• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 07:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Силикон

Започната от danchoto, 03.05.2005 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danchoto

Силикона който се продава на пръчки и се нанася с горещ пистолет - дали запазва свойствата си под вода? И дали не изпуска нещо вредно във водата? А и още един въпрос - за санитарния силикон - пише на него че има гермицидно действие (срещу мухъл явно) - това не значи ли че ще убива полезните бактерии в аквариума?

chandler

Аз съм ползвал точно такъв силикон какъвто казваш (на пръчки по около 10 см и с пистолет, който нагрява силикона). НЕ СЪМ ДОВОЛЕН  :twisted:  Може да има различни видове от него, но този, който аз ползвах за нищо не ставаше, защото направих един кант с този силикон на покривното стъкло. Т.е. не съм съединявал нищо с нищо. И след време (няколко дена) видях, че се е отлепил. Какви вещества отделя не зная, затова не съм го ползвал вътре в аквариума.
chandler

miTko

Да,с GLUE GUN не  става. Санитарният не е проблем, с такъв съм си правил аквариума преди години. Пък и мухълът и бактериите са две различни неща.
Разни мои АКВАРИУМИ 

danchoto

То и аз имах подозрения че не може да се разчита на силикона на пръчки - но е жалко защото много бързо втвърдява и не се налага да чакаш с часове докато се втвърди. Също забелязах че колкото по-бързо се действа с него и колкото е по-горещ при залепването по-добре хваща. Може би даже ако се подгреят елементите преди залепване може да се подобри залепването.

Longanlon

Бе нагряването на стъкло, което ще се налага да понася напрежение си е опасна работа - знаеш, при разлика в температурите ала бала микропукнатини и такива неща.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

danchoto

Аз ще го ползвам за плексиглас - не бих нагрявал стъкло разбира се :) Та трябва да уплътня една пвц тръба излизаща през дупка на плексиглас. Нещо се замислям дали да не използвам епоксидна смола...

NikolaV

Абе просто ми е любопитно. Пеноуловител ли майсториш?

danchoto

Правя си wet/dry filter който е в sump (което е просто друг съд под аквариума). От плексиглас си направих вчера преливник от който водата се стича в wet/dry и в съмпа а от там помпа го качва в аквариума. Блага работа е тоя плексиглас - само да не беше толко скъп  :? Пеноуловителя е следващия проект ама нямам много време и бавно върви.

Longanlon

Ако е малка тръба и няма голям луфт между тръбата и дупката защо не използваш секундно лепило?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

danchoto

Цитат на: "Longanlon"Ако е малка тръба и няма голям луфт между тръбата и дупката защо не използваш секундно лепило?
Ами нямам как да пробия 20мм дупка точно за да няма луфт и да пасне с тръбата - мисля с поялник да правя дупката и няма да пасне със сигурност.

miTko

Щом тръбата е пвх и ще я лепиш към плексиглас, хлороформът  е добро решение! Разтваря и  двете. Обаче луфта трябва да  е малък.Не знам пвх лепилото дали не лепи плексиглас, защо не  попиташ или прочетеш в магазина? Ако  и  това не стане - добрата стара епоксидна смола остава... Секундното старее  и не  държи  на влага.
Разни мои АКВАРИУМИ 

danchoto

Значи на връщане от работа минах през сточна гара и си купих епоксидна смола на Bison. За съжаление чак в къщи е сега прочетох, че е - цитирам "отровно за водни организми". Все пак хубавото е че все пак го прочетох преди да го използвам  :?

N.Nobs

Всички лепила(или повечето) за ПВЦ са на ацетонова основа и са отровни.Ако успеш да намериш някой да ти го залепи с фотополимерно лепило ще е добре,ако не давай със добрия стар силикон-бавно,но сигурно че няма да изтровиш клоуните :D
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

danchoto

Цитат на: "N.Nobs"Всички лепила(или повечето) за ПВЦ са на ацетонова основа и са отровни.Ако успеш да намериш някой да ти го залепи с фотополимерно лепило ще е добре,ако не давай със добрия стар силикон-бавно,но сигурно че няма да изтровиш клоуните :D
А стига бе! Ти ме разби!  :shock:  Аз бях налепил доста неща със саморъчно направено лепило от ацетон и натрошен плексиглас и смятах да ги слагам в употреба... Добре де - нали се изпарява ацетона?

dido

Споко, няма проблем с ацетона. Изпарява се, разбира се.

Similar topics (5)

36474

Започната от juze


Публикации: 10
Прегледи: 6143

18137

Започната от radizala


Публикации: 2
Прегледи: 7005

3923

Започната от itilien


Публикации: 7
Прегледи: 4475

1017

Започната от Trifcho


Публикации: 9
Прегледи: 4127

26159

Публикации: 2
Прегледи: 4142