• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 13:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ТОП филтър за цихлиди

Започната от PVV, 24.01.2015 15:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Колеги, след три години сладководния аквариум ще се превръща в цихлидарник. Останаха малко риби, които ще разкарам  и ще рестартирам.  Това обаче ще стане пролетта, а дотогава искам да си изясня доста въпроси за цихлидите. Аквариума е 220 литра с канистър JBL 701 и вътрешен филтър AQUAEL Мисля под капака да сложа и един ТОП филтър в който да побера още медия. Капака ми позволява освен 3 броя Т5 да сложа и такъв филтър с размери 80/12/9 Та въпросите са ми няколко. Ако сложа такъв филтър върху надлъжните разпънки ,които имам на аквариума дали ще издържи тежестта. Евентуално може да залепя и някоя допълнителна напречно на аквариума.И най-вече ще има ли ефект от този филтър .По мои сметки ще събере около 4.5 литра керамика, две гъби и биоболи.Мисля да го сложа най-вече заради биологичната филтрация и не на последно място да подсиля механичната. Пускам и схема  /извинете за лошото чертане/ с размерите. Интересува ме така проектирам дали ще действа и има ли скрити лимонки дет се вика. Циркулацията мисля да е около 1000 литра на час с някаква подобна помпаhttp://zoomagazin.eu/bg/kategorii/vodni-i-tsirkulatsionni-pompi-116/aquael-circulator-1000-tsirkulatsionna-pompa-debit-1000-litra-na-tshas-109182-is-23448
Ето и схемата:

_Kirilov

Колега доста неясно си направил потока на водата на чертежа - не се разбира от къде влиза и от къде излиза.
Ето ти една моя тема с плюсовете и минусите на това което съм направил Вече повече от година работи безпроблемно, даже в момента има още гъби и керамика , но не съм поствал снимки.
Първото което виждам като недостатък е много малкото разстояние между преградите и най-горния ръб на филтъра.
Темата ще ти отговори на доста въпроси.
http://aquariumbg.com/forum/napravi-si-sam/samodelen-top-filtar/msg477698/#msg477698

PVV

Точно твоята тема ме вдъхнови да правя ТОП филтър. Разстоянието от нивото на водата до горния ръб е 1 см. Дори и по някаква причина да прелее, отдолу е аквариума и мисля ,че не е проблем. Не знам през гъбата ще преминава ли 1000 л/ч свободно. В малкия аквариум имам съмп с подобна гъба и нямам проблем. Доста по-малка е от предвидената тук , но там и помпата е 300 л/ч.
Пооправих малко схемата:

_Kirilov

По принцип гъбите които се продават поне по магазините с София са 3 размера. Аз ползвам 2 парчета с дебелина по 5см в началото и в края на филтъра + една малко по-фина за да се оттича по нея водата обратно в аквариума за да няма шумове.
На снимката водата преминава от ляво на дясно и първата гъба служи като предфилтър, тая по средата ми е старата която първоначално бях слагал и на края за оттичането е третата.
ОТ както съм с 3 гъби не ми се е случвало да тръгне да се препълва филтъра. Ппреди когато бях бях с една в началото и една края редовно някоя от двете се затлачваше и вдигаше много нивото в самия филтър. Средната гъба съм я сложил там за да предотвратя минаването на водата само по повърхността . И въпреки всичките тези гъби , както и само можеш да видиш се натрупва малко или много дертрит по керамиката и се налага изплакване веднъж на 2-3 месеца.

Другото което сега видях след като разбрах как върви потока - можеш да махнеш първите де прегради които държат гъбата. В моята тема ще видиш , че гъбите в последните постове не са долепени плътно до преградите. Има около 2 см разстояние (преградата става излишна). Така водата не минава по височината на гъбата а по ширината и дължината -съответно по-лесно преминава през нея.

Как мислиш да направиш връщането на водата обратно в аквариума??

Публикациите са слети: 24.01.2015 16:58

И още нещо-
1)като махнеш 2-те първи прегради така режеш гъбата , че да стига до ръба на филтъра и даже може с 1-2 мм да стърчи нагоре за да я затиснеш с капак(ако правиш за филтъра - аз имам). Така хем гъбата ще стои неподвижно(течението от подкачващата помпа няма да я мести) хем имаш цялата площ на гъбата , хем вероятността да се вдигне нивото до толкова , че са прелее се намаля още повече.
2) ако ползваш 5см дебела гъба на 2-рата преграда - преградите ги сложи на отстояние една от друга на поне 7 см така , че гъбата да има пространство от двете страни( гъбата пак да стига до капака на филтъра) по този начин пак ще използваш цялата площ на гъбата.

