• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.07.2020 01:01

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Моят самоделен канистър тип "Обратна вода"

Започната от Nikiengi, 08.05.2011 01:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Ехеее - доста време ги използваш .
При мен така и не стигнах до пускане защо тапите меега трудното се слагаха и махаха и обслужването щеше да им е ад .

На колко време ги отваряш?

Nikiengi

Като видя, че дебита намалее много, горе-долу на 4-5 месеца. Първоначално имах на първата степен (входа) на филтъра една по-ситна гъба, която се запушваше и се налагаше да го отварям на 1,5 месеца, но с времето разбрах, че тук почти не е необходима механична филтрация защото главата има гъба на засмукването, която се чисти веднъж месечно, като това не е проблем, защото лесно се вади. Замених гъбата на големия филтър с най-едрата, която намерих и реших проблема.
Да си кажа честно, мисля че при един добре работещ азотен цикъл изобщо не е необходима механична филтрация. Извода си го правя от малкия филтър, където няма гъба а само сипоракс, а и не го отварям изобщо. Просто го откачам от маркучите както си е пълен, източвам част от водата и го раздрусвам. След това го промивам на течаща вода и го връщам обратно. Разбира се това може да се направи само ако няма гъба на входа или изхода. Водата ми е кристална и след промиване.
Е разбира се всеки си решава как да си мие филтъра.
:-)

mybabybook

Имам костенурка, която е в около 100л аквариум, като водата вътре е около 40-50л. Все си мислех, че няма да цапа много, но се оказа, че водата е за смяна след 2-3 дена. Та, чудя се един такъв самоделен канистър дали ще ми реши проблема или по-добре един вътрешен aquael fan 3?

_Kirilov

За парите , които ще вземеш акваела - вземи някой канистър от най-малките модели(няма значение нов или втора ръка ) на Тета, Ехайм, Сънсън, Ресъни т.н. ще си доста по-доволен. При теб ти трябва доста добра механична а и биологична филтрация защото костенурките наистина цапат .

evgeni200

Хайде и моя самодел тук, да използвам темата:В процес на развитие  :-)

Nikiengi

Така, значи имаме филтър за механично пречистване и филтър с активен въглен. Какъв е електрическия вентил, каква е целта и водата от водопровода ли минава от тук?
Аквариумните помпи нямат такова налягане да избутат водата през тези филтри (поне така си мисля!). Такава система ползваме за да вкараме вода в пароструйката в службата!
:-)

Penta


evgeni200

помпата е за парно три степенна и 85 вата на последна степен. Предимството са бавните обороти и гарантирания дебит, като филтрите са само механични в момента най-финен 20 микрона. Руските колеги много използват подобен тип филтрация :) Биофилтрацията също е готова, но нещо не ми остава време да я монтирам.

_Kirilov

Добър замисъл е , но виждам няколко недостатъка ...
1) филтърните кани са по 20л++в броя
2)помпата е доста енергоемка
3)иска се една идея по-високо налягане заради пълнежите на каните
4) за система над 200л ще трябва нещо да прави течение в аквата
5) нова помпа струва почти колкото китайски канистър

Плюсовете ти можеш да ги изброиш защото наблюдаваш системата :)

Като цяло бих казал лесни за обслужване , винаги може да се добавя каквото иска човек ефективност 100% за малки обеми .

Браво за проектчето  *DRINK*