• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Управление на процесите в аквариума с PC

Започната от d256h, 11.10.2006 18:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Е що да не ти стига. Една камара аналогови и цифрови входове/изходи и си решаваш проблема. Всеки контролер с общо предназначение ги има тия неща. Като ги комбинираш с LbaView и си напишеш визуализацията, пей сърце :-)

d256h

Дидо, аз видях постовете ти и в другите теми и съм съгласен с тях, но идеята да програмирам два пъти не ме радва, първо програмираш контролера после ПЦ-то. За да бъде просто, между ПЦ-то и устройствата в аквариума трябва да има само елементарна буферираща платка и само софтуер качен на ПЦ-то. При всички други варианти се налага човек да има и допълнителни познания. Аз познавам някои контролери, но има много хора дето това им е "тъмна индия", но работят с компютър и това може да им допадне повече.

За хабенето на ток, въпроса стои според Оптимиста/Песимиста, за едни чашата е наполовина пълна, според другите тя е наполовина празна. На мен машината ми работи по други причини по 24 часа, така че нищо не и пречи да изпълнява и управление на аквариум...

.. и 25лв в днешно време пари ли са, аз от 5 години под 55лв не съм падал, баси сигурно имам утечки в инсталацията

d256h

иии като гледам си минал пътя по търсене на подходящи сензори, което може да се окаже много полезно .. !!

dido

25 лева за ток е допълнително над стандартната за мене сума от около 50-на лева.

Начи буфериращата платка съвсем не е елементарна. Пробвай само да прекараш 16-24-32 двупосочни ИО-та през 8-битовия паралелен порт и ще разбереш за какво ти говоря. Правил съм го и размера на платката и опроводяването е много свръх това с един подобен микроконтролер.

Освен това - има някои неща, които на пецето просто не могат да се направят лесно. Говоря за прецизни таймери в случая - и засичане/генериране на прецизни времеви интервали с него. За пример - микроконтролера, с който работя, стандартно и с минимални усилия се справя с интервали с точност 125 наносекунди и девиацията зависи само от кварца в случая.

Те това е. Както ти казах проиграл съм и съм претеглил всичките тези варианти и комбинацията, дето NO_CARRIER ти спомен по-горе е най-тънка в случая.

Joro Vn

ЦитатP.S.
Вариантите са два:
- Идеята пропада, не се одобрява, няма желаещи, не и е времето сега! Тогава аз продължавам да 'копам', доста бавно ще бъде, но накрая всичко ще завърши успешно, но ще бъде платено!

- Идеята намира привърженици. Работим известно време. Документираме всичко и предоставяме благина за използване на членовете (на клуба, сайта, желаещите) СВОБОДНО, защото сме пичове и не сме скръндзи, като Бил Гейтс
Звучи като ултиматум, само и срокове за записване ако имаше  :) .
И аз нещо не ми се възприема тази идея с РС-то. Това с въшката, както се изрази Николай, е много по- човешко. И неангажиращо, което е една от основните цели. С комп ми изглежда доста несигурно, от самият комп. Че можело да ручкаш по всяко време в софтуера. Едва ли масовия потребител, който е закупил това нещо, ще има кураж да го прави постоянно. За другите недостатъци на компа колегите вече споменаха, само не разбрах ще трябва ли и енергонезависимо захранване.
Въшката работи при мен вече може би четвърта година /да чукна на дърво/. Отначало си имаше неизбежните доизкусурявания, които едва ли можеше да се предвидят на теория. Но след изчистването им сега на моменти забравам как се обслужваше осветлението например :wink: . Преди няколко седмици колегата, с който го правихме, ми подхвърли да продължим със следващото поколение. Зимните дни са къси и човек вечер можел да си намери занимавка. Тъй че, ако се появи нова версия на моята въшка, няма да поставям варианти за избор като цитираните  :D .

d256h


dido

Начи наскоро изрових един хубав евтин етернет контролер, с  който мога да вкарва и независима мрежова поддръжка на контролера. Но пусти мързел да преправям платката...  :D

d256h, в момента моето решение работи и има връзка през РС232 с пецето. Написал съм и софтуер, който периодично дърпа текущите данни от контролера и ги визуализира на компа. Има и допълнение, с което софтуера за визуализация отваря сървърски сокет и може да подава данните на произволен мрежов клиент. Т.е. ако аз си кисна на екватора под палмата и имам сателитен нет, мога да видя какво ми се случва в момента в аквариума. А, освен това пазя тези данни в ЕЕПРОМ в контролера - записи на всеки час в продължение на 27 месеца. Сещаш се, че тоя Е2ПРОМ е бая доста по-надежден от стандартните усерски дискове за по $80 парчето и когато на компа се скапе харда или усера го налазят буби и изгуби всички логов, Е2ПРОМА ще си пази всичко...