PVV

Аз за това съм направил отделенията по 10 см, за да мога да сложа две гъби по 5 см. Имам цяло парче и ще си я режа сам.Даже се чудя как да ги режа- една върху друга ли да са , или една до друга. Щото имам парчета и по 3 см дебели и варианти мога да правя. Но това ще е след като го сглобя . Гъбите се намират на лесно и достъпно място и сигурно ще ги мия при смяна на вода.Изхода и входа мисля да са с дупки в стената и да влизат в аквариума за да се избегне шума. Не знам обяче нужно ли е изхода да е с по-голям диаметър понеже там ще е на самотек водата.

_Kirilov

Не ме разбра точно какво имах в предвид относно преминаването на водата през гъбите.
При първия вариант( този в ляво) водата преминава като няма толкова голямо съпротивление от гъбата.
При втория пътят на водата е много по-голям а в същевременно пространството отгоре дето ще се влива на-замърсената вода е в пъти по-малко от на първия вариант. Вярно ефекта ще е по-добър , но ще се задръства за отрицателно време , а и има вероятност да не може да преминава дебита от 700-800л/ч
На мен първото ми отделение беше точно за този начин планувано , но се оказа , че не става точно поради тази причина -първо , че ми е силна помпата и препълва филтъра , второ задръства се за 2-3 дни.

П.П. След 10 минутки ще ти  кача снимка на твоя филтър , но без грешките които аз съм допуснал в моя за да функционира правилно и безпроблемно. Ти само размерите можеш да си направиш.

PVV

Разбрах те прекрасно, но пишем едновременно и докато ти си писал допълнението, аз публикувах. :-D Вярно е това ,което казваш и ще ги имам в предвид.

_Kirilov

Ето за 10 мин скалъпен един чертеж без размери , но да добиеш точна представа къде са грешките в моя .

1)Ясно е , че за първата гъба няма никакви отделения - нея си я слагаш на каквото разстояние искаш от входящата тръба за водата
2) За втората гъба трябва да имаш преграда която да ти поддържа основното ниво на водата във филтъра.
3) малко в последствие видях , че искаш на края да има биоболи(не съм го начертал на чертежа , но долу в ляво има пунктирна линия за отвора към аквариума) - слагаш последната преграда от която като прелива вече да влиза водата в аквариума. като тая преграда след 2-рата преграда на гъбата - плътно е залепена за дъното а отгоре е по-къса за да се излиза водата в аквариума.

Имай на предвид , че тази височина от 9см - не знам дали ще достатъчна. Моята помпа е 900л/ч разметире са ми доста по-различни и обема ми е двоен на твоя и помпата ми идва малко силна. При положение , че бях отделил и повече място за преливане. При теб крайно важно ще е точно преливниците на 2-рата гъба да са достатъчно малки за да не успява да прелива .

Дано само не те объркам с този пост:

PVV

Мисля първата преграда да я оставя за да не влизат боклуците към керамиката, когато вадя гъбата. Виж втората е излишна и ще я махна. За съжаление височината ми е ограничена на 9 см понеже филтъра ще е между капака и покривното стъкло на аквариума.Малко мога да увелича дължината -до 90 см.

PVV

Филтъра ще претърпи малка промяна. Голям проблем ли е ,ако керамиката не е постоянно във вода, а се облива от водния поток. При спирането на помпата керамиката ще остава на сухо. Големи спирания на тока не се предвиждат ,но все пак.На този принцип мисля са готовите аквариуми с топ филтри.

kasaba

Цитат на: PVV - 28.01.2015 12:18
Филтъра ще претърпи малка промяна. Голям проблем ли е ,ако керамиката не е постоянно във вода, а се облива от водния поток. При спирането на помпата керамиката ще остава на сухо. Големи спирания на тока не се предвиждат ,но все пак.На този принцип мисля са готовите аквариуми с топ филтри.
Ако керамиката ти изсъхне смятай всички бактерии са ти заминали :).

PVV

Тя за два часа няма да изсъхне, отгоре ще има мокра филтърна вата. Въпроса е ,че няма да е потопена във вода, а ще е само влажна. Питам ,защото по този начин филтъра ще е много по-лек и лесен за обслужване. Ако няма съществена разлика в загубата на бактерии, мисля да го правя така,че при спиране на помпата,да се оттича.

