи ишлар министирлиқиниң баянатчиси чиң гаңниң сөзини нәқил кәлтүрүп"америкиниң бу һәрикити америка - Хитай мунасивитиниң йириклишишигә йол ачиду" деди.

Рим попи җон павел 2, монах тереса вә нелсон мандела қатарлиқ кишиләр, америка дөләт мәҗлисиниң "али шәрәп" медалиға еришкән иди.

Америка дөләт мәҗлиси, далай ламаниң изчил түрдә, диний паклиқ, зораванлиққа қарши туруш, кишилик һоқуқ һимайә қилиш вә тибәт мәсилисини тинч йол билән һәл қилиш тәрәпләрдә зор тиришчанлиқ көрсәткәнликини алаһидә тәриплиди.


в смисъл чета си всичко нормално,ама бъкел не разбирам :roll:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Да бе, сори. С две думи - от всяка върба свирка не става...

bigboy

Цитат на: "dido"Да бе, сори. С две думи - от всяка върба свирка не става...

Какво искаш да кажеш? Да не би да се мислиш за някакъв гении?? Мога да ти дам стотици примери, където се използват пикове (на отговорни места, сигурно защото са боклуци) . Не казвам че няма други качествени процесори, то и windows е бъгав, ама к"во у това!    А то Intel и компютър няма да си купя! Всяко нещо си има своето приложение в конкретната ситуация! И примера си е много добър, да не говори за видеокомресия, където DSP-тата са на доста по сериозно ниво от това, което обсъждаме и да не намесваме супер компютри, че ще ми пряБва ел.централа да го захранвам. Права си- от всяка върба свирка не става...!      Темата е приключена за мен   !  И аз се извинявам!!!!! :disgust

d256h

Момчета не се ръчкайте! В края на ркаищата си избрах за работа АТмега88, Изтеглих развойната среда, ще си припомня "С"-то, ще прегледам и асмблера за него. Почвам да се ограмотявам и наваксвам...
Баси акваристиката, рибите ми в аквариума, ако знаят какво съм им замислил ще избягат някъде !!

dido

Цитат на: "bigboy"
Цитат на: "dido"Да бе, сори. С две думи - от всяка върба свирка не става...

Какво искаш да кажеш?

Искам да кажа, че DSP-тата не са подходящи за контролни приложения, както и обратното - обикновените контролери за DSP приложения. Това обяснено като за Мариян щот човека е социолог, не е инженер.

bigboy

Цитат на: "dido"
Цитат на: "bigboy"
Цитат на: "dido"Да бе, сори. С две думи - от всяка върба свирка не става...

Какво искаш да кажеш?

Искам да кажа, че DSP-тата не са подходящи за контролни приложения, както и обратното - обикновените контролери за DSP приложения. Това обяснено като за Мариян щот човека е социолог, не е инженер.

Съгласен съм. :bye
А аз просто предложих чипчета. Също така смятам, че за в бъдеще чиповете ще ги наблъскат с още без брои модули. Вярно че засега са слаби за наистина професионална техника, но в бъдеще ........   Новата техника е направена с все по-малко чипове с все повече възможности. Та, според ме, стремежът в новите разработки и чиповете да бъдат DSP, микроконтролер и какво ли още не в един корпус. И да стават все по-мощни.

dido

Цитат на: "d256h"Момчета не се ръчкайте! В края на ркаищата си избрах за работа АТмега88, Изтеглих развойната среда, ще си припомня "С"-то, ще прегледам и асмблера за него. Почвам да се ограмотявам и наваксвам...
Баси акваристиката, рибите ми в аквариума, ако знаят какво съм им замислил ще избягат някъде !!

Чувам IAR имали убав це компилатор за атмегата, ако искаш да го видиш ...

d256h

Ми понеже съм в началото всичко свързано с АТМЕЛ ще ми бъде интересно (това е неизбежно) важното е да имам волята да докарам нещета до край. Ще ми бъде интересна информацията за компилатора, моля прати линк!

dido


bigboy

Имам една книга на руски за atmel-ите, може да ти е полезна....

d256h

Дидо, мерси!  Бах тук и си изтеглих софтуера:

http://www.iar.com/index.php?show=13211_ENG&&page_anchor=http://www.iar.com/p13211/p13211_eng.php


БигБой, ако книгата е на ПДФ файлче - идеално, иначе става сложно с хард копито. Какъв е варианта ?

dido

Тва дет си го изтеглил е друго, води се Visual RAD тоол. Трябва ти това:

http://www.iar.com/index.php?show=13211_ENG&&page_anchor=http://www.iar.com/p13211/p13211_eng.php

bigboy

Можеш да пробваш и този компилатор http://sourceforge.net/projects/winavr/
За съжаление книгата е в DJVU формат.

NO CARRIER

Защо за съжаление? http://windjview.sourceforge.net/ сваляш това и работата е песен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bigboy

Цитат на: "NO CARRIER"Защо за съжаление? http://windjview.sourceforge.net/ сваляш това и работата е песен.

Принципно е така, но
Цитат на: "d256h"БигБой, ако книгата е на ПДФ файлче - идеално, иначе става сложно с хард копито.

hyp

Цитат на: "dido"Тва дет си го изтеглил е друго, води се Visual RAD тоол. Трябва ти това:

http://www.iar.com/index.php?show=13211_ENG&&page_anchor=http://www.iar.com/p13211/p13211_eng.php

Софтуерното пиратство ощетява! :))))

hyp

Цитат на: "bigboy"Можеш да пробваш и този компилатор http://sourceforge.net/projects/winavr/
За съжаление книгата е в DJVU формат.

само така!

breeze

IAR e най-добрия за атмели, WinAVR е боклук спрямо него по всички показатели... С изключение на цената  :lol:
Обаче IAR има някои специфични моменти при настройка на размера на сегментите и степените на оптимизация, както и при максимално оптимизиране по размер или скорост.

dido

Цитат на: "hyp"
Цитат на: "dido"Тва дет си го изтеглил е друго, води се Visual RAD тоол. Трябва ти това:

http://www.iar.com/index.php?show=13211_ENG&&page_anchor=http://www.iar.com/p13211/p13211_eng.php

Софтуерното пиратство ощетява! :))))

Кой говори за пиратство тука ...

bigboy

Няма спор
Цитат на: "breeze"IAR e най-добрия за атмели

NO CARRIER

За любителите:

Analog Interfacing to Embedded Microprocessor Systems и
Евстифеев А.В. Микроконтроллеры AVR семейства Classic фирмы Atmel

пдф формат.

http://tsvetkov.be/upld/files/1/Tech/dve-knizhki.rar
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

hunter

Много стара тема и ако може леко да я живнеме. Интересува ме как по електронен път да се измери примерно ПХ. Прочетох доста от темата но ми се стори скучна по едно време като набарах спор. Но не намерих точен отговор на това какъв е датчика. Може ли някой наистина да каже.

niky

"Датчика" е стандартен pH електрод. Следва усилвател и аналого-цифров преобразувател. Трябва да се предвиди калибриране на електрода. Това е.

hunter

Благодаря, понеже в хобито си се занимавам с програмиране на пик микроконтролери на асемблер и за това ми беше интересно. Може да се пробвам да спретна едно измервателче:)

Similar topics (5)

36026

Публикации: 9
Прегледи: 6429

8494

Публикации: 7
Прегледи: 5502

5634

Публикации: 25
Прегледи: 14916

1121

Публикации: 16
Прегледи: 15607