Дето викаше оня - имам некои съображения...

dido

Тва забравих да го напиша, ама мисля, че е интересно.

За мене перфектната такава система е разпределена, върху шина от типа CAN или от сорта. Демек с интелигентни устройства, навързани върху обща шина, които могат да обменят информация почти самостоятелно.

От сорта - устройство - контролер на pH. Онва си знае, че му трябва величина pH. Пита по мрежата - има ли клапан за ЦО2. Клапана му отговаря - да, тука съм. Контролера пита по мрежата - има ли устройство - датчик за pH. Датчика му отговаря, да тука съм и пХ ми е 7.2. Контролера си сверява зададеното пХ и изпраща съобщение на клапана - затвори се/отвори се. Ако пък ли не му отговори датчика, той търси устройството - часовник за реално време, пита го колко е часа и според зададеното му вътрешно разписание за щракане на ЦО2 клапана, го командва чрез съобщения.

Това е абсолютно максималния вариант за мене, нищо по-добро не може да се измисли в момента по темата. За съжаление е много скъпо за изпълнение/предполага голям пазар. Хубавото е, че фирмата, която го направи, ще владее пазара - устройството е модулно по принцип и всеки може да си купи само интересуващите го модули.

На времето си писах дипломната работа и измислих точно такава система, само че система за яхти, тва беше 1998/99. Около 2002-3 масово се появиха подобни системи в онзи бранш и сега продължават да са последния писък. Та надявам се и за аквариумите да стане така де...

Dred

Аз съм за идеята с двете ръце,  ще помогна с каквото мога, и не съм съгласен с хората кои осъждат идеята, след 10 год може да има такива устройства за по 20 лв, тогава дали няма да си ги купите?
Човек е толкова голям колкото са големи мечтите му.

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

N.Nobs

Ще, просто китайците не са се отворили.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

d256h

За разпределените устройства и 'говоренето' между тях е ясно, но много ме притеснява, четрябва да програмираме първо контролера и после втори път ПЦ-то. Така става, че ако нещо променим в контролера, трябва да преправим програмата в него и полсе пак и в ПЦ-то. отваря се много писане. Ако успеем да направим буферна платка тогава ще се програмира само ПЦ-то. На мен това ми е целта иначе другите решения са отдавна измислени и доказали се, но... незнам , не ме влече. А къде може да се види готов контролер за който беше споменато?


Но, обичам да се уча! Какво ще кажете за този модел контролер, да го хващам ли за рогата и да го мъча или не?   AT90CAN128 на АТМЕЛ ?

bigboy

Аз, мисля че тази буферна платка, все пак трябва да е микроконтролер(мк.), а относно програмирането и има следния вариант. Би могло в (мк.) да се запише кратка програма за така нареченото  начената инициализация и след което (мк.) да зареди софтуера си автоматично от PC-от.  А може би е възможно (мк.) да не се програмира въобще предварително, но трябва да се помисли по този въпрос, така или иначе все някой трябва да прави тази буферна платка и не виждам какво пречи да се програмира (мк.)        :roll:

d256h

Затова се зачетах в документацията на тия контролери и сега гледам асемблеските инструкции (защото ми е изфирясало от главата). Гледам, че има и версия на процесора с вграден USB интерфейс, което е много привелекателно. Лошото е, че докато науча нормално да работя с този хардуер ще ми трябва поне 1 година (баси мамата, цял живот трябва, да се уча, на стари години пак). Но пък опита е показал, че в такива случаи винаги изскача нещо неочаквано, но полезно, като бонус. Дано и този път стане така. Абе я кажете, вие с кои процесори предпочитате да работите? Този AT90CAN128 ми го препоръча един приятел, вашето мнение какво е?

bigboy

Ми според моето скромно мнение, на не кой знае колко разбиращ е, че е добър, но аз се занимавам с PIC и съм доволен. Според ,,професионалистите"  Atmel-ите имали по-малко бъгове(хардуерни и софтуерни), пък незнам! Но със сигурност знам, че бъдещето е в DSP.
  Ето ти примерни спецификации на PIC и DSP ...
Pic
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/30491c.pdf
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/39632c.pdf
или нещо такова
DSP
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/70165d.pdf

Similar topics (5)

4066

Публикации: 12
Прегледи: 5901

572

Публикации: 22
Прегледи: 12707

57464

Публикации: 5
Прегледи: 3643

33160

Публикации: 2
Прегледи: 6254

13241

Публикации: 1
Прегледи: 4578