_Kirilov

Китайските ТОП-филтри са на тоя принцип. Една вана и в края имат дупка за оттичане.Ако го направиш така трябва да си вземеш помпа на която д аможеш да и регулираш дебита хем да не прелива(ако не може да изтича през отвора) хем и да не остава на сухо керамиката. Сложно е малко така - гъби се задръстват и никога няма да имаш постоянен дебит.
Другото което е - замисли се за шума който водата ще прави при падане обратно в аквариума. Мен лично супер много ме дразни да имам водопади в хола.

dido 1

Китайския топ филтър винаги може да се доработи, примерно да се разпробие по голям отвор за оттичане или ако има възможност да се направи още един.
За ефекта "водопад" винаги може да се сложи една тръба на изхода, която да слиза малко под повърхността на водата, така няма да има никакъв шум от изтичащата вода.
544л. Малави

PVV

Филтърът ще преставлява нещо подобно, понеже аквариума това позволява. Отгоре имам отвор за хранене и през него долната част на филтъра ще влиза във водата за да не шуми. При червения вариант водата ще остава във филтъра и медията ще е постоянно във вода. Освен това в дясната секция ще може да се пълни догоре, макар ,че тя при спиране на помпата ще се изпразва. При зеления вариант филтъра ще се изпразва изцяло при спиране на помпата и ще е по-лек при вдигане. Понеже ще е на покривното стъкло този вариант ще е по-удобен за махане при работа в аквариума. При червения вариант ще трябва да го вдигам с водата. Та се чудя, кой вариант да избера.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2Fnp1pns96z%2FUntitled.jpg&hash=e7617e363ddd8d8098211bb923e142974749a5bd

PVV

В крайна сметка сглобих това. Остава да залепя частите и да ги подвържа с гъвкав маркуч. Филтъра пасна идеално под капака на аквариума. Остава да пробия покривното стъкло за да може да подведа изходящата вода от филтъра под нивото на водата в аквариума за да не шуми. Ще побере приблизително около 4 литра медия. Мисля да го набухам със сипоракс и керамични пръстени , а под тръбата вата.
Изработи го едно приятелче от плексиглас, а тръбите са от магазин за ВИК най-малкия размер 20 мм


Penta

Ауу , то станало като купешко. Браво!

PVV

Не знам дали ще се загрява много от лампите под капака. Чудя се дали да не го облепя с коркова обвивка.

danielm

Цитат на: PVV - 09.03.2015 21:28
Не знам дали ще се загрява много от лампите под капака. Чудя се дали да не го облепя с коркова обвивка.
Поне кухнеско фолио. Така и светлината ще е по-малко.

Mirobg

Цитат на: PVV - 09.03.2015 21:28
Не знам дали ще се загрява много от лампите под капака. Чудя се дали да не го облепя с коркова обвивка.

Неби трябвало да загрява кой знае колко,все пак постоянно ще се сменя водата от помпата. Проблем ще е светлината. Ще зеленясваш много бързо...
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

PVV

10.03.2015 13:07 #20 Last Edit: 11.03.2015 20:40 by PVV
   За зеленясването е ясно ,че трябва да се облече филтъра, но мислех и изолация да правя, но май няма нужда. Като се замисля, то всичко се загрява отгоре. Май ще мина с едно фолио.Като пусна филтъра ще пусна снимки.

Публикациите са слети: 11.03.2015 20:40

Облепен е вече с кухненско фолио и медията е приготвена. Направих проба на флейтата и се оказа, че пръска много добре. Шум от изтичаща вода също не се чува. Изходящата тръбичка е потопена 3 см. във водата. Жълтия маркуч обаче ще го сменям ,защото едно ,че е жълт и второ -трудно се огъва и не може да се нагласи хубаво системата под капака.Трябва ми нещо доста по повратливо с нужния диаметър.


koifish

продават се силиконови гофрирани маркучи по железариите- отвътре са гладки отвън гофрирани аз съм с такъв от 2 години
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

_Kirilov

Еми станало е :)
Но не виждам къде и как ще сложиш гъби или вата. Доста си се отклонил от първоначалната идея. Точно за цихлидите мисля , че на първо място трябва да ги е механичната филтрация защото са си прасенца.
Направи видео или снимки на самия аквариум как стои  *privet*

PVV

Работи вече няколко дена. Струята, която пада в аквариума обаче е доста силна и дори е изровира грунда, както се вижда от видеото. Мисля да сложа едно коляно на 90 градуса и струята да се плъзга по предното стъкло по дължина. Така ще се получи и кръговрат на водата.Сега от където взема вода помпата ,там се връща и водата от филтъра. Ватата е събрала доста боклуци, но отдолу керамиката е чиста. Мисля да пера ватата като сменям водата и ще се получи.Отгоре на филтъра има капак от плексиглас и капака го затваря съвсем. Не си личи ,че има филтър в капака като го затворя.
Видео споделяне / VBOX7





koifish

вместо коляно сложи дъга/45градуса/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

Similar topics (5)

39971

Публикации: 5
Прегледи: 5655

2177

Публикации: 31
Прегледи: 14552

32563

Публикации: 19
Прегледи: 10100

23357

Започната от Borko7


Публикации: 12
Прегледи: 5864

15073

Публикации: 25
Прегледи: 15277