• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

система за co2 с киселина и сода

Започната от petyo, 24.03.2013 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

petyo

виж това,мисля и аз така да ги направя,ако моите изпуснат

Деян

Мисля да я опитам тази система.  :popcorn:

stanislav89

Добре си работи, поне за това време което я изпробвах. Определено е по добра от маята и захарта. Дано само да издържа толкова време  :-)

Иначе това от клипа е добър вариант ама трябва много добро уплатнение, мен ме самнява че започна да пропуска когато отвирих бутилката и течноста започна много бързо да се смесва и..  :-D

danielzd

Ето го и моя вариант на системата. Работи вече 3ти ден, настроил съм да пуска около 30 мехурчета в минута, през ноща спирам подаването. Работи много добре. Засега няма никакви пропуски, преди да  я пусна, я тествах на 1.5 bar за 24ч нямаше спад в налягането.

ceko

направил си го професионално  *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*

Деян

Страхотно изглежда, колега.  *THUMBS UP*

miTko

Преди години бях правил такова нещо, пак от руския форум, само че бутилката с киселина беше обърната и над другата. После се оказа, че изтървала някаква връзка и процеса станал лавинообразен. Беше напръскана и стената зад аквариума и всичко наоколо. Пробвайте я на балкона, че хич не е приятно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

danielzd

Има такъв риск.

Първия вариант е да избие маркучето от бутилката със сода към вентила, тогава цялата киселина ще се прехвърли в бутилката със сода и ще започне бурна реакция. Въпроса е дали нивото в бутилката ще се покачи до капачката и ще започне да пръска навън.

Втория вариант е да избие маркучето което свързва двете бутилки, тогава ще се стигне до изпръскване на съдържанието и на двете бутилки. 

Може да се помисли в посока намаляване на риска, като примерно маркучетата се пристегнат с нещо,скоба или се привържат с тел.
Или пък за намаляване на щетите, генератора да се постави в някаква кутия или торбичка.

За сега ме успокоява факта, че издържа на по-високо налягане и маркучетата са още нови и трудно излизат. Но се пак ще ги пристегна с нещо.

petyo

при един от тестовете ми налягането стигна до 3бара и се извади маркуча преди барометура и стана много яко :-D danielzd-екстра е станала

danielzd

благодаря, трябваше и аз да пробвам при колко ще избие  :-D

petyo

виждам че при теб налягането е 1,5бара.съдейки от опитите ми при пропорции 60-80 дига до 0,5бара а при 75-100 вдига до 1,5бара явни е заради по-голямата концентрация на Л.К.

Деян

Да, но все пак да посъветвам колегите ако не са сигурни в системата си и уплътненията да не увеличават повече от това.

danielzd

1.5 bar е тестовото налягане, надух системата с автомобилна помпа за 24ч . Работното ми е 0.5 bar.

То независи от пропорцията, а от това какво количество сода използваш за стартиране. С 3г се получи налягане 0.5 bar.

S_mo

и аз я пробвах тази система, в момента пуска през известен интервал 1,2,3 мехурчета т.е не мога да настроя да пуска 1м на 3-4сек, колкото ми трябва :duvar:

Деян

Увеличи киселината, но действай постепенно и умерено.